Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'nin skandal kararına Türkiye'den tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 1 Ekim itibarıyla uzatma kararını kınadı.
ABD'nin skandal kararına Türkiye'den tepki
19 Ağustos 2023 18:26:47
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 1 Ekim itibarıyla uzatma kararını kınadı.

Bakanlık, ABD'nin GKRY'ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını uzatmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

'Kararı kınıyoruz'

Açıklamada, "ABD'nin, 2020 Eylül ayında GKRY'ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde karar almasının ve bu kararın kapsamını 2022 yılında genişletmesinin ardından, bu defa söz konusu kararı 1 Ekim 2023 itibarıyla bir yıllığına uzatmış olmasını kınıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığının bu konuda vermiş olduğu haklı tepkiyi tümüyle destekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

thumbsbc0054e0db8094a4b7cfad854826c91340_ebf932ad96d295ad0c8db5acb1be2969.jpg

Açıklamada, ABD'nin son dönemde Kıbrıs Türk tarafının hilafına bölgede attığı çeşitli denge bozucu adımların, ülkenin Kıbrıs Adası'nda uzun yıllarca muhafaza ettiği tarafsız konumunu zedelediğine ve Kıbrıs meselesine "adil, kalıcı ve sürdürülebilir" bir çözüm bulunmasına engel teşkil ettiğine KKTC ile pek çok defa işaret edildiği hatırlatıldı.

'Politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz'

Açıklamada, "ABD’yi, bölgedeki istikrar bakımından riskler barındıran söz konusu politikalarını gözden geçirmeye bir kez daha davet ediyoruz. Türkiye, garantör devlet sıfatıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde Kıbrıs Türkü'nün varlığını, güvenliğini ve huzurunu her daim temin etmeyi sürdürecektir." ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 2024 mali yılı için kaldırdıklarını açıklamıştı.

Pile - Yiğitler yolunu engelleme girişimi

Pile-Yiğitler Yolu Projesi başladı

Birleşmiş Milletler'in durdurmak istediği Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle başladı.

Yol yapım çalışmalarının güvenliği polis tarafından sağlanacak. Yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyecek.

Yunan basını, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engelleme girişimlerini Kıbrıslı Türkleri hedef göstererek çarpıtmaya çalıştı.

Ada'da yaşanan gerilim

KKTC'nin BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan yol projesi, dün sabah saatlerinden itibaren BM Barış Gücü askerlerince engellenmeye çalışıldı.

KKTC güvenlik güçlerinin, BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son buldu

KKTC: Geri dönüş yok

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, söz konusu projeden geri adım atmayacaklarının altını çizdi.

Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek şöyle dedi:

Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır.

Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız.

VF kat sağ