Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2411.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Afrika'da sömürgecilerin izleri siliniyor

31 Temmuz 2023 09:26:03
Kara Kıta'nın makus talihi dönüyor. uzun yıllar Fransa tarafından sömürülen Afrika halklarının uyanışı devam ediyor. Son olarak Nijerde meydana gelen askeri darbeden sonra sokaklara dökülen Afrikalılar Fransa Büyükelçiliği'ne yürüdü.

26 Temmuz tarihinde Nijer'de meydana gelen darbe sonrası Batılı devletler sert tepki gösterirken Fransa ise yaptırım tehditlerini masaya yatırmıştı.

Orta Afrika ülkesi Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u alıkoyarak, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koymuştu.

Darbeci yönetime destek veren Nijer halkı sokağa çıktı

Uzun yıllar Afrika'yı maddi manevi sömüren Fransa'ya karşı harekete geçen Nijerliler darbe sonrası sokağa inerek başkent Niamey'de Fransız Büyükelçiliği'ni hedef aldı. Büyükelçilik önünde toplanan binlerce kişi protesto düzenledi.

ijerde-26-temmuzda-meydana-gelen-askeri-darbede-cumhurbaskanligi-muhafiz-alayina-bagli-unsurlar-cumhurbaskani-muhammed-bazumu-alikoymustu2_94e15bc21557ede5055bcbd574948935.jpg

Fransa karşıtı sloganlar

Nijerli göstericiler Fransız karşıtı sloganlar atarken bazı göstericilerin Rusya yanlısı pankart açması ve sloganlar atması dikkati çekti.

Paris yönetimi, dün Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sonrası, bu ülkeye yönelik tüm mali yardımlar ile bütçe desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

'Saldırılara müsamaha gösterilmeyecek'

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer'de ülkesinin çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyeceğini belirtti.

Elysee Sarayı, Fransa'nın çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya ise derhal ve sert bir şekilde karşılık vereceğini açıkladı.

Fransız Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Nijer'in Fransa'nın diplomatik üslerinin güvenliğini sağlama yükümlülüğünün bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Fransa'nın temsilciliklerine yönelik saldırıyı kınadığı aktarıldı.

Fransız Senatör Macron'u kınadı

Öte yandan, BFMTV'ye konuşan Fransız Senatör Helene Conway-Mouret, Macron'un dün Paris'te Nijer'deki duruma ilişkin Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını duyurmakla "hata" yaptığını belirtti.

Conway-Mouret, sosyal medyada kullanıcıların bu duruma tepkilerini "Darbe Niamey'de mi, yoksa Paris'te mi oldu?" şeklinde tepkiler verdiğine dikkati çekti.

Fransız Senatör, Macron'un bu adımının Nijer'e bir müdahale olarak değerlendirildiğini ve tahriklere yol açtığını ifade etti.

Nijer'de darbe

Nİjer'de, 26 Temmuz'da meydana gelen askeri darbede, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u alıkoymuştu.

Silahlı Kuvvetler, darbenin arkasında Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin fiziksel güvenliğini korumak için darbeyi desteklediğini açıklamıştı. Darbenin lideri olarak ortaya çıkan General Omar Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaşmıştı. General Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapmaktaydı.