Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ankaralılar dikkat! Bazı ilçelerde sular kesilecek

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyu ana iletim hattında yapılacak arıza onarım çalışmaları nedeniyle yarın Çankaya, Etimesgut, ve Sincan ilçelerinde su kesintisi yapılacağını duyurdu.
Ankaralılar dikkat! Bazı ilçelerde sular kesilecek
02 Ekim 2023 16:08:53
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyu ana iletim hattında yapılacak arıza onarım çalışmaları nedeniyle yarın Çankaya, Etimesgut, ve Sincan ilçelerinde su kesintisi yapılacağını duyurdu.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Etimesgut Bahçekapı Mahallesi Sabancı Bulvarı üzerindeki içme suyu ana iletim hattında yarın 09.00-20.00 saatleri arasında arıza onarım çalışması yapılacak.

Bu kapsamda, Çankaya, Etimesgut ve Sincan'daki bazı mahallelerde, planlı su kesintisi uygulanacak.

Kesintiden etkilenecek ilçeler ve mahalleler şöyle:

"Çankaya ilçesi; Mustafa Kemal, Ümit, Yaşamkent, Dodurga, Ahmet Taner Kışlalı, Alacaatlı, Beytepe, Konutkent ve Koru mahalleleri, Etimesgut ilçesi; İstasyon, Fatih, Kazım Karabekir, Süvari, Piyade, 30 Ağustos, Alsancak, Elvan, Atakent, Oğuzlar ve Topçu mahalleleri, Sincan ilçesi; Mareşal Çakmak, Selçuklu, Andiçen, Atatürk, Tandoğan, Pınarbaşı, Malazgirt, Ertuğrulgazi, Osmanlı, Ahi Evran, Plevne, İstasyon ve Yenikent mahalleleri."

su-kesintisi_041c12376c3c1630538ccded36a0758d.jpg

Su tasarrufu nasıl yapılır

Küresel iklim değişikliği sebebiyle kurak geçen sonbahar ve kış mevsimleriyle birlikte artan su tüketimi; İstanbul, Ankara, ve Bursa başta olmak üzere milyonlarca kişinin yaşadığı büyük şehirlerde baraj doluluk oranlarının tehlikeli seviyelere düşmesine sebep oldu. Yetkililer, kuraklığın devam etmesi ve su tüketiminin azaltılmaması halinde büyük bir susuzlukla karşı karşıya olabileceğimiz konusunda uyarılar yapıyor.

Özellikle susuzluk tehlikesinin oldukça yakın olduğu bugünlerde, alınan bireysel tedbirlerle önemli miktarda su tasarrufu yapabiliriz. Gündelik hayatımızdaki alışkanlıklarımızda basit değişiklikler ile binlerce ton suyu kurtarabiliriz. Su tasarrufu için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Musluğu kapatın

Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, duş alırken ya da tıraş olurken suyu boşa akıtmayın. Ellerinizi ıslattıktan sonra sabunlarken musluğu kapatın, durulamak için tekrar açın. Diş fırçalarken ve tıraş olurken de suyu kullanmadığınızda musluğu kapatın. Duşta, suyun ısınmasını beklerken akan suyu israf etmeyin. Boşa akan suyu bir kovada biriktirebilir daha sonra temizlik, çiçek sulama ya da tuvalet için kullanabilirsiniz.

Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamayın

Meyve ve sebzelerin akan su yerine bir kapta sirkeli suda bekletmek, hem büyük bir su tasarrufu hem de gıdanın kimyasal maddelerden arınmasını sağlar. Meyve ve sebzeleri akan su yerine bir kapta yıkayarak her yıl tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebilirsiniz.

Damlatan muslukları onarın

Damlatan muslukları, su sızdıran klozet veya sifonları derhal onarın. Damlatan musluklar, yine her yıl tonlarca suyun israf olması anlamına gelir.

Kısa duş alın

Banyoda geçirilen süre arttıkça boşa akan su miktarı da artıyor. Banyo yapmak yerine kısa duşlar alarak üçte bir gibi bir oran ile su tasarrufu yapabilirsiniz. Banyoda geçirdiğiniz zamanı kronometre ya da alarm ile sınırlayabilirsiniz. Banyoda su tasarrufu yapmanın bir başka yolu da duş stop valfi. Duş başlığına kolaylıkla takılabilen valfler, musluğu açıp kapadığınızda suyun sıcak kalmasını sağlar. Böylece suyun ısınması için tekrar tekrar suyu boşa akıtmamış olursunuz.

Bulaşıkları elde yıkamayın

Uzmanlar, 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkama yerine bulaşık makinesinde yıkanmasıyla yılda 30-40 ton arasında su tasarrufu yapılabileceğini belirtiyor. Elbette bu tasarruf için bulaşık makinesinin dolmadan çalıştırılmaması gerekiyor. Ayrıca, makineye konan tabakların sudan geçirilmesi de önemli bir israfa sebep olur.

Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmayın

Tamamen dolmadan çalıştırılan çamaşır ve bulaşık makineleri de önemli bir su israfına sebep olur. Çamaşır ve bulaşık makinelerini olabildiğince az çalıştırmak, tam dolmadan çalıştırmamak su tasarrufu için önemlidir. Ayrıca neredeyse tüm makinelerde bulunan eko programlar, daha az su ve elektrik kullanılmasını sağlar. Elektrik tasarrufu hakkında detaylı bilgi için elektrik tasarrufu nasıl yapılır yazımızı ziyaret edin.

Su tasarrufu sağlayan eşyalar kullanın

Yeni bir çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi alacaksanız ya da evinizdeki eşyaları değiştirecekseniz su ve enerji tasarruflu makineler tercih edin. Yeni nesil enerji tasarruflu makineler ile önemli miktarda su ve elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

Sifon kullanımına dikkat edin

Tuvalet sifonlarında tasarruf, önemli miktarda su tasarrufu sağlar. Tasarruflu sifon sistemleri, eski tip sifonlardan her defada en az 5 litre daha az su kullanır. Sıfırdan bir klozet alacaksanız, tasarrufluları tercih edin. Evinizdeki sifonu da tasarruflu hale getirmek mümkün. Rezervuarın içine dolu 1,5 litrelik bir pet şişe koyarak tasarruf edebilirsiniz. Bu yöntem, rezervuarda daha az suyun depolanmasını, dolayısıyla sifon çekildiğinde de daha az suyun kullanılmasını sağlar. Klozete tuvalet kağıdı atılması da ayrıca daha fazla sifon çekilmesine sebep olur.