Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2469.56
BIST 100
10207.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AP Lideri Öz'den özel açıklamalar

Yeniden kurulan Adalet Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, iktidar ve muhalefetin başkanlık sistemi hakkında geniş çaplı bir çalışma yapması gerektiğini söyledi. Öz, "Biz meclise girdiğimizde başkanlık sistemini ülkemize getirmek için çalışmalar yapacağız. 'Erdoğan'ı başkan yaptıracağız'" dedi.
AP Lideri Öz'den özel açıklamalar
17 Ocak 2016 11:02:00
Yeniden kurulan Adalet Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, iktidar ve muhalefetin başkanlık sistemi hakkında geniş çaplı bir çalışma yapması gerektiğini söyledi. Öz, "Biz meclise girdiğimizde başkanlık sistemini ülkemize getirmek için çalışmalar yapacağız. 'Erdoğan'ı başkan yaptıracağız'" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

12 Eylül darbesinin ardından kapatılan 1995'de yeniden açıldıktan sonra hiçbir seçime katılmayan ve tabela partisi olarak kaldıktan sonra kapanan Adalet Partisi ilk amblemiyle yeniden kuruldu. Adalet Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz "Türkiye için yeni anayasa ve başkanlık sistemi her geçen gün kaçınılmaz oluyor. Yeni bir anayasa için ülkede güçlü bir iktidar ve yapıcı bir muhalefete ihtiyaç var. Ülkemizde şuan güçlü bir AK Parti iktidarı var ama yeterli değil. Bu muhalefetle yeni bir anayasa ve başkanlık sisteminin olması asla mümkün değil. Darbe anayasası ile insan haklarından veya ileri demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Yeni bir anayasanın mevcut meclis tablosuyla yapılması ihtimalini zayıf görüyoruz. Bizde ülkemizin geleceği için bilgi ve birikimimizi kullanmaya, mecliste yapıcı ve üretken olmaya hazırız" dedi.

Anlaşırsak Erdoğan'ı başkan yaptıracağız

Başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendiren Öz, "Başkanlık sistemi şuan 'Başkanlık olmalı mı? Olmamalı mı?' tartışması üzerinden ele alınıyor. Oysaki iktidar ve muhalefetin başkanlık sistemi hakkında geniş çaplı bir çalışma yapması gerekiyor. Başkanlık sistemi uygulanan ülkeler incelenmeli ve hangisinin Türkiye'ye uygulanabilir olduğu tartışılmalıdır. Başkanlık sistemi muhalefetimizdeki bazı partilerin iddia ettiği gibi diktatörlükte alakası yoktur. Bugün dünyaya baktığınızda ABD, Almanya ve İsviçre gibi ileri demokrasi ülkelerinin başkanlık sistemiyle yönetildiğini görüyoruz. Biz meclise girdiğimizde başkanlık sistemini ülkemize getirmek için çalışmalar yapacağız. 'Erdoğan'ı başkanlık yaptırmayacağız' siyasetinin başkanlık sisteminin anlatılmasına engel olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

CHP'de bir tane Atatürkçü yok

CHP'nin muhalefet tutumunu eleştiren Öz, "Başkanlık sistemi veya yeni anayasa çalışmaları başta olmak üzere Türkiye'nin önün açacak her çalışmanın önünü 'Atatürk'ün ilkelerinden taviz vermiyoruz' diyen CHP'de bir tane Atatürkçü var mı? Atatürk'ü koruma kanunun da kaldırılması lazım. Doğruların korunmaya ihtiyacı yoktur. Bıraksınlar Atatürk'ü ve inkılaplarını millet kendisi korusun. Bir Osmanlı subayı olan Gazi Kemal'i seviyoruz ancak onun üzerinden siyaseti doğru bulmuyoruz" dedi.

Menderes, Demirel ve Erbakan örnek liderlerimiz

Adalet Partisi'nin yeniden siyaset sahnesine çıkmasının Türk siyasetine yeni bir heyecan getireceğini belirten Öz "Geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe büyük hedeflerimizi gerçekleştirmek için bu yolu yeniden açtık. Adalet ruhuyla, 250 kişilik yetkin dev bir kadroyla yeniden güçlü bir Türk siyaseti için yola çıktık. Şuan Türkiye'nin hemen her ilince hızla teşkilatlanıyoruz. Eski bir çok Demokrat Partili, MÇP'li, Refah'lı, ve diğer bir çok partili siyasetçinin büyük ilgisini görüyoruz. Merhum Menderes'in hedefleri, Demirel'in icraatları ve Erbakan hocanın şuuruyla partimiz ülkemizin her liderinden kendisine bir görev ve pay çıkararak siyaset yapamaya adaydır. Partimiz, Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti'nin de takdir ettiği yönlerini örnekler alacaktır" şeklinde konuştu.

SP, DP ve ANAP'ı birleştireceğiz

Adalet Partisi'nin bugün Türkiye'de siyaset yapan bir çok siyasi parti ve görüşün ilk ev sahibi olduğuna dikkat çeken Öz, "Adalet Partisi'nden sağ siyasetinin anası gibidir. Partimizin ilk kuruluşundan sonra kurulan ve günümüzde var olan, Saadet Partisine, Demokrat Parti'ye gelin birleşelim güçlü olalım diyoruz. ANAP'a gönül vermiş halkımıza gelin birlik olalım diyoruz" ifadelerini kullandı.

Paralel yapıyla mücadeleyi destekliyoruz

AK Parti'nin paralel yapıyla mücadelesini doğru bulduğunu belirten Öz, "Adalet Partisi olarak iktidar partisinin paralel yapıyla mücadelesini destekliyoruz. Muhalefetin de bu yapıyla mücadelede aktif rol alması gerektiğine inanıyoruz. Cemaat denilince aklımızda camii cemaatinden başka bir şey gelmemeli. Devletin içinde devlet yapılanmaları ileri demokrasi ve güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz" dedi.

Yeniden kurulan Adalet Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, muhabirimiz Enes Babacan'a özel açıklamalarda bulundu.