Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2436.07
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Amasra Kalesi'ne zarar veren ağaç kökleri temizleniyor

Amasra Kalesi'nde taşları yerinden oynatan ve düşüren ağaçların köklerine yönelik detaylı temizlik çalışmaları Bartın'da sürdürülüyor.
Amasra Kalesi'ne zarar veren ağaç kökleri temizleniyor
10 Eylül 2023 12:39:05
Amasra Kalesi'nde taşları yerinden oynatan ve düşüren ağaçların köklerine yönelik detaylı temizlik çalışmaları Bartın'da sürdürülüyor.

Cenova armaları, kartal ve öküz başı benzeri figürlü taşları ve Orta Çağ savunma sistemlerinin belirli ölçüde korunabildiği yapısıyla öne çıkan Roma dönemine ait 3 bin yıllık Amasra Kalesi'nin surlarında çok sayıda ağaç yetişiyor.

Kalenin taşları UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde

Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde gördüğü tadilatlarla yaşatılan, 2013'te "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edilen kalenin taşları, ağaç köklerinin yerinden oynatması nedeniyle düşmeye başladı.

Bunun üzerine Amasra'daki tarihi kalede doğal yetişen sarmaşıkların yanı sıra incir ve defne ağaçlarının yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce temizlik çalışması başlatıldı.

Çalışmalar 3 ayda tamamlanacak

Boztepe surlarında başlayıp Büyük Liman bölgesinde sona erecek çalışmaların yaklaşık 3 ayda tamamlanması planlanıyor.

Vali Nurtaç Arslan, gazetecilere, Amasra'nın turizm açısından çok ciddi potansiyel barındırdığını söyledi.

İlçede önceliğin bu zamana kadar deniz turizmi olduğuna işaret eden Arslan, "Geldiğimiz noktada Amasra'mızın kültür turizmi açısından da çok büyük potansiyel taşıdığını biliyoruz ve görüyoruz. Bugün de kale surlarında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle bitki temizliği çalışması başladı. Yaklaşık 3 ay sürecek ve 3 etap halinde yürüteceğiz. Kale surlarımızdaki bu bitkileri temizlediğimizde kalemiz tüm ihtişamıyla turizme kazandırılmış olacak." dedi.

batin_cbe046def0f7aab74c3fb69a454f1435.jpg

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi Roma döneminde inşa edilmiştir. Kalenin surları Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Ön duvarlar ve kapılar 14. ve 15. yüzyıllarda Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Dar bir yarımada üzerinde yer almasına rağmen kalenin altından tatlı su havuzuna giden bir tünel vardır.

Bölgede yapılan bilimsel araştırmalarda çıkan arkelojik kalıntılar ve Nümismatik veriler ışığında çıkan sonuçların Amasra tarihi hakkında ilk yerleşim tarihini M.Ö. 5000 - M.Ö. 8500 (Neolitik Çağ) yılları arasına, hatta Üst Palelotik (Eski Taş Devri'nin üçüncü ve son alt devri) tarihlendiren bölgede antik kalıntıları araştıran belgesel yönetmeni G.Tekin Gün Paflagonya bölgesi yerleşimleri adlı eserde geçmektedir. Kurucaşile ve Ulus ilçelerinde tarih öncesi kaya üzerine Tamga, betimlemeleri Türkler’in Orta Asya dan Anadolu göçlerini desteklediği tarih öncesi varlıklarının izleri olduğunu, üzerinde bilimsel çalışmaların neticesinde daha fazla verilere ulaşılabileceği sanılmaktadır. Kentin isim kaynağı olan Amastris, Pers İmparatorluğu'nun son yöneticisi III.Dareios'un yeğeni, bir Pers prensesidir. Amastris'in Pers sarayından Karadeniz kentine gelen kadar geçirdiği macera dolu yaşamı ve sonucunda tarihte kendi adına bir devlet kurarak adına para basılan ilk kraliçe olmasıyla fark yaratmıştır. Amasra tarihi hakkındaki en net bilgiler bölgede uzun süre arkeolojik araştırma yapan Prof.Dr. Semavi Eyice Küçük Amasra Tarihi ve Eski. Eserleri Kılavuzu eserinde geçmektedir. 1965 yılında yayınlanan eserde Amasra (Küçük Amasra tarihi) sırasıyla Amasra tarihinin başlangıcı, İyon kolonizasyonu, İranlılar ve İskender'in seferi, Roma İmparatorluğu, Hıristiyanlık dönemi Amasra, Bizans idaresinde Amasra, Cenovalılar, Fatih ve Amasra, Amasra'nın fethi, Türk idaresinde Amasra, Amasra'nın eski eserleri olarak sıralanabilir.