Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2430.36
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Amerikan Bağımsızlık Savaşı - Glory (Zafer)

Amerikan Bağımsızlık Savaşı - Glory (Zafer)
09 Ağustos 2019 15:59:00

MEHMET BAYDEMİR ([email protected])

Amerika’daki siyahilerin özgürlük mücadeleleri her anlamıyla kan ve gözyaşıyla doludur. 2014 yılında meydana gelen Ferguson olaylarının da gösterdiği gibi bu mücadele halen devam etmekte, siyahilere yönelik şiddet sürmektedir. Bununla birlikte köle olarak götürüldükleri ABD’de siyahiler hem zorluklara göğüs germiş hem de kendilerini ‘ispatlamak’ zorunda kalmıştır.

Siyahiler nasıl hizaya sokuldu

Glory, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda siyahilerden oluşan bir alayın gerçek bir öyküsünü sunuyor. Alay komutanı Albay Robert Gould Shaw’un günlüklerine dayanılarak yapılan filmde, siyahilerin nasıl hizaya sokulduğu, bununla birlikte ayaklanmaları korkusuyla savaştan uzak tutulduğu göz önüne seriliyor.

54. Massachusetts Gönüllü Piyade alayı

Tamamen siyahlardan oluşan ilk alay Albay Robert Gould Shaw’un emrinde olan 54. Massachusetts Gönüllü Piyade alayıdır. Burada gönüllü birlikler eğitilerek Güney’deki düşmanlara karşı hazırlanır. Ancak siyahilere karşı önyargılar vardır ve ayakkabı ya da mavi üniformayı hak etmeleri engellenir. Sert ve katı kuralları olan Albay Shaw zamanla komutası altındaki siyahilerle yakınlık kurar. Federal hükümetin siyahların 13 dolar aylıklarını 10 dolara düşürmesi protestosuna Albay Shaw da katılır.

Kahramanca savaşır ve ölürler

Siyahiler savaşmak istese de onlara layık görülen görev ayak işleridir. 54. Massachusetts Gönüllü Piyade Alayı’nda huzursuzluk baş göstermektedir. Adamlarının moralini diri tutmak ve savaş arzularını kamçılamak isteyen Albay Shaw, bunun mücadelesini verir. ‘Tehdit’ ve ‘şantaj’la üstlerini ikna eden Albay Shaw ve askerleri düşmana karşı kahramanca savaşır ve çoğu hayatını kaybeder.

Biz ne kazanacağız

Filmin sonuna doğru Trip (Denzel Washington) ile Albay Shaw arasındaki diyalog ilgi çekicidir. Trip, Albaya “Savaş kazanıldığında siz sıcak evinize, şöminenizin başına döneceksiniz. Biz ne kazanacağız” der. Bir süre düşünen Albay Shaw, “Biz kaybedersek, sen bir şey kazanmazsın” cevabını verir. Dolaylı olarak siyahilerin kölelik ile ikinci sınıf vatandaşlık arasında tercih yapmaları gerektiği ifade edilir.

Biz ne kazanacağız

Korkusuza savaşıp hayatını kaybeden siyahilerin cesaretleri ülke çapında duyulunca Kongre sonunda ülkede siyah askeri birlikler oluşturulmasına izin verir. 180 bin siyahi gönüllü vardır. Başlarda siyahilerin silahaltına alınmasına izin vermeyen Başkan Lincoln, savaşın gidişatının değişmesine yardım ettikleri için siyahilerin ‘itibarını’ iade eder.

Öte yandan sadece siyahilerden oluşturulan tek birlik değildir 54. Massachusetts Gönüllü Piyade alayı… Miracle at St. Anna filmi, İkinci Dünya Savaşı'nda Amerikan Ordusu'na bağlı 92. Buffalo Askerleri Bölüğü’nün İtalya'daki Tuscany bölgesindeki savaşını anlatıyor. The Tuskegee Airmen ve Red Tails filmleri ise yine İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görev alan siyahilerin kendilerini ispatlama mücadelesini konu ediyor.

İLGİLİ FİLMLER

The Tuskegee Airmen (1995)

Solo (1996)

Buffalo Soldiers (1997)

Men of Honor (2000)

Miracle at St. Anna (2008)

Red Tails (2012)

Menşei: ABD

IMDB: 7.9

Yönetmen: Edward Zwick

Oyuncular: Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman

Gösterim Tarihi: 16 Şubat 1990

Dil: İngilizce

Bütçe: 18 milyon dolar

Tür: Biyografi, Dram, Tarih, Savaş

Süre: 122 dakika