Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2387.45
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ARABA PASPASLARI NASIL TEMİZLENİR?

Araba paspasları nasıl temizlenir? sorusu araç bakımı yapmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur.
ARABA PASPASLARI NASIL TEMİZLENİR?
02 May 2023 13:16:41
Araba paspasları nasıl temizlenir? sorusu araç bakımı yapmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur.

Araba paspasları nasıl temizlenir? sorusu araç bakımı yapmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur.

Araç içi bakımı her açıdan önemlidir. Aracın iç kısmının temiz olması aracın daha ferah görünmesine yardımcı olur. Araçta bulunan her parçanın toz ve kiri hapsetme kapasitesi ise değişkenlik gösterir. Araç içinde bulunan parça ve aksesuarlar kirli ve tozlu göründüğünde ise aracın iç kısmı dağınık ve dar bir görünüm kazanır. Bu açıdan araçta yer alan aksesuarların temiz tutulmasında fayda vardır. Ayrıca sürüş kalitesine de aracın iç temizliği etki eder. Daha konforlu bir sürüş için arabanın temiz olması önemsiz gibi gelse de aslında durum tam tersidir. Arabada en çok kirlenen yerlerden biri paspaslardır. Direkte tozlu ya da kirli ayakların temas ettiği paspaslar doğal olarak çabuk kirlenir. Araba paspasları üzerinde toz ya da tortular bulunması pedalların kullanımını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden paspasların pürüzsüz ve kullanışlı olması gerekir. Peki araba paspasları nasıl temiz tutulur? Araba paspaslarını temizleme yöntemleri nelerdir? İşte detaylar..

paspas kayması_7a726c31b5499f43ed16f21c9e33fdf0.jpg

ARABA PASPASLARINI TEMİZLEME YÖNTEMLERİ

Araba paspaslarını temizleme yöntemleri sanıldığı kadar zor değildir. Ancak bu durum paspasın sahip olduğu dokuya göre değişkenlik gösterir. Paspaslar kumaş ya da kauçuktan üretilmiş olarak değişir. Kauçuk paspasları temizlemek kumaş paspaslara göre daha kolaydır. Kauçuk yüzeyler tozu içerisinde hapsetmedi için temizleme sırasında var olan kir ve tozdan kolaylıkla arındırılabilir. Diğer paspas türlerinde ise bu durum tam tersidir. Kumaşın iç kısmına yerleşen toz ve kir vakumlanmadan çıkarılması biraz zor olur. Ancak her iki paspas türü için de temizlik yapılması mümkündür. Temizlik için öncelikle uygun malzemeleri hazırladıktan sonra paspaslar kir, çamur ve tozdan kolayca arındırılabilir. Genel olarak paspas temizliği vakumlama, yıkama ve kurutma işlemlerinden geçer. Uygulanan adımlarla paspaslar yeni alınmış gibi temiz bir görünüm kazanır. Öncelikle paspaslar araç içinden çıkarılır. Ardından paspasın bulunduğu alan elektrikli süpürge yardımıyla temizlenir. Araba paspasının türüne göre temizlik yöntemleri uygulanır. Kauçuk ve kumaş paspasları temizleme yöntemlerini aşağıdaki gibi sıralanabilir.

araba paspası_106c2c04dbfcb35cce928380291bcca3.jpg

KAUÇUK VE KUMAŞ ARABA PASPASLARI NASIL TEMİZLENİR?

Kauçuk ve kumaş araba paspasları nasıl temizlenir sorusunu merak edenler için farklı yöntemler bulunur. Kauçuk paspas yüzeyinde biriken tozlar yüzeyden kolay bir şekilde çıkarılabilir. Kauçuk, yapısı gereği tuttuğu tozu gevşek bir şekilde kavrar. Bu yüzden kauçuk yüzeyden kir gidermek oldukça zahmetsizdir. Kaba tozlar alındıktan sonra basınçlı su uygulanarak ön temizlik yapılabilir. Ardından temizleyici sabun ve su yahut karbonat ve su karışımıyla hazırlanan ürün paspas yüzeyine uygulanarak ovalama işlemi yapılır. Kir ve toz tamamen çıktıktan sonra durulama işlemi yapılır ve paspaslar kurumaya bırakılır. Sudan iyice arınan paspaslar tekrar kullanılabilir. Kumaş paspaslar ise öncelikle elektrikli süpürge yardımıyla toz ve kirden arınıdır. Kumaş yüzeyler tozu içine aldıkları için vakumlanması önemlidir. Kumaş paspaslar da içerisine hapsolan tozlardan arındırıldıktan sonra bir fırça yardımıyla ovalanır. Daha sonra sıvı sabun ve su karışımıyla paspaslar yıkanır. Durulama için yine basınçlı su uygulanır. Ardından kurutularak kullanılabilir.