Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

62 bin yaşlıya sosyal hizmet desteği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Yaşlı Destek Programı’nın Erzurum ve Diyarbakır illerinde de uygulanmaya başladığını duyurdu. Program kapsamında 62 bin 400 yaşlıya hizmet desteği verildi.
62 bin yaşlıya sosyal hizmet desteği
03 Mart 2020 00:01:00
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Yaşlı Destek Programı’nın Erzurum ve Diyarbakır illerinde de uygulanmaya başladığını duyurdu. Program kapsamında 62 bin 400 yaşlıya hizmet desteği verildi.

Ezgi ÇELİKANKARA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlık tarafından Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. YADES programının Antalya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Ordu, Sakarya Samsun, Şanlıurfa Trabzon olmak üzere 11 ilde yürütüldüğünü aktaran Bakan Selçuk, Diyarbakır ve Erzurum illerinin de dâhil edilerek programın 13 ilde uygulanmaya başladığının bilgisini paylaştı.

Evde bakım hizmeti

YADES ile yaşlıların korunmasını ve desteklenmesini sağladıklarını ifade eden Bakan Selçuk, sosyal bakıma ihtiyacı olan yaşlıların yaşadıklardı mekanlarda bakımlarının yapıldığını ve hayatlarının kolaylaştırıldığını aktardı. YADES kapsamında bugüne kadar toplam 62 bin 400 yaşlıya sosyal hizmet desteği verdiklerini söyleyen Selçuk, öncelikli olarak evde yalnız ya da eşi veya bir yakını ile yaşayan, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara destek verdiklerini belirtti. Selçuk, “Psikososyal destek hizmetleri, evde teknik destek hizmetleri, sosyal- kültürel faaliyetler, eğitimler ve kurs hizmetleri gibi birçok alanda yaşlılarımızı desteklemeye, YADES’i ülke geneline yaygınlaştırma yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Alzheimer hastalarına destek

YADES kapsamında Belediyeler yaşlılara örnek hizmetler de sunuyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi YADES kapsamında yürüttüğü “Manevi Evlat” projesi ile bakıma ihtiyaç duyan yaşlıları evlerine kurulan elektronik sistemle izliyor. Yaşlının tek bir tuşla evinin temizlenmesi, her türlü kişisel bakım ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor. Bununla birlikte teknolojik destekli akıllı cihazlarla yaşlıların akıllı ilaç kullanımı, şeker ölçümleri, tansiyon ve kalp atışları kontrol edilerek online şekilde merkeze ileterek, yaşlının hizmet alması sağlanıyor. Yaşlının ev içinde düşmesi ya da kaza geçirmesi gibi durumlarda da sinyal veren cihaz sayesinde yaşlıların evine destek ekipleri yönlendiriliyor. Gaziantep’de de YADES kapsamında Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi (Moral Evi) ile alzheimer hastalarına gündüz hizmeti veriliyor. Bu hizmetle hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılarak yaşlıların daha aktif bir yaşam sürmelerine destek olunuyor. Verilen hizmetle sadece alzheimer hastalarına değil aynı zamanda yakınlarına da destek sağlanıyor.