Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2434.87
BIST 100
10036.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ASELSAN DÜFAS ile oyunun kuralını baştan yazacacak

ASELSAN, Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS) projesini başarıyla tamamladı. Kritik gelimeyi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'ün resmi sosyal medya hesabı üzerinden duyuruldu.
ASELSAN DÜFAS ile oyunun kuralını baştan yazacacak
19 Mart 2024 07:33:08
ASELSAN, Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS) projesini başarıyla tamamladı. Kritik gelimeyi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'ün resmi sosyal medya hesabı üzerinden duyuruldu.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Haluk Görgün yaptığı paylaşımda şu ifadeleri aktardı:

"18 Mart Çanakkale Zaferi‘nin yıl dönümünde “Çanakkale geçilmez” diyen milletimize ve şanlı ecdadımızın ruhuna armağan olsun! ASELSAN mühendisliğinin önemli bir ürünü DÜFAS Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi, deniz altındaki tehditlerin tespit edilebilmesi için geliştirildi. 360 derece tüm yönlü tarama kabiliyetiyle denizaltı ve torpidoları etkin şekilde tespit edebilen DÜFAS, Şanlı Donanmamızın gücüne güç katacak! Tebrikler ASELSAN"

DÜFAS ile su altında denizaltı ve torpido tespit kabiliyetinin çok önemli ölçüde artması bekleniyor. ASELSAN Genel Müdür Ahmet Akyol ise Türk Deniz Kuvvetleri’nin tehdit denizaltılarını su üstü gemilerine angaje olmadan tespit yeteneğine kavuştuğunu söyledi.

DÜFAS Sistemi nedir?

DÜFAS Sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik olarak Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında geliştirildi. Bu sonar sistemi, su üstü platformlar için, özellikle denizaltılar gibi sessiz tehditlerin uzaktan tespiti için tasarlanmıştır.

Yerli ve milli olarak geliştirilen DÜFAS, en son teknolojiyle donatılmış bir çekili aktif/pasif sonar sistemidir. Özellikle uzun menzilde hedeflerin tespiti ve takibi için yüksek doğruluk sağlar. Sürekli aktif sonar özelliğiyle geniş alanlarda etkili tespit yapabilir.

Pasif sonar modunda ise çevre gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin tespit edilmesine olanak tanır. DÜFAS, HIZIR Torpido Karşı Tedbir bileşenlerini entegre edebilme özelliğiyle diğer sistemlerden ayrılır. Bu özellik sayesinde düşman platformlarından atılan torpidoların bertaraf edilmesi için en uygun karşı tedbir taktiklerini kullanıcısına sunabilir.

DÜFAS, bir torpido algılandığında otomatik olarak karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak tehdidi bertaraf eder ve güvenli bir şekilde kaçış manevraları yapılmasına olanak sağlar. Bu özellikleriyle, DÜFAS hem aktif sonar yeteneklerini kullanırken hem de HIZIR Sistemi'nin özelliklerini bünyesinde barındırarak kapsamlı bir çözüm sunar.