Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2434.27
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD istihbaratına "yetkisiz dinleme" imkanı veren tartışmalı düzenleme Senato'da

Amerikan istihbaratına yabancı unsurları "yetkisiz şekilde" dinleme ve gözetim imkanı veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın 702. bölümünün uzatılmasıyla ilgili tasarı, Temsilciler Meclisi'nde kabul edilerek Senato'ya gönderildi
ABD istihbaratına "yetkisiz dinleme" imkanı veren tartışmalı düzenleme Senato'da
16 Nisan 2024 21:58:04
Amerikan istihbaratına yabancı unsurları "yetkisiz şekilde" dinleme ve gözetim imkanı veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın 702. bölümünün uzatılmasıyla ilgili tasarı, Temsilciler Meclisi'nde kabul edilerek Senato'ya gönderildi

ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ederek Senato'ya gönderdiği ve Amerikan istihbaratına "yetkisiz şekilde" dinleme imkanı veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) 702. maddesinin 2 yıl daha uzatılması tasarısı, Amerikan kamuoyunda tartışılıyor.

19 Nisan'da süresi dolacak FISA'nın 702. maddesinin uzatılması için Temsilciler Meclisi'nde tartışmalı şekilde kabul edilen tasarı, dün Senato'ya gönderildi.

Söz konusu tasarı, özellikle yabancı unsurların dinlenmesi esnasında bu kişilerle bağlantılı olduğu iddia edilen Amerikan vatandaşlarının da telefon ve yazışmalarının "yetkisiz şekilde" dinlenebilmesine ve takip edilmesine imkan tanıyan 702. maddenin, ABD istihbarat birimlerince ne şekilde uygulandığıyla ilgili tartışmalara neden oluyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki ilk oylamada, tasarıya eklenen "sadece yetki alındığında dinleme yapılabilir" düzenlemesi, 212-212 şeklinde sonuçlanınca başarısız oldu. Ardından bu düzenleme çıkarılarak, "yetkisiz dinleme" şeklindeki orijinal haline dönen tasarı, 128 "hayır" oyuna karşılık 259 "evet" oyuyla kabul edildi.

Daha sonra Senato'ya gönderilen tasarının, burada daha ciddi tartışmalara neden olması bekleniyor. Özellikle Amerikan vatandaşlarının yetkisiz dinlenmesine tepki gösteren isimler tasarının çıkmaması için her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

Senato İstihbarat Komitesi Üyesi Demokrat Ron Wyden, yaptığı açıklamada, "Bu tasarının Senato'dan geçmemesi için elimden ne geliyorsa yapacağım." ifadesini kullandı.

- Beyaz Saray'dan 702. maddenin uzatılması çağrısı

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının, Senato'dan da bir an önce geçmesi için senatörlere çağrıda bulundu.

Sullivan, yaptığı yazılı açıklamada, FISA'nın 702. maddesinin uzatılmasının yabancı zararlı unsurlarla mücadele noktasında "ulusal güvenlik" için çok önemli olduğunu kaydederek, Senato'nun vakit kaybetmeden düzenlemeyi geçirmesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu tasarı, ilk gündeme geldiğinde FISA'nın 702. maddesinin 5 yıl uzatılmasını öngörüyordu ancak eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "yasa kaldırılsın" çıkışından sonra Cumhuriyetçiler, düzenlemenin 5 yıl yerine 2 yıl uzatılması konusunda uzlaşmıştı.

Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları, küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik konuları kapsar.

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim, teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.

Son dakika haberleri, uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri, insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel meselelere odaklanır.

Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta

Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayı