Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya Cumhurbaşkanı, Sirkeci Garı'nı ziyaret etmekten mutlu olduğunu söyledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İstanbul'daki Sirkeci Garı'nı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
Almanya Cumhurbaşkanı, Sirkeci Garı'nı ziyaret etmekten mutlu olduğunu söyledi
22 Nisan 2024 18:40:05
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İstanbul'daki Sirkeci Garı'nı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Sirkeci Garı'nı ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Steinmeier, "Bugün seyahatimize İstanbul'da bu tren istasyonunu ziyaret ederek başlamamız tesadüf değil. İlk durağımız, Türkiye'den Almanya'ya giden birçok insanın kaderi için büyük bir duygu yeri olan bu tren istasyonunu ziyaret etmekten mutlu oldum." dedi.

Sirkeci Garı'nda Türkiye'nin dört bir yanından insanların Almanya'ya uzun bir yolculuğa çıkmak için toplandıklarını ifade eden Steinmeier, "Onlar ne bekleyeceklerini bilmedikleri bir yola, bilinmeyene doğru bir yolculuk için yola çıktı. Çok umutlu ama aynı zamanda çok fedakarlık içeren bir yolculuk. Birçoğunun ailelerini burada, Türkiye'de geride bırakmak zorunda olduğu gerçeği göz önüne alındığında burası bir umut, veda yeri ve yeni başlangıçların yeriydi." diye konuştu.

Almanya'da toplamda 3 milyondan fazla Türk kökenli insanın yaşadığını dile getiren Steinmeier, "Türkiye kökenli insanlar şu anda Almanya'da yaşıyor, toplumumuzun bir parçası haline geldi. Onların hikayeleri aynı zamanda bizim hikayelerimizdir, göçmen kökenli insanların değil göçmen kökenli bir ülkenin hikayeleridir." dedi.

Geçmişte dünyada yaşanan ekonomik darboğaz nedeniyle birçok Almanın da ABD'ye ancak çoğunlukla da zanaatkar olarak Türkiye'ye gittiğini kaydeden Steinmeier, Türkiye'ye giden Almanların daha sonra aileleriyle burada kaldığına işaret etti.

Steinmeier, "1920'lerde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra ikinci bir göç dalgası yaşandı, birçok Alman, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra işgücünün oluşturulmasına yardımcı oldu ve tabii ki 1933'ten sonra da aralarında pek çok entelektüel ve bilim adamının da bulunduğu çok sayıda Yahudi Alman Türkiye'ye sığındı. Birçoğu buraya kabul edilip hayatta kaldığı için minnettarız." ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Türkiye ile çok karşılıklı bir ilişkiye sahip olduğunu anlatan Steinmeier, "Bu durum, Alman hükümetinin o dönemde depremzedeleri desteklemek üzere kararlaştırdığı devlet yardımının yanı sıra Almanya'daki Türklerin de çok sayıda özel bağışıyla da bağlantılıdır." dedi.

Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili bir soru üzerine de "Belediye Başkanı, gerçek anlamda küresel bir metropol olan bu şehirde görevlerini yerine getirmeye devam edebileceği için doğal olarak memnun. Bize burada belediye politikası açısından karşı karşıya olduğu önceliklerden bahsetti. Ve bu politika için merkezi hükümetten de destek alacağına dair umudunu dile getirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Basın mensuplarının Türkiye seyahatinde yanında Berlin'den döner getirdiğinin hatırlatılması üzerine Steinmeier, dönerin Türkiye ve Almanya'yı birbirine bağlayan lezzet unsurlarından biri olduğunu ve kendisinin de döner yemeyi sevdiğini söyledi.