Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve Avustralya'daki üniversitelerde Filistin'e destek gösterileri sürüyor

ABD'deki üniversitelerde başlayan Filistin'e destek gösterileri, tehditlere rağmen ABD ve Avustralya'daki kampüslerde ve mezuniyet törenlerinde aralıksız devam ediyor.
ABD ve Avustralya'daki üniversitelerde Filistin'e destek gösterileri sürüyor
21 May 2024 13:53:18
ABD'deki üniversitelerde başlayan Filistin'e destek gösterileri, tehditlere rağmen ABD ve Avustralya'daki kampüslerde ve mezuniyet törenlerinde aralıksız devam ediyor.

ABD'nin Connecticut eyaletindeki Yale Üniversitesi'nde mezuniyet töreni yapıldı. Tören sırasında, Filistin'e destek gösterilerinin bir parçası olarak yaklaşık 150 mezun öğrenci töreni terk etti. Bu protesto bazı katılımcılar tarafından alkışlarla desteklendi. Üniversite yönetiminden yapılan açıklamada, mezun öğrencilerin "sorunsuz bir şekilde töreni terk ettiği" belirtildi.

Bu arada, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde bulunan Drexel Üniversitesi öğrencileri, kurdukları Gazze Dayanışma Kampı'yla Filistin'e destek gösterilerini sürdürüyor.

Drexel Üniversitesi Rektörü eylemlere set çekti

Drexel Üniversitesi Rektörü John Fry, kampüste yaşamı "olumsuz etkilediğini" belirttiği Gazze Dayanışma Kampı'nın devam etmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Göstericilere kamp alanını terk etmeleri çağrısında bulunan Fry, çadırları kaldırmak için "gerekli tedbirleri" aldıklarını ve gösterilere müdahale edilebileceğini söyledi.

Kamptaki göstericiler ise eylemlerinin "nefret söylemi içermediğini" vurgulayarak, üniversite yönetimi ve polislerin "göz korkutmaya çalıştığını" iddia etti.

Bu arada, Connecticut'taki Wesleyan Üniversitesi'nde öğrenciler ve üniversite yönetimi, İsrail'le bağlantılı yatırımların yeniden değerlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Melbourne Üniversitesi'nde gösterileri 7 gündür devam ediyor

Avustralya'nın Victoria eyaletindeki Melbourne Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterileri 7 gündür devam ediyor. Polis, bazı öğrencilerin eylemler sırasında yüzlerini kapatmaya başladığını ve bunun "polise karşı güç kullanacaklarına" işaret ettiğini öne sürdü.

ABD ve Avustralya'daki üniversitelerde Filistin'e destek gösterileri, yetkililerin uyarılarına rağmen sürüyor. Victoria Eyaleti Başbakanı Jacinta Allan, göstericilerin "sorumsuzca davranışlarından bıktıklarını" belirterek, öğrencilerin eğitimlerine geri dönmesi gerektiğini ifade etti.

Melbourne Üniversitesi yönetimi, Arts West Fakültesi'nde gösteri için kurulan kampların kaldırılması gerektiğini ve binayı boşaltmamaları halinde öğrencilerin okuldan uzaklaştırılabileceğini uyardı.

2 öğrenci gözaltına alındı

Queensland Üniversitesi'nde ise polis, Filistin'e destek gösterilerinde 2 öğrenciyi gözaltına aldı.

Columbia Üniversitesi'nde Filistin destekçisi öğrenciler, nisanın ortasında okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlük, 18 Nisan’da, göstericilerin dağıtılması ve eylemlerin sonlandırılması için New York polisinden yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesindeki gösteriler, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken, ülke genelindeki diğer üniversitelere yayılan gösterilerde yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alınmıştı.

ABD'deki gösteriler daha sonra Avrupa ve dünya genelindeki üniversitelere hızla yayılarak küresel bir hal almıştı.

VF kat sağ