Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.52
Gram Altın
2380.71
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Altın Fiyatları Ne Olur, Yükselir mi Düşer mi

Altın Fiyatları Ne Olur, Yükselir mi Düşer mi
17 Ocak 2020 18:43:00

Altın fiyatları 2020 yılına girişimizle beraber oldukça hızlı bir yükseliş içerisine girdi. Hem ons altın hem de gram altın tarafında yaşanan sert yükselişler yatırımcıların 2020'de altın fiyatı tahminlerini yükseltmesine neden oldu. 2019 sonunda başlayan ons tarafındaki yükseliş, Abd ile İran arasında gerilimin tırmanması ile devam edince ons altın 1,613 dolar seviyesine, gram altın fiyatı ise 306 lira seviyesine kadar yükseldi. Uzmanların altın yorumları genel anlamda yukarı yöndeydi bu yaşanan yükseliş sonrası bazı kurumlar ve analistler beklentilerini güncellerken bazıları aynı bıraktı. Gelin detaylara birlikte bakalım.

2020'de Altın Fiyatları Ne Olur?

Dünyada en çok işlem yapılan altın çeşidi ons altındır. Ülkemizde ise en çok alınıp satılan veya birikim amacı ile alınıp tutulan altın gram altın olmaktadır. Ons altını etkileyen her faktör dolaylı olarak gram altın fiyatına da etki etmektedir. Ancak gram altını etkileyen her faktör ons altına etki etmez. Çünkü gram altın fiyatını etkileyen detaylar arasında dolar kuru da yer almaktadır.

Yatırım kuruluşlarının ons altın fiyatı için beklentilerine bakıldığında 2020 yılında genellikle yükseliş yönlü tahminlerde bulunduğu görünmekte. Özellikle de 2020'nin hemen başında yaşadığımız Trump'ın emri ile Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrası artan gerilim güvenli liman talebi ile altın fiyatlarını sıçratması sonrasında analizler ve tahminler yukarıya çekilmiş durumda. Bir çok kurum analisti beklentilerde güncelleme yaparken genel anlamda öngörülerin 1,600 dolar üzerinde birleştiği görülüyor. Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki 1,700 dolar üzerinde bir beklenti içerisine giren kurum veya analist de bulunmuyor denilebilir. Yani 1,600 dolar ile 1,700 dolar aralığında bir 2020 altın fiyatı beklentisi mevcut.

Şu sıralarda altın fiyatı 1,550 dolar civarında fiyatlanmakta. Açıkçası yatırım kuruluşlarının raporları incelendiğinde 2020'de altın için 1,500 dolar altında bir tahminde bulunana rastlamadık diyebiliriz. UBS, JP Morgan, Fitch gibi kuruluşlar altında 1,600 üzerinde bir fiyatlama olasılığının oldukça yüksek olduğunu vurgulamaktalar. Bu nedenle de yatırımcıların da genel anlamda bir yükseliş beklentisi içerisinde oldukları söylenebilir.

Altın Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Altın fiyatlarını bu yıl hangi faktörler etkiler? Hangi durumlarda altın yükselir veya düşer bu soruların cevapları altın yatırımcıları veya yatırım yapmayı düşünenler için hayati öneme sahiptir. Peki gelin bakalım altını etkileyebilecek faktörleri birlikte inceleyelim.

Abd'de ekonomik verilerin kötüye gitmesi altın fiyatlarını pozitif etkiler. Tersi durumda, yani Abd'de ekonomik verilerin olumlu olması halinde ise altın fiyatlarında gerileme kaçınılmaz bir hal alabilir.
Altın çıkarma maliyetlerinin yükselişe geçmesi altın fiyatlarını pozitif etkileyebilecek gelişmeler içerisinde yer alır.
Dolar endeksinde oluşabilecek yukarı yönlü hareketler altını aşağı çekecek iken, dolar endeksi üzerinde yaşanacak düşüşler altına pozitif katkı sunacaktır.
Abd ile İran veya Abd ile Kuzey Kore arasında gerilimin artması durumunda altın fiyatları yükselecek, tersi durumda yani ikili ilişkilerin ılımlı olması halinde ise altın fiyatlarında gevşemeler yaşanabilecektir.
Abd ile Çin arasında 15 Ocak 2020'de imzalanan ticaret anlaşması sonrasında ikili ilişkilerin yeniden bozulması altın fiyatını pozitif etkileyecek iken, ikinci faz anlaşmanın imzalanması ve iyi ilişkiler kurulması ise altın tarafında negatif bir tablo ile karşılaşmamızı sağlayacaktır.
Abd'de başkanlık seçimi sürecinde yaşanabilecek gelişmeler ons altın fiyatlarına etki edebilir.
2020'de bir çok yatırım kuruluşunun dillendirmiş olduğu resesyon ihtimalinin gerçeğe dönüşmesi yine altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler arasında yer almaktadır.
Altın fiyatlarını 2020'de etkileyebilecek gelişmeler genel anlamda bu şekildedir. Bunlar dışında altın fiyatlarına etki edebilecek farklı gelişmelerde olabilir elbette. Ancak genel anlamda altına etki edebilecek faktörler bu şekildedir. Özellikle 2019 yılında Abd Başkanı Trump'ın söylemleri altın fiyatlarında ciddi şekilde etkili olmuştur. Bu bağlamda Trump'ın açıklamaları takip edilmeli ve altın fiyatları anlık olarak takip edilerek işlem yapılmalıdır. Altın fiyatlarını ve etkileyebilecek gelişmeleri https://anlikdoviz.co adresinden takip edebilirsiniz.