Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2440.72
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Askeri analist Macgregor en büyük korkum bu diyerek anlattı

15 Nisan 2024 14:46:55
ABD'li askeri analist Douglas Macgregor İran'ın pazar günü ilk kez doğrudan İsrail topraklarına yönelik gerçekleştiği misilleme saldırısının nasıl bir danışıklı dövüş olacağını 5 gün öncesinden aşama aşama anlattı.

İran 1 Nisan'da Suriye'deki konsolosluğuna yapılan İsrail saldırısına misilleme olarak İsrail'i pazar günü kendi topraklarından, Irak ve Yemen'den yaklaşık 300 insansız hava aracı ve füze fırlattı. İsrailli Sözcü Hagari, füze ve SİHA’ların % 99’unun ya İsrail’e giremeden ya da İsrail üzerinde imha edildiğini söyledi.

'Biz Hürmüz boğazını kapatmayacağız'

ABD'li askeri analist Douglas 5 gün önce bir YouTube kanalına verdiği röportajda İran'ın Suriye'deki konsolosluğuna İsrail'in 1 Nisan'da düzenlediği saldırıya vereceği karşılığın çok sınırlı ve planlı olacağını daha önceden verdiği iki sinyalle şu ifadelerle anlattı;

İran stratejik bir etki oluşturmak istiyor. Gücünün nereye kadar ulaşabildiğini göstermek istiyor. Yapacağı hamle ne olursa olsun bunun testini yapacak. Diğer taraftan İran çok açık bir şekilde savaşın ABD'yi de içine alacak şekilde genişlemesini istemiyor. Öyle olursa ABD ile de savaş anlamına gelecek. Bu manzarada diğer ülkelerin de karışacağı bir durum oluşturur. Bize 24 saat önce mesaj gönderdiler ve hatırlattılar ki "Biz Hürmüz boğazını kapatmayacağız" Bu çok net bir mesaj.

Global ekonomi kitlenir

Husilerin Kızıldeniz'de Yemen açıklarındaki ticari gemileri vurmasıyla Süveyş Kanalının iptali ve özellikle Batı için ekonomik anlamda ciddi bir külfet yüklediğini hatırlatan Macgregor dünya petrol ve doğal gazının yüzde 30'unun geçtiği İran'ın kontrolündeki Hürmüz Boğazı kozu için "Unutmayı bizim dışımızda petrol ve doğal gazın yüzde 30'unun geçtiği Hürmüz boğazından gelen gemilere bağımlı olan ciddi sayıda ülke var. Onlar da global ekonominin sekteye uğramasında menun olmayacaktır. Arz talep zincirinin kırılması, enflasyonun yükselmesi gibi... Süveyş Kanalının tehlikeye girmesi ne yaptı Batı'ya biliyoruz." dedi.

'İran bütün gücüyle İsrail'e saldırmayacak'

Macgregor İran'ın çok açık verdiği iki sinyali "Yani İran bütün gücüyle İsrail'e saldırmayacak. Bu yaşanmayacak. Bunun biraz daha düşüğü ama sembolikten biraz daha ilerisi.. Daha önce yaşandı zaten bunlar ama tepkisi anlamlı olmalı." şeklinde yorumladı.

'Bölgesel savaş ve Türkiye'nin de müdahil olma ihtimali'

Macgregor İsrail'in İran'a cevabının sert olması durumunda bölgesel savaş ve Türkiye'nin de müdahil olma ihtimalini şu sözlerle ifade etti;

Sonraki hamle İsrail'in olacak. nasıl karşılık vereceğiz? Eğer İsrail çok sert bir şekilde İran hedeflerine karşılık işte o zaman bölgesel savaş patlar. İnsanların anlamadığı ise; Türkler oturup izlemeyecek. Müdahale etmek zorunda kalacak. Rusya'da izlemeyecek, Erdoğan'ı destekleyecek. Erdoğan Mısır'ın batışına sessiz kalmayacak. Mısır'la çıkarları var. Aynı şey Ürdün için de geçerli. Bütün İslam dünyası İsrail'e karşı bir olacaklar. Umarım olmaz ama hepsi İsrail'in yok edilmesini isteyecek. Bu benim en büyük korkum.