Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ankara'daki kritik görüşmenin şifreleri kırmızı dosyada

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin detay paylaşılmazken masadaki kırmızı renkli dosyanın içeriği kamuoyunda merak uyandırdı.
Ankara'daki kritik görüşmenin şifreleri kırmızı dosyada
24 Şubat 2024 15:07:16
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin detay paylaşılmazken masadaki kırmızı renkli dosyanın içeriği kamuoyunda merak uyandırdı.

Haber: Yunus Akseki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti sonrası, Irak'taki Süleymaniye yönetimini PKK/YPG'ye verdiği destekten dolayı uyararak "sınırlarımızın dibinde bir terör istilasına müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert uyarısından sonra Ankara'da dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin basına detay verilmezken Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür 7 ay içerisinde iki defa gerçekleşen görüşmeye dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

PKK/PYD’nin kıskaca alnınmasında önemli rol oynadı

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür, Türkiye'nin sınırındaki yaşanan vekalet savaşlarında Haşdi Şabi'nin bölgede son derece etkin bir konumda olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bölgede gerçekleştireceği operasyonların sonuca ulaşmasında ve PKK/PYD terör unsurları ile DAEŞ mensuplarının kıskaca alınmasında önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Haşdi Şabi ile görüşmesinde bu durumun önemine dikkat çeken Ergür, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ağustos 2023 yılında yaptığı Irak ziyaretini hatırlatarak, "Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Falih el-Feyyad ile görüşmüştü. Bu ziyarette bölge güvenliği ve istikrarı konularının ele alındığını ve gelecekte neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 19 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin bu anlamda oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Ergür, geçtiğimiz haftalarda ABD tarafından Haşdi Şabi unsurlarına karşı bir saldırı düzenlendiğini hatırlatarak görüşmede, bölge güvenliği ile terörle mücadele konusu ile birlikte hareket edilebilecek konuların ele alındığını ve özellikle hudut güvenliği konusunda nelerin yapılabileceğinin konuşulduğunu ifade etti.

Bakanlık düzeyindeki görüşme ABD’ye doğrudan mesaj

Haşdi Şabi ile Bakanlık düzeyinde görüşülmesinin son derece anlamlı olduğunu belirten Ersan Ergür, " malumunuz ABD bölgede DAEŞ ile mücadelede PKK/YPG unsurlarını muhatap alıyor. Türkiye ABD ile müttefik olduğumuz halde bir terör örgütünün muhatap alınmasını kabul etmiyor. Bu vesile ile ABD’nin karşısında yer alan Haşdi Şabi ile bölgede ortak hareket etmek, hem ABD’ye hem de PKK/YPG unsurlarına doğrudan bir mesaj niteliğinde. Çünkü Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde terör unsurlarına karşı gerçekleştirdiği operasyonların kalıcı olması için bölgedeki güvenlik güçleri ile koordineli olmayı gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Görüşmenin gizemi kırmızı dosyada

Toplantının ardından görüşmenin içeriğine ilişkin detay verilmezken basına servis edilen fotoğrafta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın masasındaki siyah ve kırmızı renkli dosyalar dikkat çekmişti. Dosyaların içeriği kamuoyunda merak konusu olurken, Ersan Ergür bu noktada şu sözleri aktardı:

Bu görüşmenin temeli geçtiğimiz yıl Irak ziyareti ile atılmıştı. O günden bugüne karşılıklı yapılan çalışmalarla önümüzdeki süreçte bölge güvenliği açısından neler yapılabileceği konularının ele alınmıştı. Bu anlamda Türkiye bölgede terör konuşlanmalarının, lojistik depolarının, terör unsurlarının barınak ve sığınaklarının yerleri hakkında bilgi ve belgelerin olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Tabi bu arada Türkiye’ye yönelik terör saldırılarının emirlerini veren sözde yöneticilerin bulundukları yerlerinde muhataba bildirilmiş olması muhtemeldir. Her şeyden önemlisi bölgede yapılabilecek muhtemel operasyon bilgilerinin de yer alabileceğini söyleyebilirim.

Mezhepsel çatışmalar tahribata neden oluyor

Türkiye'nin, İran destekli Şiilerden oluşan Haşdi Şabi ile kurduğu ilişkinin bölgesel dinamikler açısından önemine dikkat çeken Ersan Ergür, "Şii-Sünni ayrımı yapmadan bölgenin barış ve huzuruna katkı sağlanması gerektiğine inanmaktayız. Bugün Yemen'de, Irak’ta, Suriye’de ve daha birçok İslam Ülkesi'nde maalesef bu ayrım üzerine çatışmalar yoğunlaşmakta ve her geçen gün telafisi mümkün olmayan tahribatlara sebebiyet vermektedir.

Bugün İsrail, Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılarını İslam Ülkelerinin dağınıklığı sonucu gerçekleştirebiliyor. İslam coğrafyasında birlik ve beraberliğe en fazla muhtaç olduğumuz bir dönemde farklılıklarımızı bir kenara bırakıp batılı emperyalistlerin ülkelerimizde gerçekleştirmek istedikleri parçala, böl ve yönet stratejisinin bir parçası olmamak gerekmektedir.

Mezhepsel aidiyetimiz içinde bulunduğumuz tarafa karşı bizlerin bakışını tarafgir (TARAFGİRANE) bir tutum haline getirmemelidir. Gerçeği, adaleti ve hakkı mensubiyeti bulunduğumuz mezhep noktasında hissi bakışla değil hakkaniyet çerçevesinde mazluma teslim noktasında cesaretle ortaya koyan bir duruş göstermemiz gerekmektedir.

Çatışmayı körükleyen ABD’ye açık mesaj

Son olarak üst düzeyde yapılan bu görüşmenin taşıdığı mesaja değinen Ersan Ergür, "bu görüşme artık bölgesel bir kargaşaya tahammülümüzün kalmadığını, birbirimizle çatışarak meselelerin çözümünün mümkün olmadığını, bugüne kadar ikili ilişkilerin önüne geçen kan davalarının durdurulması vaktinin geldiğinin mesajını bölgemize vermektedir. Bölgedeki grupları mezhepsel farklılıkları ile karşı karşıya getirerek çatışma ortamını körükleyen ülke ABD ve yandaşlarıdır. Geçmişte Haşdi Şabi’yi Musul’da kışkırtmak isteyen aynı ABD’ye karşı o gün “Musul’da çıkarılacak mezhep çatışmasına izin veremeyiz” diye karşı çıkan ve izlediği siyaset ile buna engel olan Türkiye, bugün de ABD unsurlarının Haşdi Şabi’ye karşı olan saldırgan tutumuna karşı çıkmaktadır ve bölgede terörün bitirilmesi için ortak hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır." dedi.

VF kat sağ