Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Anayasa 'Nötr' olmalı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ''Anayasa, tüm yurttaşlar için ortak bir siyasi ve hukuki mutabakat metni olmakla, siyasal, ideolojik yönden nötr olmak durumundadır'' dedi.
Anayasa 'Nötr' olmalı
14 Mart 2013 07:01:00
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ''Anayasa, tüm yurttaşlar için ortak bir siyasi ve hukuki mutabakat metni olmakla, siyasal, ideolojik yönden nötr olmak durumundadır'' dedi.

TBB Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Yeni Anayasa Çalışmaları Paneli''nin açılışına, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya katıldı.

Panelin açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Vedat Ahsen Coşar şunları kaydetti: ''Demokrasilerde hiç kimse hakikat tekeline sahip olmadığı gibi, herkesin kabul etmek ve karşısında hazır olda durmak zorunda olduğu bir ideoloji de yoktur. Dolayısıyla demokratik toplumlarda, çoğu ayrı ayrı siyasi görüşlere sahip yurttaşların tamamı için tek bir ideoloji üzerine kurulu anayasa olmaz, olmaması gerekir. Anayasa, tüm yurttaşlar için ortak bir siyasi ve hukuki mutabakat metni olmakla, siyasal, ideolojik yönden nötr olmak durumundadır.''

''Temel hakların anayasalarla güvence altına alınması yetmez''

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız da anayasaların tek gayesinin, temel hak ve özgürlükleri güvence altına almak olduğunu, anayasa içeriğinde de bunun gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Anayasada güçlerin belli bir yerde birikmesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Akyıldız, temel hak ve özgürlüklerin anayasalarla güvence altına alınmasının yetmeyeceğini, onu koruyacak mekanizmaların da kurulması gerektiğine işaret etti. Gücün toplandığı yürütme organının zapturapt altına alınması, hukukla bağlanması gerektiğini söyleyen Akyıldız, ''Bu olmazsa toplumun temel hak ve özgürlükleri, yürütme erki yöneticilerinin insafına bırakmış oluruz. Yürütme organını hukukla bağlayamadığımız takdirde temel hak ve özgürlükler ihlal edilir. Ancak dengeyi kuramaz ve yargıçlar devletine yol açarsak onun da sakıncaları var'' diye konuştu.