Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve İngiliz kuvvetleri Hudeyde'ye saldırı düzenledi

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde şehrine yönelik saldırı düzenlediğini açıkladı.
ABD ve İngiliz kuvvetleri Hudeyde'ye saldırı düzenledi
21 Şubat 2024 04:57:05
Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde şehrine yönelik saldırı düzenlediğini açıkladı.

Husilere bağlı el-Mesire televizyonunda yayınlanan habere göre, ABD ve İngiltere hava kuvvetlerinin Yemen'in batısındaki Hudeyde şehrinin el-Cubbane bölgesine iki hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıların hedefleri ve sonuçlarına dair detaylı bilgi verilmezken, ne ABD ne de İngiltere tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023 tarihinde İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. Bu süreçte ABD güçleri, Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını defalarca imha ettiğini duyurdu.

Kızıldeniz'de son durum

Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. Bunun üzerine, ABD önderliğinde 18 Aralık 2023 tarihinde "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturularak Husi güçlerine karşı önlem alındı.

31 Aralık 2023 tarihinde Husilere ait üç sürat teknesi, İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışırken ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. 10 Ocak 2024'te ise Husiler, İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak 2024 tarihinde ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının derhal durdurulması çağrısını içeren bir kararı kabul etti. Süveyş Kanalı üzerinden yapılan küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si gibi önemli bir kısmı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.

VF kat sağ