Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Tunç Diyarbakır anneleri ile buluştu

Bakan Tunç, Diyarbakır annelerinin sürdürdüğü oturma eylemi hakkında şunları söyledi: "Terörün bölgede son bulması için annelerin gösterdiği cesur ve kararlı duruş, moral kaynağıdır. Annelerimizin bu mücadelesine destek olmaya devam edeceğiz."
Bakan Tunç Diyarbakır anneleri ile buluştu
22 Eylül 2023 13:46:11
Bakan Tunç, Diyarbakır annelerinin sürdürdüğü oturma eylemi hakkında şunları söyledi: "Terörün bölgede son bulması için annelerin gösterdiği cesur ve kararlı duruş, moral kaynağıdır. Annelerimizin bu mücadelesine destek olmaya devam edeceğiz."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve eşi, Diyarbakır anneleri tarafından Türk bayrakları ve çocuklarının fotoğraflarıyla karşılandı. Tunç çifti, ailelerle tek tek görüşerek gül verdi.

Aileler, evlatlarının dağa nasıl kaçırıldığını Adalet Bakanı Tunç'a anlattılar ve terör örgütü PKK ile HDP'ye tepkilerini dile getirdiler.

Mesajlarını dünya kamuoyuna ilettik

Adalet Bakanı Tunç, ailelerle görüştükten sonra gazetecilere açıklama yaptı. Tunç, Diyarbakır annelerinin "Terörü reddediyoruz. İnsan hakları mücadelesi veriyoruz. Yaşam hakkını savunuyoruz. Terörü, şiddeti reddediyoruz. Evlatlarımızı istiyoruz." mesajını dünya kamuoyuna ilettiklerini söyledi. Ayrıca, annelerin kararlı ve fedakar duruşlarının bölgede büyük bir moral kaynağı olduğunu vurguladı. Adalet Bakanı Tunç, annelerin bu mücadelesine destek olacaklarını belirtti.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve eşi Zeliha Su, Adalet Bakanı Yardımcıları Ramazan Can ve Hasan Yılmaz, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Galip Ensarioğlu, Mehmet Sait Yaz ve Suna Kepolu Ataman, ve AK Parti İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın da ziyarette yer aldılar.

adalet-bakani-tunc-diyarbakir-anneleri-ile-bulustu_62f0439fdc287ffec055a9c37d7968aa.jpg

Diyarbakır Anneleri

Diyarbakır Anneleri, 3 Eylül 2019'dan bu yana Halkların Demokrat Partisi (HDP) tarafından aldatılan veya kaçırılan çocuklarına kavuşma umuduyla HDP'ye karşı oturma eylemi yapan bir grup anneden oluşur. Oturma eylemi, HDP'nin Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde gerçekleşmektedir.

Tarih:

3 Eylül 2019'da bir grup anne, HDP'nin Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde protestoya başladı. HDP, birçok kişi tarafından PKK'nın uzantısı olarak görülmektedir. İlk oturma eyleminden bu yana, binanın önündeki aile sayısı artmıştır. Kış koşulları nedeniyle, Diyarbakır anneleri parti binasının önündeki merdivenlerde oturmayı bırakıp, soğuk havalardan korunmak için bir çadırın içine taşındılar.

Mart 2020'de protesto eden aile sayısı 134'e yükseldi. Koronavirüs salgını sırasında dahi eylemler devam etti. Evlat nöbetindeki anne ve babalardan yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunanlar koronavirüs nedeniyle eyleme ara verirken, geriye kalanlar ise maske takıp, hijyen kurallarına uyup sosyal mesafeye dikkat ederek eyleme devam etti.

Aralık 2021 tarihinde evlat nöbetine katılan aile sayısı 251'e yükseldi. Şubat 2022 tarihinde çocuklarına kavuşan aile sayısı 35'e ulaştı.

Ziyaretler:

Diyarbakır Anneleri, çocuklarına kavuşma umuduyla birçok ulusal ve uluslararası yetkili ve temsilci tarafından ziyaret edildi. Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye eş raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya'nın da bulunduğu bir heyet, annelerle görüştü.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu üyeleri, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, aileleri ziyaret ederek desteklerini bildirdi.