Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2435.60
BIST 100
9936.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avrupa pandemi şokunu atlatamadı! Türkiye pazarı 1 milyonu zorlar

2020 yılının ilk 6 aylık satış rakamlarına göre kıtanın en iyi pazarı olduğumuzu söyleyen ODD Başkanı Bilaloğlu, “Avrupa’daki üreticiler pandeminin şokunu atlatmaya çalışıyor. İki yıldır biriken taleple birlikte Türkiye pazarı yüzde 30,2 büyüdü. Her şey yolunda giderse 2021’in sonunda pazar 1 milyon adetleri zorlar” dedi.
Avrupa pandemi şokunu atlatamadı! Türkiye pazarı 1 milyonu zorlar
06 Temmuz 2020 01:15:00
2020 yılının ilk 6 aylık satış rakamlarına göre kıtanın en iyi pazarı olduğumuzu söyleyen ODD Başkanı Bilaloğlu, “Avrupa’daki üreticiler pandeminin şokunu atlatmaya çalışıyor. İki yıldır biriken taleple birlikte Türkiye pazarı yüzde 30,2 büyüdü. Her şey yolunda giderse 2021’in sonunda pazar 1 milyon adetleri zorlar” dedi.

FIRAT İPEK

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2020 yılının ilk 6 aylık satış verilerini açıklamak için online basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açıklanan verilere göre , otomobil ve hafif ticari araç satışları 2019 yılının Ocak-Haziran ayına göre yüzde 30,2 artarak 254 bin 68 adet oldu. 6 aylık satış adetinin 203 bin 595 adeti otomobil olurken, 50 bin 473 adette hafif ticari araç satıldı.

Toplantıda yapılan açıklamada sadece Haziran ayına baktığımızda da bir önceki yıla göre yüzde 66,3 artan pazar, ilk 6 ayı toplamda 70 bin 973 adetle kapattı.

Böylece 10 yıllık Haziran ayı ortalaması da yüzde 1,0 arttı.

ODD verilerinin ortaya koyduğu tablo gösterdi ki; Avrupa otomotiv pazarı bir önceki yıla göre düşüş yaşarken, Türkiye pazarı da tam aksine büyüdü.

Kıtanın en iyisi Türkiye pazarı

Açıklanan bu satış rakamlarından sonra otomotiv pazarını değerlendiren ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, otomotiv gazetecilerinin de sorularını cevaplandırdı.

Şu anda kıtanın en iyi otomotiv pazarının Türkiye olduğunu söyleyen Bilaloğlu, “Türkiye çok dinamik bir ülke. Bir çok krizle boğuşuyoruz ama çok kısa sürede toparlanmayı da biliyoruz. Pandemide Avrupa pazarında satışlar düşerken, Türkiye’de biriken talebinde etkisiyle satışlar arttı. Yılın başında hedeflediğimiz 600 binlik pazarın üstüne çıkabiliriz. Eğer her şey yolunda giderse de 2021’in sonunda 1 milyonu zorlayabiliriz” dedi.

Volkswagen’in tüm dünyada yatırımlarını durdurmasına değinen Bilaloğlu, “Avrupa’daki üreticilerin derdi mevcut fabrikalarımızı nasıl kurtaracağız. Pandeminin şokunu atlatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Sanat eseri satmıyoruz

Yetkili satıcılar haricinde sıfır kilometre araç satışı ve ikinci eldeki fiyat artışıyla ilgili yönelttiğimiz soruya cevap veren Bilaloğlu, “Tüketici yetkili satıcıya geldiğinde hesabını biliyor ve pazarlığını da yapıyor. Ama galeriye gidince, yetkili bayideki araçtan daha pahalıya satılan aracı hemen alıyor. Ayrıca sattığımız araçlar sanat eseri değil ki. Bir daha bulamama gibi bir durum da yok. Şimdi yoksa bir ay sonra yenisi gelecek” değerlendirmesinde bulundu.

Pazar 700 bine yaklaşır

ODD’nin açıkladığı satış rakamlarını değerlendiren Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, pazarın son 10 yıllık satış ortalamalarına yakın bir seviyeye geldiğini söyledi. Vatandaşlarımızın ekonomiye olan güvenleriyle birlikte bu rakamlar daha da artacaktır” diyen Şahsuvaroğlu, “Geçen yıl 42 bin 688 olan satış rakamları bu yılın haziran ayında 70 bin 903 bine ulaştı. Otomobil ve hafif ticari pazarı bu yıl haziran ayında, geçtiğimiz yıla göre, tam yüzde 66.3 oranında artmış durumda. Toplam pazar bir önceki yıla göre yüzde 30,2 artarak 254 bin 68 adet olarak gerçekleşti. Veriler ışığında bu yılı 700 binler seviyesinde kapatacağımızı tahmin ediyorum” ifadesini kullandı.

Pazara dinamizm geldi

2020 yılının ilk 6 ayında Renault 36 bin 305 satış adedi ve 17,8 pazar payı ile binek otomobil pazarının lideri oldu. Markasının başarısını ve pazarı değerlendiren Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “20 yıldır elde ettiğimiz binek otomobil liderliğini, 2020 yılının ilk yarısında da, birlikte tecrübe ettiğimiz olağanüstü pandemi sürecine rağmen korumaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Çağdaş, “Ertelenen talep, pandemi etkisi ile artan toplu taşımadan kaçınma eğilimi ve ulaşılabilir faiz koşulları ile birlikte pazara büyük bir dinamizm geldi. Yılın ikinci yarısında bu ritmin devam etmesi ve olası bir ikinci dalga yaşanmaması durumunda, pazarın 650 bin seviyelerinde tamamlamasını öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Yüzde 95 yerli üretim

ODD verilerine göre yılın ilk altı ayında 39 bin 557 bin adet binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiren Fiat, yüzde 15,6’lık pazar payı elde ederek yılın ilk yarısında Türkiye’nin en çok tercih edilen markası oldu. Fiat’ın ve Türkiye otomotiv sektörünün başarısını değerlendiren Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, “Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satışlarımızı 9 bin adete yakın artırarak 39 bin 557 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirdik. Satışlarımızın yüzde 95’inden fazlasını yerli üretim modellerimizin oluşturmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu. Aytaç, pozitif seyrin yılın ikinci yarısında da süreceğini umduğunu ve yıl sonu pazar beklentilerinin 600 bin adet seviyesinde olduğunu belirttti.