Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2396.66
BIST 100
10240.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Allah’tan korkan fakirlere yardım edin

Allah’tan korkan fakirlere yardım edin
28 Nisan 2020 00:11:00

Sadaka ve zekâtı nemalandıran, yani sadaka ve zekâtı iyilikte kullanan kimseleri seçmeli, onları gözetmelidir. Dünyadan yüz çevirip yalnız ahiret için çalışan muttaki; Allah’tan korkan fakirleri seçmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular:

“Yalnız müttakilerin (Allâh’tan korkanların) yemeğini ye. Senin yemeğini de yalnız müttakiler; Allah’tan korkanlar yesin.”

Çünkü onlara yapılan yardım, onların takvalarını artırmaya hizmet eder. Bu sayede yardımda bulunan da ecir kazanır. Yine Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

“Yemeğinizi müttakilere; Allâh’tan korkanlara yedirin. Sadakalarınızı da mü'minlere verin.” “Yemeğin ile Allah için sevdiğin kimseye ziyafet ver.”

Bilhassa ilim sahibi olan fakirleri seçmelidir. Çünkü bunlara vermek ilimde kendilerine yardım etmektir. Allah rızasını kazanmak niyeti ile ilim tahsili en büyük ibadettir.

Fitre buğday, arpa, kuru üzüm ve hurma gibi gıda maddelerinden verileceği gibi, bunların para değeri de olarak verilebilir. Burada, fakirin ihtiyacı göz önünde bulundurulursa iyi olur. Fakirin gıda maddesine daha çok ihtiyacı varsa gıdanın verilmesi; gıda bedeline denk düşen paraya daha çok ihtiyacı varsa onun verilmesi daha güzel olur.