Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2433.08
BIST 100
10008.83
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

4 milyondan fazla kişi dang hummasına yakalandı

Amerika ve Karayipler'de bu yıl 4 milyondan fazla dang humması vakası rapor edildi; hastalık sebebiyle 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
4 milyondan fazla kişi dang hummasına yakalandı
13 Aralık 2023 11:40:13
Amerika ve Karayipler'de bu yıl 4 milyondan fazla dang humması vakası rapor edildi; hastalık sebebiyle 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Amerika'daki bölge ofisi Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nde danışman olarak görev yapan Thais dos Santos, dang humması vakalarının kayıtlarının 1980'den itibaren tutulmaya başlandığını ve vaka sayısında ciddi bir artışın devam ettiğini belirterek, 'Bu yıl, kayıtlı tarihler arasında en çok dang humması vakasını gördüğümüz yıl' ifadesini kullandı.

Amerika ve Karayipler'de bu yıl 4 milyondan fazla dang humması vakası bildirilirken, hastalık nedeniyle 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Yetersiz sağlık koşulları ve sistemlerinin vakaların artışında rol oynadığı belirtilirken, uzmanlar iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve sellerin virüsün daha fazla yayılmasına neden olduğunu vurguluyor.

Sivrisinekler en büyük tehdit

Dang humması gibi vektörel hastalıkların, şiddetli yağmurlarla depolanan sularda artan sivrisinekler aracılığıyla daha fazla yayıldığı ifade ediliyor. Artan sıcaklıkların ve hızlı kentleşmenin enfeksiyonların hızını artırdığı uyarısında bulunuluyor.

Bu yılın yaz mevsimi kuzey yarım kürede bugüne kadar en sıcak yaz olarak kaydedilirken, Ağustos ayı sanayileşme öncesi ortalamalardan yaklaşık 1,5 santigrat derece daha sıcak geçti. Kasım başı itibarıyla dünya çapında 4,5 milyondan fazla dang humması vakası bildirilirken, 80 ülkede 4 binden fazla kişi öldü. 2019'da görülen 5,2 milyon vakalık en yüksek sayının bu yıl aşılabileceği belirtiliyor."