Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.05
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Arabanız aslında casusluk yapıyor olabilir mi?

Otomobillerde kullanılan pek çok teknoloji kullanıcıların işini kolaylaştırsa da dinleme ve takip gibi pek çok güvenlik sorusunu beraberinde getiriyor.
Arabanız aslında casusluk yapıyor olabilir mi?
19 Ağustos 2022 10:02:20
Otomobillerde kullanılan pek çok teknoloji kullanıcıların işini kolaylaştırsa da dinleme ve takip gibi pek çok güvenlik sorusunu beraberinde getiriyor.

Milatgazetesi.com

Teknoloji gelişirken pek çok şirket bunu fırsata çeviriyor ve teknolojinin imkânları sayesinde gelirlerini arttırmak istiyor. Bunun için yapılan çalışmalardan biri de toplanan verilerden yararlanmak. Veri toplama işi ise teknoloji ile korkutucu hale geldi.

Olaya ticari olarak bakıldığında, sigorta şirketleri sürücü verilerini toplayarak araç sahibine bir puanlamada bulunabilir ve ona göre indirimler sunabilir. Söz konusu uygulama yurt dışında uygulanıyor. İstek dâhilinde takılan özel veri okuyucusu ile sürücülere indirim fırsatı sunuluyor. Şirketin olumlu rapor vermesi halinde sigorta primi biraz daha aşağıya iniyor.

Öte yandan, bugün üretilen pek çok arabada kurulu bir tür kara kutu veri kaydedicisi var. ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) kısa süre önce, bu kayıt cihazlarının kaza durumunda daha fazla bilgi tutması gerektiğini önerdi. Özellikle sürücülerin, kaza meydana gelmeden önce sürücü yardım sistemlerini nasıl kullandıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini belirtti.

Aracınız sizi dinleyebilir

Söz konusu uygulamalar sürücü yararına gelişmeler gibi görünse de, kullanıcılara bildirmen farklı verileri toplamaları mümkün. Ancak yine de endişe edilecek tek şey bu değil, çünkü yeni nesil araçlar internet, GPS ve ses tanıma gibi teknolojilerle donatılmış durumda. Bu bağlantılar sayesinde kullanıcı ile sürekli bağlantı halinde. Dolayısıyla bir şirket ya da kurumun sizi adım adım takip edebileceğini tahmin etmek zor değil. Hatta aracın içinde ne konuştuğunuzu bile kolayca dinleyebilirler.

Parmak izinden sürücü tanıyor

İlk bakışta bu komplo teorisi gibi görünebilir, ama son teknoloji sistemlere yakından baktığımızda bunun komplo teorisinden daha fazlası olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin bugün lüks bir Alman markasının ürettiği bilgi - eğlence sistemi sürücüye o kadar iyi uyum sağlıyor ki, bu uyum korkutuyor. Sistem, her gün aynı saatte yaptığınız işleri belirliyor ve rotanızı otomatik olarak çıkartıyor. Hatta her gün aynı saatte telefonla görüştüğünüz biri varsa, size aynı saatte bu kişiyi aramak isteyip istemediğinizi soruyor. Daha ürkütücü olan ise, parmak izi okuyucusu sayesinde kimin araba kullandığını takip ediyor.

Bütün bunlar, arabalarımızın bizi gözetleme konusunda her zamankinden daha yetenekli olduğunu gösteriyor. Asıl soru ise, bu sistemler sadece bize açıkladıkları kadar veri mi topluyor? Yahut bu verileri sadece bizim hizmetimiz için mi topluyor?

Peki, sizi gözetlemesi ve sizi takip etmesi konusunda arabanıza ne kadar güveniyorsunuz?