Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2395.85
BIST 100
10155.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem

Zorunlu trafik sigortası için yeni bir platform uygulaması yarın başlıyor. Bu uygulama, sürücülerin poliçelerine hızlı ve kolay bir şekilde erişmelerini sağlamayı amaçlarken aynı zamanda, teklif vermeyen sigorta şirketlerinin tespit edilmesi de daha kolay hale getirecek.
Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem
18 Şubat 2024 12:11:34
Zorunlu trafik sigortası için yeni bir platform uygulaması yarın başlıyor. Bu uygulama, sürücülerin poliçelerine hızlı ve kolay bir şekilde erişmelerini sağlamayı amaçlarken aynı zamanda, teklif vermeyen sigorta şirketlerinin tespit edilmesi de daha kolay hale getirecek.

Yarından itibaren, zorunlu trafik sigortası kapsamında yer alan riskli basamaklardaki sürücülerin poliçe sorunlarına çözüm getirecek olan "Sigorta Aracıları Teklif Platformu" uygulaması devreye alınacak.

Bu platform sayesinde sürücülerin poliçelere daha hızlı ve kolay bir şekilde erişmeleri hedeflenirken, aynı zamanda teklif vermeyen sigorta şirketlerinin tespiti de daha da kolaylaşacak.

Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kurulan ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda faaliyet gösterecek olan platform uygulamasında, trafik ruhsatına sahip olan sigorta şirketlerinin üyeliği zorunlu hale getirilmiş ve sisteme entegre edildi. Bu süreçte, 17 bin sigorta acentesinin üyelik süreci isteğe bağlı tutulmuş ve üyelik ücreti ödeme şartı getirildi.

Teminat mektubu talep edilmeyecek

SEDDK'nin platformun işleyişine dair yayınladığı genelgeye göre, sigorta şirketleri aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle platform üzerinden organik bir şekilde süreçleri yürütecek. Platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmelerinde, teminat mektubu sunulması veya kefalet sigortası talep edilmeyecek, ayrıca sigorta şirketi, acentenin sadece tek bir şirketle çalışmasına ilişkin kısıtlama getiremeyecek. Acentenin müşteri portföyüne zarar verecek düzenlemeler de yapılamayacak.

Teklif alma süreci iki faza ayrıldı

Teklif alma süreci iki faza ayrıldı. İlk fazda, acenteler halihazırda anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alabilecek. Onaylanan teklifler işleme alınacak ve 10 dakikalık süre içinde teklif alamayan acenteler ikinci faza geçecek. İkinci faza geçildiğinde, acenteler platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklifler alınacak ve teklif numaraları üzerinden poliçeler tanzim edilecek.

Şirketlerin teklif vermeyi reddetmesi veya verilen teklifle gün sonuna kadar poliçe düzenlememesi, poliçe düzenlememek olarak değerlendirilecek. Bu sayede teklif vermeyen şirketler kolayca tespit edilebilecek.

Acentelerin işi kolaylaşacak

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, yarın devreye alınacak teklif platformunun, amacına uygun olarak çalışması halinde acentenin işini kolaylaştıracağını belirtti.

Korkut, platform üzerinden yapılacak aracılık sözleşmelerine dikkati çekerek, "Genelgeye göre, şirketlerin acentelik vermemesi durumunda 3 ay boyunca yeniden başvuru yapılamaması poliçeye ulaşım açısından sorun oluşturabilir." dedi.

Kazanılan zamanın hem acenteye hem de sektöre faydası olacağını ifade eden Korkut, uygulamada çıkabilecek sorunlarla ilgili SEDDK ile devamlı irtibatta olduklarını, sektörün gelişimi için tüm taraflarla eş güdümlü çalıştıklarını söyledi.