Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Açlığın kenti Madaya nasıl bu hale geldi?

Esed rejimi ve Hizbullah askerleri ablukası altındaki Madaya zengin bir şehirken nasıl bu hale geldi?
Açlığın kenti Madaya nasıl bu hale geldi?
08 Ocak 2016 13:10:00
Esed rejimi ve Hizbullah askerleri ablukası altındaki Madaya zengin bir şehirken nasıl bu hale geldi?
Şam'ın Güneyinde bulunan 40 bin nüfuslu şehir Madaya'da insanlar açlıktan hayatlarını kaybediyorlar. Sokaktan topladıkları otları, yakaladıkları kedileri yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlar. Peki, Madaya nasıl bu hale geldi?
ZENGİNLERİN ARKA BAHÇESİ
Madaya Suriye'nin Güneyinde, Lübnan sınırında bulunan bir şehir. Zengin Şamlıların gözdesi olan bir sayfiye yeriydi. Yalnızca Suriyelilerin değil körfez zenginlerinin de villalarının bulunduğu bir arka bahçeydi. Doğal güzellikleri bulunan yüksek bir yer olması sebebiyle yazları serin geçen, rağbet gören bir şehirdi.
ESED YARDIM EKİPLERİNE BİLE İZİN VERMEDİ
Madaya yaklaşık 4 yıldır muhaliflerin kontrolüneydi. Lübnan'da bulunan Hizbullah güçleri 7 ay önce Lübnan sınırında bulunan muhalif köylerini almak için yaptığı operasyonda Madaya'yı da kuşattı. Halk kentte adeta mahsur kaldı. Daha Önce BM yardım ekipleri şehre yardım sokmak için girişimde bulunsa da Esed rejimi buna izin vermedi. Şehrin tüm irtibatı kesildi. Zaruri ihtiyaçlar için bile giriş çıkış kapatıldı. Madaya'lılar adeta açlıktan ölmeleri için abluka altına alındı.
Şimdi ise her gün Madaya hakkında açlıktan ölen insanların haberleri medyada yer alıyor. Durum gerçekten vahim. Çocuklar sokakta ot toplayarak karnını doyurmaya çalışıyorlar. Her gün bir ya da iki çocuk "açlıktan" hayatını kaybediyor. Bölgeden gelen fotoğraflar kan donduran cinsten.
KAÇIŞ YOK, ÖLÜM VAR
Hizbullah ve Esed askerlerinin kuşatmasından kaçmak isteyenler döşenen mayınlarla hayatlarını kaybediyor ya da keskin nişancılarla öldürülüyorlar.
DÜNYA ÜZERİNE GİTTİ, ESED GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI
Bölge 7 aydır ölümcül şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Son günlerde konu dünya basınının gündemine geldi. Esed yardım tekliflerini kabul etmek zorunda kaldı. Artık BM Madaya 'ya insani yardım gönderebilecek. Madaya şimdi eski canlı hayat dolu günlerine dönmeyi bekliyor.
Kaynak: HABER7 / Muhammet Fidan'ın haberi...