Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2454.41
BIST 100
9882.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AB, ABD'nin uydusu oldu

Avrupa'da barış ve istikrarı sağlamak için kurulan AB, ABD'nin uydusu haline geldi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Viron Matarangas, AB'nin Avrupa'nın inşası için kurulduğunu söyledi.
AB, ABD'nin uydusu oldu
10 May 2022 00:05:10
Avrupa'da barış ve istikrarı sağlamak için kurulan AB, ABD'nin uydusu haline geldi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Viron Matarangas, AB'nin Avrupa'nın inşası için kurulduğunu söyledi.

Haber: Mehmet Beyhan

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Viron Matarangas, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’da Rus düşmanlığını yükseltecek. Mültecilerin gelmesi de AB ekonomisini etkileyecektir. Böyle bir sosyal ortam ırkçılığı körükleyebilir” ifadelerini kullandı.

Matarangas, “ Avrupa Birliği’nde ve Avrupa kıtası genelinde, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın açıkladığı Bildirgenin yıldönümü nedeniyle kutlanıyor. Schuman Bildirgesi (Schuman Declaration) olarak tarihe geçmiş bu siyasi girişim, Avrupa İnşasının dönemini açmıştı. Birinci Dünya Savaşı arifesinden beri, Avrupa kıtasında barışı, siyasi istikrarı ve birliği sağlayabilecek bir yol aranıyordu! İkinci Dünya Savaşı’nın cereyan etmesi, 1939 yılına kadar sarf edilmiş çabaları, yapılmış önerileri bozguna uğrattı!” dedi.

Barış ve istikrar

Schuman Bildirgesinin önemine değinen Matarangas, “Bu bağlamda Schuman Bildirgesi iki önemli yenilik içeriyordu; Bunlardan birincisi, Avrupa’da barış, siyasi istikrar ve birlik siyaset üzerinden değil, ekonomi üzerinden hedeflenecekti! İkincisi, siyasi tarihte ilk kez bir devletlerarası örgütün kuruluşunda ulusüstü bütünleşme sürecine başvuruldu. Robert Schuman, Almanya ve Fransa’da üretilen savaşın hammaddeleri olan kömür ve çelik üretimin denetimi ortak bir üst mercie devredilmesini önermişti. Kurulacak olan teşkilat ulus üstü nitelikte olacaktı ve diğer Avrupa devletlerine açık olacaktı! Üye devletler, sınırlı bir sektörde, örneğin kömür ve çelik piyasasına ilişkin karar verme egemenlik haklarından feragat ederek, ulus üstü yapının organlarına devretmişlerdir. Böylece, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kuruldu”

Rus Düşmanlığı yayılıyor

Mataranges, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, Avrupa’da kesinlikle Rus düşmanlığının yükselişine neden olacaktır. Ukrayna mültecilerinin artışı da, zor bir ekonomik durumda bulunan Avrupa’nın sosyal problemlerini artıracaktır! Bu kaçınılmaz bir netice olacaktır! Tabii ki, böyle bir sosyal ortam ırkçılığı körükleyebilir” uyarısında bulundu.

Avrupa’da ırkçılığa da değinen Mataranges, “Avrupa’da ırkçılık denilen sorun, hiç basit bir konu değildir! Avrupa topluluklarının yabancılara karşı olumsuz tutumu, göçmenlerin davranışlarından, yaşadıkları ülkenin sosyal düzenine ve yaşam tarzına uymaya razı olmadıklarından kaynaklanıyor. Öte yandan, köle ticaretinin yasaklanmasından beri, çok kârlı bir faaliyet olan insan/kaçakçılığı, düzensiz göçmenlerin sayısını denetim dışı bir şekilde artırdı. Ayrıca bu ülkelerin demografik yapısını da değiştiriyor. Bu gelişmeler hâliyle yabancılara olumsuz yansıyan ve endişe verici bir durum yaratıyor."

AB, Uydu oldu

AB’nin geleceğinin parlak olmadığını belirten Mataranges, “Mevcut siyasi durumda Avrupa Birliği ABD’nin uydusu haline gelmiştir. Avrupa’nın siyasi haritası Birinci Dünya Savaşı öncesine gitmiştir. O zaman batıda büyük bir İmparatorluk olan İngiltere vardı ve doğuda onun ebedi rakibi Rus İmparatorluğu vardı. Bu iki imparatorluğun arasındaki ilişkilerin şekillendirilmesi, Avrupa’nın siyasetini belirliyordu! Onların arasında Almanya ve Avusturya- Macaristan İmparatorluğu vardı. Bugün, batıda ABD ve onun yanında İngiltere var. Onların karşısında da <düşman> nitelendikleri bir Rusya vardır! Aralarında da siyasetten güçsüz ve üye devletlerin çatışan ekonomik menfaatlerinden dolayı bölünmüş bir Avrupa Birliği vardır” dedi.