Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2475.09
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'nin kirli planları hezimete uğrayacak

Türkiye'nin Suriye konusunda verdiği hiçbir sözü yerine getirmeyen ABD'ye PYD'yi vurmak suretiyle gerekli uyarıyı yaptığını dile getiren Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, 'ABD, bölgede varlığını sürdürmek için adeta kıvırmaktadır. Ama 15 Temmuz'un ardından Türkiye kutlu yürüyüşüne başlamıştır. ABD bu politikaları ile hem Ortadoğu'da hem de Asya'da büyük bir hezimete uğrayacaktır' dedi.
ABD'nin kirli planları hezimete uğrayacak
25 Ağustos 2016 10:09:00
Türkiye'nin Suriye konusunda verdiği hiçbir sözü yerine getirmeyen ABD'ye PYD'yi vurmak suretiyle gerekli uyarıyı yaptığını dile getiren Ortadoğu Uzmanı Abdullah Manaz, 'ABD, bölgede varlığını sürdürmek için adeta kıvırmaktadır. Ama 15 Temmuz'un ardından Türkiye kutlu yürüyüşüne başlamıştır. ABD bu politikaları ile hem Ortadoğu'da hem de Asya'da büyük bir hezimete uğrayacaktır' dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Türkiye , Suriye sınır hattındaki kritik konumda olan Cerablus'taki DAİŞ ve Menbiç'teki PYD güçlerini geçtiğimiz günlerde yoğun topçu ateşine tuttu. Milat'a konuşan Ortadoğu Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, Suriye'de yaşanan gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi: "Türkiye, PYD'yi vurmak suretiyle hem ABD'ye hem de PKK'ya gerekli uyarıyı yapmıştır. Artık inisiyatif Türkiye'nin elindedir. ABD, bölgede varlığını sürdürmek için adeta kıvırmaktadır" dedi.

"ABD ve PKK'YA kritik uyari"

Ortadoğu Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, Türkiye'nin Cerablus'tan Azez'e kadar olan bölgede Suriye'li göçmenler için bir güvenli bölge kurmayı hedeflediğini dile getirdi. Türkiye'nin kış mevsimi gelmeden Rai ile Cerablus arasındaki sınır hattını tamamen DAİŞ'ten temizleyeceğini kaydeden Manaz, Türkiye'nin bu hamlesini şu sözlerle değerlendirdi: "ABD'nin kontrolünde bulunan PYD, Menbiç'te bulundurduğu militanlarını çekmek bir yana, bir hamle yaparak kuzeye Cerablus'a doğru genişlemek istemiştir. TSK'da hem burada genişleme gösteren PYD gruplarını hem de Cerablus'taki DAİŞ'in askeri mühimmat noktalarını vurmuştur. ABD, söz vermesine rağmen PYD unsurlarının Menbiç'ten tekrar Fırat'ın doğusuna çekilmesi konusunda duyarsız davranmaktadır. Türkiye, PYD'yi vurmak suretiyle hem ABD'ye hem de PKK'ya gerekli uyarıyı yapmıştır" dedi.

"ABD, Türkiye ile oynayamayacağını öğrenecektir"

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in Türkiye ziyareti öncesi sınırda yaşanan hareketliliğin önemine dikkat çeken Manaz, "ABD, kendi bildiğini yaparak muhataplarının ve müttefiklerinin çıkarlarını dikkate almamayı sürdürmektedir. Biden, PYD'ye bir hamle yaptırarak hem Türkiye'nin nabzını ölçmüş hem de bir pazarlık unsuru oluşturmaya çalışmıştır. Ancak artık inisiyatif Türkiye'nin elindedir. ABD bölgede varlığını sürdürmek için adeta kıvırmaktadır Bir yandan Rusya'ya u2013Halep'teki muhalifleri vurma teklifiyle- rüşvetler sunarken, diğer yandan da "Suriye Rezaleti fazla uzadı" açıklamasıyla sanki olanların sorumlusu kendisi değilmiş gibi davranmaktadır. ABD, Türkiye ile oynayamayacağını öğrenecektir. Türkler çok uzun süre sabreder, ancak yürümeye başladıkları zaman kimse onları durduramaz. Türk Milleti 15 Temmuz'da yürümeye başlamıştır, ABD, hem Ortadoğu'da hem de Asya'da büyük bir hezimete uğrayacaktır" dedi.

"Yenilgiyi hazmedemediler"

ABD ve İngiltere'nin Türkiye'ye karşı yapabilecekleri en büyük oyunu oynayarak ve büyük bir hezimete uğratıldığını vurgulayan Manaz, "Bu örtülü savaşta ABD ile birlikte İngiltere'yi mutlaka birlikte anmak gerekir. İngilizler her zaman sinsi bir şekilde geride dururlar. ABD ve İngiltere, büyük bir hezimete uğramışlardır. Türkiye'ye yönelik terör eylemlerinin sıklaştırılması bu yenilgiyi hazmedemediklerinin çok önemli bir göstergesidir. Ancak bu terör gruplarının yapabileceği en son eylemler bunlardır, bundan daha fazla yapabilecekleri bir şey yoktur. Bu son artıklar da önümüzdeki süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başarıyla temizlenecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri, içerisindeki hainleri temizlediği için çok güçlenmiştir ve başarısını hepimiz kısa zamanda görebileceğiz" dedi.

"ÖSO ve Türkmen Tugayları bölgeyi temizleyecektir"

Suriye'li muhaliflerin ÖSO ve Türkmen Cephesiyle gerçekleştirdiği kara harekatının üç gün önce fiili olarak başladığının bilgisini veren Manaz, "Cerablus ile Azez'in orta noktasındaki Rai'nin alınmış ve Cerablus'a yönelik Obüs atışları gece gündüz sürmektedir. Kürt kaynaklarında, Cerablus'taki DAİŞ militanlarının burayı terketmeye başladığına ilişkin haberler gelmektedir. Bildiğiniz gibi ABD, Menbiç kuşatması sırasında kentin Kuzeyinde bir boşluk açarak DAİŞ'in buradan Kuzey'e yani Cerablus'a gitmesini planlamış ve nitekim de öyle olmuştur. Kaçan militanları vurmayarak sadece seyretmişlerdir. Bu durum, Türkiye'ye yapılan bir ihanettir, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri bu oyunların farkındadır. Cerablusu2013Azez hattı tamamen Türkmen bölgesidir. Köy ve mera isimleri incelenirse neredeyse çoğunun hala Türk isimleriyle anıldığı görülecektir. Türkiye'nin desteklediği ÖSO ve Türkmen tugayları öz vatanları olan bu bölgeyi temizleyeceklerdir" dedi.

"Barzani, Türkiye'nin yanında"

Irak ve Suriye sınırında sıcak saatler yaşanırken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretinin de oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Manaz, "PKK Terör Örgütü, başından beri Barzani'ye ve Peşmerge kuvvetlerine karşı büyük bir düşmanlık içindedir. Türkiye Suriye ve Irak hamlesini yaparken Barzani'yi de yanına almayı planlamıştır ki zaten Barzani Türkiye'ye çok yakındır. Bilindiği gibi, ABD sayesinde DAİŞ'in planlı bir şekilde savaşmadan terkettiği topraklara yerleşen PKK- PYD, kendisi dışında hiçbir etnik gruba ve Barzani kuvvetlerine buralarda yaşama hakkı vermemektedir. Türkiye PKK-PYD'ye yönelik hamlesinde özellikle Sincar ve Telafer bölgesinde Barzani ile birlikte hareket etmeyi düşünmektedir. Çünkü, Türkiye'nin hedefi sadece Kuzey Suriye değil, Musul'un kuzeyinin de PKK'dan temizlenmesidir" dedi.

"Kaostan güçlenerek çıkan, Türkiye'dir"

Suriye'de yaşanan gelişmelerde İngiltere ve İsrail cephesinde yaşananların perde arkasına değinen Manaz, "Selefi DAİŞ Terör Örgütü aslen İngiltere ve İsrail tarafından kurulmuştur. İngilizler, Selefi uzmanıdır ve bu kuruluşta Suudiler de finans desteği sağlamıştır. Ortadoğu ortaklığı aslında DAİŞ ortaklığıdır. ABD, İngiltere, İsrail ve Suud Gizli Servisleri bu amaçla ortak bir karargah kurmuşlardır. Karargahlarının merkezi Kuzey Ürdün'dür. Burada DAİŞ ile İngiliz Özel Kuvvetleri birlikte eğitim görmektedir. Önceki yıl, 200 kişilik bir İngiliz Özel Birliği, DAİŞ kıyafetleri ile Güney Suriye'de iken deşifre olmuş ve İngiltere çok zor durumda kalmıştı. Şimdi Güney Suriye'de çok geniş bir alan İngiliz Özel Kuvvetleri tarafından kontrol edilmektedir. Çok ilginçtir ki, bölgedeki DAİŞ alanlarından birisi de buradadır ve Ürdün ile İsrail sınırında faaliyet göstermektedir. DAİŞ yalanı ve planıyla birlikte ABD, İngiltere ve İsrail'in Ürdün ve Suudi Arabistan gibi yardakçılarıyla birlikte ikiyüzlü planları açığa çıkmıştır. Kafasını kuma gömmüş devekuşu misali ortada kalmışlardır. Bu kaostan, temizlenerek ve güçlenerek çıkan Türkiye'dir. Türkiye'nin gücü ve yükselişi çok kısa zamanda görülmeye başlanacaktır" dedi.