Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Alt yapıya destek programı başladı

Bakan Kasapoğlu Türkiye'nin spor alt yapısını güçlendirecek önemli bir projeye imza attıklarını söyleyerek üniversite gençlerini "Okul mu, Spor mu? ayrımına girmekten kurtaracak bir burs projesi" başlattıklarını söyledi. Özel liselerdeki başarılı sporcuların da burs desteği kapsamına alınacaklarını belirten Kasapoğlu, gerekli anlaşmaları yaptıklarını ve sürecin başarılı bir şekilde yürütüldüğü ifade etti
​Alt yapıya destek programı başladı
30 Ocak 2021 01:01:42
Bakan Kasapoğlu Türkiye'nin spor alt yapısını güçlendirecek önemli bir projeye imza attıklarını söyleyerek üniversite gençlerini "Okul mu, Spor mu? ayrımına girmekten kurtaracak bir burs projesi" başlattıklarını söyledi. Özel liselerdeki başarılı sporcuların da burs desteği kapsamına alınacaklarını belirten Kasapoğlu, gerekli anlaşmaları yaptıklarını ve sürecin başarılı bir şekilde yürütüldüğü ifade etti

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Futbol kulüplerinin borçlarından dolayı gelecek dönemlerde birçok sıkıntı yaşayacağına ilişkin yapılan değerlendirmeler Bakanlıktaki politika yapıcı uzmanlar tarafından da dile getiriliyor. Bakanlıktaki ilgili birimlerin yakın takibinde olan sürecin sonunda Türk futbolunun kazanacağına ilişkin analizler yapılıyor.

Mesut Özil Türk futboluna değer katacak

Bakanlığın geri adım atma iradesi göstermediği anlaşılan borç tavan uygulamasıyla ilgili gündemin dışında, Fenerbahçe’nin Arselan’de oynayan Mesut Özil’i transfer etmesi konusu da tüm futbol camiasına bomba gibi düştü. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, olumlu ya da olumsuz birçok yoruma konu olan Türk asıllı Alman vatandaşı Mesut Özil transferiyle ilgili Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’ya “Türk futbolu kazanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Mesut Özil gibi genç yeteneklerin Türkiye’nin alt yapısında olduğunu belirten uzmanlar, ünivesite eğitimleri sırasında bu yeteneklerin kaybedildiğine vurgu yaparak konu hakkında Bakanlıktan düzenleme yapılması çağrısında bulundular. Bu çağrılara cevap verdiklerini belirten Bakan Kasapoğlu süreci desteklemek için yeni bir projeye imza attıklarının altını çizdi.

Sporda başarılı olanlara eğitim desteği

Birçok gencin lise hayatında zirveye ulaştırdığı ama üniversite eğitimi nedeniyle bırakmak zorunda kaldığı spor kariyeri artık Bakanlık politikaları ile destekleniyor. Kasapoğlu, 52 vakıf üniversitesiyle yaptıkları anlaşma kapsamında performans sporcularının müsabakaya hazırlanırken üniversite eğitimlerine destek verecek bir politikaya imza attıklarını söyledi. Bakan Kasapoğlu konu hakkındaki açıklamalarına şöyle devam etti:

“Liseden sonra üniversite eğitimine başlayan gençler arasında ‘Spor mu, okul mu?’ ikilemi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl bu konuda önemli aşamalar kat etmemize imkân veren bir anlaşmaya imza attık. 52 vakıf üniversiteyle bir çalışma başlattık. Başarılı sporcunun aynı zamanda başarılı bir avukat, mühendis, hukukçu olabilmesinin önünü açtık. 52 vakıf üniversitesiyle yaptığımız anlaşmaya göre spordaki başarılarına istinaden bursluluk kapsamı dışında yer alan öğrencilere de burs verilmeye başlandı. Anlaşmamız gereği önümüzdeki yıl bu desteği daha da artıracağız. Şu anda bu destek kapsamında vakıf üniversitelerinde okuyan 80'e yakın millî sporcu yüzde 100 burslu bir şekilde eğitim alıyor. Bu desteğin ortaöğretim eğitiminde de sağlanması için geçtiğimiz haftalarda bir anlaşmaya imza attık. Anlaşma kapsamına aldığımız özel okulların sayınını giderek artırıyoruz. Hem sporu, hem eğitimi aynı anda teşvik etmemiz gerekiyor.”

KYK yurtlarının pandemi tablosu

Pandemi döneminde birçok tartışmaya konu olan Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı Öğrenci Yurtlarında yurt dışından gelen ve karantina süresini bu yurtlarda geçirenlerin yanında kısıtlamalarda uymayarak yurtlara yerleştirilen vatandaşlara ilişkin raporda çarpıcı sayılara yer verildi. Kamudaki birçok çalışanın da bu süreçte yardımıma koşuna yurtların birden çok kurum ve kuruluşa hizmet vermesi bu dönemde büyük bir boşluğu doldurmasını sağladı:

Covid-19 Pandemi sürecinde bugüne kadar 81 ilde toplamda 293 yurt müdürlüğünde;

• Yurt dışından 97 ülkeden gelen 65 bin 824 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı

• 7 bin 337 Sağlık Bakanlığı Personeli

• 3 bin 92 Adalet Bakanlığı Personeli

• 8 bin 668 Askeri Personel

• 4 bin 325 tedbir amaçlı karantinaya alınan sivil vatandaş

• 4 bin 911 sosyal izolasyon ve gözlem merkezinde tedavi gören vatandaşlar

• 21 bin 346 kişi zorunlu izolasyon altına alınan vatandaşlar

• 234 kişi İngiltere’den hava yolu ile ülkemize gelip 7 günlük karantina sürecine alınanlar

Toplam 115.737 kişi KYK yurtlarında barındırıldı.

Yurtların pandemi çalışmaları devam ediyor

Ayrıca; İçişleri Bakanlığı 11.09.2020 tarihli genelgesi doğrultusunda 81 ilde 118 yurt müdürlüğünde; 121 bin 824 kapasite karantina şartlarını ihlal edip zorunlu İzolasyon altına alınan vatandaşların misafir edilmesi için tahsis edildi.

• 18.01.2021 tarihi itibarı ile 72 ilde bulunan 82 yurt müdürlüğünde;

• 222 kişi Sağlık Bakanlığı Personeli

• 78 kişi sosyal izolasyon ve gözlem merkezinde tedavi gören vatandaşlar

• 1 bin 673 kişi zorunlu izolasyon altına alınan vatandaşlar

• 213 kişi İngiltere’den hava yolu ile ülkemize gelip 7 günlük karantina sürecine alınanlar

Toplam 2.186 kişi yurtlarımızda barındırılmaya devam etmektedir.