Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2397.08
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Adıyaman'da korkutan deprem

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Adıyaman'da korkutan deprem
02 Ekim 2023 16:09:31
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi, saat 14.48’de merkez üssü Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi olan 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Yerin 11.65 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde can ve mal kaybının olmadığı öğrenildi.

Deprem anında yapılması gerekenler

Deprem anında yapılması gerekenler, kişisel güvenliğinizi sağlamak ve acil durumda nasıl hareket edeceğinizi bilmek açısından oldukça önemlidir. İşte deprem anında yapılması gereken temel adımlar:

Sığınak Bulun: Deprem anında hızlıca sığınak veya güvenli bir alana ulaşmaya çalışın. Eğer mümkünse bir masa, masanın altı veya kapı kenarı gibi dayanıklı bir yerin yanına gidin.

Uzaklaşın: Cam pencerelerden ve ağır nesnelerin altından uzaklaşın. Duvarlardan ve camlardan uzak durun.

Dik Durun: Ayakta durun ve eğer mümkünse kapı kenarı, masanın altı gibi dayanıklı bir yere tutunarak sarsıntı sırasında dengenizi koruyun.

Hemen Dışarıya Çıkmayın: Deprem anında binalardan hemen dışarıya çıkmaya çalışmayın. Binanın içinde kalın ve başınızı ellerinizle veya bir şeyle koruyun. Balkonlardan veya pencerelerden atlamayın.

Asansör Kullanmayın: Asansörleri deprem anında kullanmayın. Asansör sıkışabilir veya elektrik kesilebilir.

Eşyaları Tutmayın: Deprem sırasında büyük eşyaları veya mobilyaları tutmaya çalışmayın. Eşyalar sizi ezebilir veya yaralayabilir.

Yatak Odası Yakınında Durun: Eğer yatak odasına yakınsanız, yatak odasının yanında kalın. Bu, yatak altına girmeniz gerektiğinde hızlıca yapmanızı sağlar.

Sıcak Su ve Gazı Kapatın: Deprem sonrasında yangın riskini azaltmak için sıcak su ve gazı kapatın.

Cep Telefonunuzu Kullanmayın: Deprem anında cep telefonunuzu kullanmak yerine sığınakta beklemeyi tercih edin. Cep telefonları, sarsıntı sırasında gereksiz panik yaratabilir.

Sessiz Olun: Deprem sırasında sessiz olun ve sakin kalın. Sizden yardım isteyenler olabilir.

Açık Alanlarda Güvenliği Sağlayın: Eğer bina içinde değilseniz açık bir alanda iseniz, düşen nesnelerden uzak durmaya çalışın.

Yıkılmış Binalardan Uzak Durun: Deprem sonrasında yıkılmış veya hasar görmüş binalardan uzak durun.

Acil Durum Ekipmanınızı Kullanın: Acil durum çantanızdaki temel ekipmanları kullanarak kendinizi ve ailenizi koruyun.

Deprem anında yapılması gerekenler konusunda hazırlıklı olmak ve bu temel adımları bilmek hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca yerel acil durum ekiplerinin talimatlarını da dikkate almalısınız.