Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2391.41
BIST 100
10162.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AB 'teknoloji devlerinin' peşine düştü!

Avrupa Birliği (AB), Apple, Alphabet ve Meta'nın Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki uyumlarını değerlendirmek amacıyla bir soruşturma başlattı.
AB 'teknoloji devlerinin' peşine düştü!
25 Mart 2024 14:30:18
Avrupa Birliği (AB), Apple, Alphabet ve Meta'nın Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki uyumlarını değerlendirmek amacıyla bir soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Alphabet'in Google Play Store'da yönlendirme ve Google arama sonuçlarında kendisini tercih ettirme, Apple'ın App Store'da yönlendirme ve Safari tarayıcısında öncelik verme, META'nın ise ödeme veya rıza gösterme modellerinin AB kurallarına uyumu konusunda bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Komisyonun dijital platformlar tarafından uygulanan önlemlerin, Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki yükümlülüklerin yeterince yerine getirilip getirilmediğine dair şüpheler taşıdığı belirtildi.

Ayrıca, Apple'ın alternatif uygulama mağazaları için yeni ücret yapıları ve Amazon'un pazarındaki sıralama uygulamalarıyla ilgili olarak da bir inceleme başlatıldığı vurgulandı. Eşik bekçisi konumundaki platformlara belirli belgelerin saklanması emri verildiği ifade edildi.

Milyonluk ceza ile karşı karşıyalar

Komisyonun, soruşturmayı 12 ay içinde sonuçlandırmayı planladığı ve ihlal durumunda şirketlere dünya çapındaki toplam cirolarının yüzde 10'una kadar para cezası uygulanabileceği, ihlallerin devam etmesi durumunda ise ceza oranının yüzde 20'ye kadar çıkabileceği bildirildi.

Geçen yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliklere neden olan yasaya göre, Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft gibi Avrupa'da faaliyet gösteren şirketler, "eşik bekçisi" olarak adlandırılarak katı yükümlülüklere tabi tutulmuştu.