Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta yeni zam yolda

1 Ağustos Salı günü itibarıyla geçerli olmak üzere motorine 1,07 TL zam bekleniyor.
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta yeni zam yolda
29 Temmuz 2023 09:14:59
1 Ağustos Salı günü itibarıyla geçerli olmak üzere motorine 1,07 TL zam bekleniyor.

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte akaryakıt fiyatlarında yükseliş devam ediyor.

1 Ağustos Salı günü itibarıyla geçerli olmak üzere motorine 1,07 TLzam bekleniyor

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul'da motorin litre fiyatı 35.35 liradan satılıyor.

Benzinin litresi ise ortalama 36.09 liradan satılıyor.

benzn_e6848645545cc4e78cce5010fc9febed.jpg

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Akaryakıt Fiyatları Neden Önemli?

Petrol, dolayısı ile benzin uzun yıllardır insanlık tarafından birçok farklı alanda kullanılıyor. Toplumların özellikle modern şehir hayatına geçişi ile benzin gündelik hayatımızda birincil ihtiyaçlarından biri haline gelmiş durumda. Bu açıdan bakıldığında akaryakıt fiyatlarındaki değişimler tüm bireylerin ve ailelerin ekonomik koşullarını ve yaşam standartlarını doğrudan etkiliyor. Ancak akaryakıt fiyatları anın gündelik yaşama etkisi bununla da sınırlı kalmıyor. Kişisel araçlar sürücülerinin ulaşım maliyetini etkilemesinin yanı sıra, ürün ve hizmet taşımacılığını, lojistik sektörünü, üretim ve sanayiyi, çiftçiden pazarcıya ticaret hayatının her aşamasında akaryakıt fiyatları belirleyici rol oynuyor. Dolayısıyla benzin fiyatlarının artması veya azalması demek, pek çok sektördeki ürünü ve hizmetlerin satış fiyatında da değişim anlamına geliyor. Peki, akaryakıt fiyatları neye göre belirleniyor?

Benzin Fiyatını Etkileyen Faktörler

En temelde akaryakıt fiyatlarının global piyasa şartlarına göre belirlendiğini söylemek yanlış olmaz ancak bunun dışında fiyatların belirlenmesinde etkili birçok başka unsur da bulunuyor. 1 Ocak 2005 tarihli Petrol Piyasası Kanunu gereğince akaryakıt sektöründe serbest fiyatlandırma sistemine geçilmiştir. Bunun neticesinde ise akaryakıt firmaları farklı satış fiyat politikaları belirleyebilmektedir. Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.

Benzin fiyatlarını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunların başında elbette dünya üzerinde yoğun bir şekilde kullanılan petrolün piyasa fiyatı gelir. Birçok üründe olduğu gibi petrol fiyatının belirlenmesinde arz talep dengesi de etkilidir. Arzın yüksek olduğu dönemlerde genellikle petrol fiyatları düşüş eğilimi gösterirken, arzın düşük olduğu dönemlerde petrol fiyatlarının yükselmesi beklenir. Bunun dışında akaryakıt firmalarının uyguladığı fiyat politikaları, petrolün alıcılara ulaştırılmasında kritik olan lojistik maliyetleri ve petrol arama, çıkarma faaliyetleri de benzin fiyatını dolaylı yoldan etkiler. Ayrıca petrol ülkemizde ithal bir ürün olduğu için döviz kurlarındaki değişimler de akaryakıt fiyatlarını etkileyebilmektedir. Döviz kurunun yükseliş trendinde olduğu dönemlerde benzin fiyatlarında da artış beklenebilir. Sen de bireysel olarak bu dönemlerde birikimlerini kur korumalı mevduat hesabı ile kur artışlarına karşı korurken avantajlı faiz oranlarından faydalanabilirsin.

Rafineri Satış Fiyatının Oluşumu

Rafineri satış fiyatının oluşumu, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını belirleyen faktörlerden bir tanesidir. Bunun nedeni yakıtın ilk olarak rafineriden geçmesidir. Ayrıca bu aşamada rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV ve Enerji Piyasası Kurumu payı yani EPDK eklenmektedir. Kurşunsuz benzin, motorin, gazyağı gibi çeşitler fark etmeksizin her ürün için ÖTV uygulanır. Eklenen EPDK payı ise beyaz ürünlerde 2,54 TL/m3 ve siyah ürünlerde 2,69 TL/ton şeklinde belirlenmiştir. Ülkemiz petrol ithal eden bir ülkedir. Bu nedenle, yakıtın rafineri fiyatı CIF Akdeniz aracılığı ile o günün döviz kuru üzerinden oluşturulmaktadır. Yani kısaca rafineri satış fiyatının oluşum şekli şu şekildedir; KDV hariç olarak, gümrüksüz rafineri fiyatının, ÖTV ve EPDK payı ile toplanmasıdır. “Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri satış fiyatı” şeklinde formüle edilebilir.

Akaryakıt Depo Satış Fiyatının Oluşumu

Ülkemizde akaryakıt fiyatlarını belirleyen diğer etkenlerden birisi de depo satış fiyatının oluşumudur. Akaryakıt depo satış fiyatının oluşumu, yakıtın belirli aşamalardan geçmesi neticesinde meydana gelmektedir. Yakıt ilk olarak rafineriden geçtikten sonra dağıtıcı firma tarafından satın alınmaktadır. Dağıtıcı firma bu aşamada kendi fiyat politikasını uygulayarak kâr marjını ve servis ücretini eklemektedir. Bu şekilde de akaryakıt depo satış fiyatı oluşmaktadır.

Akaryakıt Pompa Satış Fiyatının Oluşumu

Pompa satış fiyatının oluşumu, Türkiye'de akaryakıt fiyatını belirleyen 3. ve son faktördür. Pompa fiyatının oluşumunu ise dağıtıcı firmalar ve akaryakıt istasyonları arasındaki alış ve satış fiyatları belirlemektedir. Dağıtıcı firmanın ve yerel depoların fiyat politikası, bayilerin alış fiyatlarındaki farklar ve akaryakıt istasyonunun konumu sebebiyle oluşabilecek lojistik etkenlerle pompa satış fiyatı oluşmaktadır. Bayiler, tavsiye edilen pompa fiyatını uygulayıp uygulamamakta serbesttir. Dilerse bu fiyatı uygulayabilir veya istasyonun yer aldığı bölgenin piyasa koşullarına göre pompa satış fiyatını farklı şekilde belirleyebilir.