Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Aşure nasıl yapılır?

Yaklaşan aşure ayında yapmanız için Meltem Açıkel'in aşure tarifini ve püf noktalarını sizler için derledik.
Aşure nasıl yapılır?
29 Eylül 2016 11:37:00
Yaklaşan aşure ayında yapmanız için Meltem Açıkel'in aşure tarifini ve püf noktalarını sizler için derledik.

Aşure Tufan yemeği olarak anılmaktadır. İçine koyulan malzemeler her yöreye göre değişir. En az 7 en çok 41 çeşit malzeme konulur.41 çeşit malzeme tamamlanmaz ise de içerisine 1 kaşık bal ilave edilir. Bunun sebebi ise arının en az 41 çiçeğe konmasıdır. Aşure Kurban Bayramı sonrasında yapılır ve kurban kesenler içerisine çok küçük bir miktar kurban eti koyarlar.

AŞURE MALZEMELERİ:

500 gram aşurelik buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

2 yemek kaşığı pirinç

1 yemek kaşığı bulgur

1 kilo toz şeker

100 gram kuru kayısı

100 gram gün kurusu kayısı

200 gram kuru üzüm

200 gram kuru incir

2 su bardağı fındık

2 su bardağı badem

2 su bardağı ceviz

1 çay bardağı dolmalık fıstık

1 çay bardağı dolmalık üzüm

2 kabuk tarçın

1 tatlı kaşığı karanfil

1 yemek kaşığı yenibahar

2 portakalın suyu

2 portakal kabuğunun rendesi

1 su bardağı süt

SÜSLEMEK İÇİN:

2 adet narın taneleri

2 yemek kaşığı toz antep fıstığı

YAPILIŞI:

Bir gece önceden 500 gram buğdayı,1 bardak nohutu,1 bardak kuru fasulyeyi ayrı ayrı ıslatın. Ertesi sabah buğdayın suyu süzerek bir tencere alın ve üzerini 4 bardak geçecek kadar su ilave edin. Nohutlar iyice pişene kadar haşlanılır. Bu aşamada tekrarda su ekleyebilirsiniz. Diğer tarafta ise nohutun ve fasulyenin sularını süzerek üzerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış nohutun kabuklarını soyun. Helmeleenme noktası gelen kuru fasulye ile kabuklarını soyduğunuz nohutu buğdayın içine ekleyin. Lezzetleri birbirine geçene kadar kaynatın.

Karanfilleri ve tarçın çubukların minik bir tülbente sararak aşurenin içine atın ve aroması aşureye geçene kadar kaynatmaya devam edin. Aşurenin kaynadıkça suyu azalacaktır ara ara sıcak su ekleyerek aşure kıvamına gelene kadar kaynatın.

Diğer tarafta sarı üzümleri sıcak suyun içerisinde biraz bekletiniz. Daha sonra suyunu süzerek aşurenin içerisine ilave ediniz.Gün kurusu kayısılarını güzelce yıkayarak ufak ufak doğrayıp aşurenin içine ilave edin. Aşure istediğiniz kıvamı almaya başladığında portakalların kabuklarını beyazına gelmeyecek şekilde rendeleyin. Bu aşama da portakalın beyaz yerini rendelememek çok önemlidir çünkü beyaz kısımlar aşurenin tadını acılaştırır. Bir yandan portakalların suyunu sıkınız. Rendelediğiniz portakal kabuklarını ve suyunu aşure tenceresine ekleyin. Bu arada tarçın ve karanfiller yeteri kadar aromasını aşureye vermiş olacağında onları çıkartabilirsiniz.

Fındık,ceviz ve bademleri havanda ufaltın ve yarısını tencereye ilave edin. Diğer yarısını ise süslemek için ayırın. Son olarak bütün lezzetler iyice karıştığında şekeri ilave edin. Şeker ile birlikte 1 çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz. Şeker iyice eriyip malzemelerle özdeşleştiği zaman ocağınızı kapatabilirsiniz. İsteğe göre kuru inciri küp küp doğrayarak ilave edebilirsiniz. İnciri en son eklemenin sebebi ise, incir kaynadıkça aşurenin rengini karartmasıdır. Son olarak aşureyi güzelce karıştırarak kaselere koyabilirsiniz. Aşureler soğuduktan sonra üzerini kalan malzemeleriniz (fındık,badem,nar...) ile süsleyebilirsiniz. Bu aşamada üzerine yenibahar ekleyiniz. Yenibahar aşurenin olmazsa olmazıdır.

Şimdiden afiyet olsun...

Püf noktası: Aşurenizin renginin beyaz olmasını istiyorsanız içerisinde 1 bardak süt ekleyebilirsiniz.