Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD ve İran'dan gizli 'orta doğu' toplantısı

ABD ve İran temsilcilerinin, Orta Doğu'daki gerilimi kontrol altına almak amacıyla birkaç gün önce Umman'da "gizli bir toplantı" gerçekleştirdiği belirtildi.
ABD ve İran'dan gizli 'orta doğu' toplantısı
18 May 2024 15:43:36
ABD ve İran temsilcilerinin, Orta Doğu'daki gerilimi kontrol altına almak amacıyla birkaç gün önce Umman'da "gizli bir toplantı" gerçekleştirdiği belirtildi.

Haber: Yunus Akseki

ABD ve İran'dan temsilcilerin birkaç gün önce Umman'da Orta Doğu'daki gerilimi kontrol altına almak amacıyla gizli bir toplantı yaptığı belirtildi.

İsrail'de İbranice yayın yapan "Walla" haber sitesinin isimsiz iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, 14 Mayıs Salı günü ABD ve İran, Umman'da Orta Doğu'daki gerilime ilişkin gizli görüşmelerde bulundu.

Gizli görüşmelere ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile İran Özel Temsilcisi Abram Paley'in katıldığı belirtilirken, İran tarafına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İki taraf arasındaki ilk dolaylı müzakere turu

ABD ve İran'dan temsilcilerin Umman'da gerçekleştirdiği gizli toplantının, ocak ayında yapılan benzer bir görüşmeden bu yana iki taraf arasındaki ilk dolaylı müzakere turu olduğu belirtildi.

İsrail'de İbranice yayın yapan "Walla" haber sitesine göre, Umman'ın arabuluculuğunda yapılan dolaylı müzakereler, İran'ın İsrail'e saldırısından yaklaşık bir ay sonra gerçekleştirildi. ABD yönetiminin bu görüşmelerle Orta Doğu'daki krizin bölgesel bir savaşa dönüşmesini engellemeye çalıştığı ifade edildi.

ABD'nin, İran'ın bölgedeki vekilleri ve müttefikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğuna inandığı belirtilirken, bu gruplar arasında Lübnan'daki Hizbullah, Suriye ve Irak'ta ABD kuvvetlerine saldırılar düzenleyen milisler ve Kızıldeniz'de gemilere saldıran Yemen'deki Husilerin bulunduğu kaydedildi.

İran'ın nükleer programı masaya geldi

Görüşmelerde, söz konusu saldırıların İran ve bölgedeki işbirlikçileri üzerinde ne gibi sonuçları olabileceğini açıklayan ABD'nin, İran'ın nükleer programını ilerletmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdiği aktarıldı.

VF kat sağ