Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2395.82
BIST 100
10158.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Afrika Birliği'nin asgari gücü hazır

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma: 'Tamamladığımız askeri eğitimle, kıtanın sorunlarını çözebileceğimizi ilan ediyoruz'
Afrika Birliği'nin asgari gücü hazır
09 Kasım 2015 15:32:00
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma: 'Tamamladığımız askeri eğitimle, kıtanın sorunlarını çözebileceğimizi ilan ediyoruz'
Güney Afrika'nın Northern Cape bölgesindeki Askeri Eğitim Merkezi'nde, 5 bin civarında askerin yer aldığı eğitim programının kapanış töreninde konuşan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, bugünü kıtanın "gurur anı" şeklinde değerlendirerek, "Afrika'nın barış ve güvenliği ne kadar ciddiye aldığının da bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

Zuma, "Afrika'nın sorunlarına Afrika'nın çözüm getirmesini istiyoruz. Tamamladığımız askeri eğitimle kıtanın sorunlarını çözebileceğimizi ilan ediyoruz. Şu bir gerçek ki bazı Afrika ülkelerinde çatışma ve savaş hali sürmektedir. Bu yüzden kardeş ülkelerde barışın sağlanmasına yardımcı olacağız" diyen Zuma, askeri eğitimi "tarihi ve muhteşem bir başarı" diye konuştu.

Afrika kıtasının beş farklı bölgesindeki Afrika Birliği'ne üye ülkelerden katılımın sağlandığı askeri birliğin, 2016 yılında, 25 bin askerle faaliyete geçmesi bekleniyor.

Askerlerin yanı sıra polis ve sivillerin de hizmet verdiği ASF'nin, kıtanın sorunlu ve çatışma bölgelerinde Afrika Birliği'nin onayıyla konuşlanacağı bildirildi. Merkezi Kamerun'un Douala kenti olarak belirlenen ASF'nin, kriz bölgelerinde kalıcı barışın ve güvenliğin sağlanması yönünde etkili ve hızlı adımlar atması hedefleniyor.

1997 yılında kurulması öngörülen ancak mali sıkıntılardan dolayı geciken Afrika Acil Müdahale Gücü, 2012 yılından bu yana eğitimlerini sürdürüyor.