Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2395.34
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Açlık diyeti değil oruç

Hem sağlıklı olabilmek, hem de metabolizmayı sağlıklı bir dengeye sokabilmek için fazla kilolarımızı vermeliyiz.
Açlık diyeti değil oruç
23 May 2018 00:00:00
Hem sağlıklı olabilmek, hem de metabolizmayı sağlıklı bir dengeye sokabilmek için fazla kilolarımızı vermeliyiz.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Birçok zayıflama rejiminde açlıktan neredeyse ölmeniz tavsiye edilir, ama bu ters teper. Çünkü bu defa bedenin savunma mekanizması harekete geçer. Bedenimiz kıtlıkta kaldığımıza kanaat getirir ve hayatımızı kurtarmak için savunmaya geçip yağ depolamaya başlar. Biz zayıflamayı düşünürken bedenimiz bizi kıtlıktan kurtarmaya çalışır, kilo veremeyiz.

Bu yüzden tam açlık doğru değildir, bir iki küçük öğün yemek daha iyidir. Bunu ise oruç hakkıyla sağlar.

Aslında aç kalmak, bedenimizi toksinlerden (zehirli maddeler) arındırmak için çok önemli olabilir. Ancak uzun süre aç kalmak yanlıştır. Mutlaka bir iki hafif yemekle (tabii yeterli sıvı ile birlikte) desteklenmelidir. Bunu da oruç sağlar.

Tabii orucun açlıktan çok önemli bir farkı daha var. Oruç Cenabı Hakk'ın rızası için, O'nun emrine uymak için tutulur. Ramazan'da tutulan oruç adeta bir şenliktir. Aile olarak, çevre ve giderek şehir olarak, alem-i İslam olarak hep beraber neşe içinde tutulur. Bu da sosyal ve bireysel sayısız faydaları beraberinde getirir.

Evet, biz Rabbimiz istediği için yalnız O'nun için, oruç tutar ve mükafatını da O'dan bekleriz. Ancak Peygamberimiz 'in (sav) buyurduğu gibi: "Oruç tutan, sıhhat bulur."