Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avrupa''da Müslüman aile eğitimi

Avrupa''da Müslüman aile eğitimi
26 Mart 2019 12:18:00

Evlilik, hayatta bir insanın alabileceği en önemli ve en kritik bir karardır. Doğru insanı bulmak ve iyi insanla mutlu bir evlilik yapmak her gencin ve her anne babanın evlatları için en büyük hayalleridir.

Günümüzde çoğu evliliklerde birbiri ile iyi iletişim kuramayan aile bireylerinin ortak değerlerde birleşememeleri, ortak kararlar alamamaları, farklı dillerde konuşmaları sonucu huzurlu bir ortam elde edilememiştir.

Aile bireylerine yaşadığı topluma uygun, öz değerlerinden taviz vermeden, kişisel ve duygusal etkileşimlere pozitif yönde bakış açısı getiren; bilgi, beceri ve davranışlar kazandırılmalıdır.

Bütün yaşanılan sıkıntıları zamana ve mekana vermek herkesin kolayına gelir. Eskideki ramazanları, bayramları, komşulukları, evlilikleri, kadın ve erkekleri anmanın ve yaşanılan zaman dilimini ve mekanını beğenmemenin şikayet edene hiç bir getirisi yoktur.

Aslında aynada görülen kendisidir. Ne görmek istiyorsa yaşanılan da o olacaktır.

Doğru insanla evlilik yapmanın yolu doğru insan olmaktan geçmektedir. Kişiliği oturmamış, ne istediğini bilmeyen, çok fazla beklentileri olan bireylerin ne mutlu olma ne de mutlu etme imkanları vardır.

Evlilik, akabinde anne ve baba olmayı gerekli kılmalıdır. İyi bir anne ve baba olmak da öncelikle iyi eş olmaktan geçmektedir. İyi eş olmak da ancak; sorumluluklarının farkında olmakla, güven verici hal ve hareketler yapmakla, işinin ehli olmakla mümkündür.

Hem iyi bir eş olmak, hem de iyi bir anne baba olmak gerçekten zor bir iştir. Mesleklerin en zoru desek yalan olmayacaktır. İyi eş olma ve evlat yetiştirme mesleği bu kadar kolay elde edilmemelidir. Küçük bir meslek eğitimi için yıllarca okul okunurken, insanı mutlu etme ve yetiştirme işini üstlenen anne- baba mesleği için de bir okul olmalıdır.

Trafiğe araba ehliyeti alınmadan çıkılmasının verdiği zayiatlar herkesin malumudur. Evlilik arabasına binerken evlilik ehliyetinin ne kadar önemli olduğu da herkesin diğer bilmesi gereken bir gerçektir.

Araba kazası sonucunda nice canlar yanarken, aile kazaları da bu sayıyı aratmayacak kadar çoktur. Hatta gelecek nesiller üzerindeki etkisi anlatılırsa, çok daha fazla olduğu görülecektir.

Yıllarca aileler üzerine yapılan çalışmalarda, evlilik içinde elde edilen alışkanlıkların değiştirilmesinin ne kadar zor olduğu görülmüştür.

Yıkılan evliliklerin altında kalan nice gözü yaşlı, kalbi kırık yavrular, anne babalar ve yakın uzak sevenler olmuştur. Nice kişiler; üniversiteler okuyup, belli kariyerler uğruna ailelerini ikinci plana atmıştır. Daha fazla lüks hayat, güzel evler, tatiller, son model arabalar için ya da geleceğe yatırım yapmak için altından kalkamayacağı borçların altına girmiştir. El gün ne der diyerek de bir çok masraflar yapmıştır.

Nice kariyer sahiplerinin Avrupa’ya evlilik ile gelişleri, ortam bilgisine sahip olmadığı için cahilleştikleri ve kişiliklerini yitirdikleri, dil bilmediğinden dolayı eşinin ve çocuklarının eline baktıkları bir vakıadır. Hayat devamlı rutin hale getirdiğimiz davranışlardan ibarettir. Güzel olmayan davranışlar alışkanlık haline gelmeden çaresi bulunmalıdır.

Eğitimin ciddiye alınmadığı, evlilik ehliyetinin öneminin kavranmadığı bir ortamda aile saadetinden bahis edilemeyecektir. Bu eksikliğin farkında olmak; elbette hayatı güzel okuyan, sorunları fark eden ve neler yapabilirimin derdine düşen her dertlinin ortak sorunudur.

İçinde “mutlu olma / mutlu etme” ve “idare etme” sanatının bilgilerinin olacağı bir “Aile Okulu” elzemdir.

Öncelikle kişiliğini oluşturmuş sağlıklı, nerede neyi nasıl ne şekilde söylemesini ve ne istediğini bilen, güven veren bireyler olmalıdır.

Aile için en önemli olgulardan olan iffet algısı her insan için birinci olgu olmalıdır. Tertemiz eşlere sahip olmak ancak tertemiz olmaktan geçmektedir.

Eş seçimi adeta çocukları seçmektir. Göz aydınlığı ve Salih / Saliha eş ile beraber olunması için göz aydınlığı ve Salih / Saliha olmak gerekmektedir.

Hasıl-ı Kelam; toplumda aile kurumunun önemine dikkat çekip, bireylerde oluşan sorunların ancak aile içinde çözüldüğü gerçeği dile getirilmelidir. Aile kurumuna temel bir merkez olarak bakılması gerektiği bilinmelidir.

Zira; Aile toplum binasının taşıdır. O taş düşerse, toplum da düşecektir.

Aile Okulu Projesi toplum ve insan için hayati önem taşıyan Aile Kurumunun değerini anlatma görevini üstlenmiştir. Öncelikle bireyleri topluma hazırlamayı hedef almaktadır. Bilinçli birey, bilinçli evlilik, bilinçli ebeveynlik olarak özetlenen, hayatı en iyi şekilde yürütmek ve doğru kararlar vermek, sonuçta huzurlu, mutlu ve başarılı olmak, “ben” yerine “biz” olabilmeyi başarabilmek Aile Okulu Projesi’nin hedefleridir.

Bir evde birbirine yabancı aile bireylerinin oluşması, ortak değerlerin olmaması, ortak kararlar alınamaması, sağlıklı iletişimin olmadığından dolayı farklı dillerde konuşulması sonucu mutlu bir ortam elde edilememiştir.

Aile bireylerinin yaşadığı topluma uygun, öz değerlerinden taviz vermeyen, kişisel ve duygusal etkileşimlere pozitif yönde bakış açısı getiren; bilgi, beceri ve davranışlar kazandırılmalıdır. Bireylerde oluşan sorunların ancak aile içinde çözüldüğü gerçeği, aile kurumuna temel bir merkez olarak bakılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu sorunlar, ailede yaşanan olumsuzlukları fark eden ve neler yapabilirim diye düşünen herkesin ortak derdidir. Ve bu farkındalığı yakalayan her birey emek vermelidir. Zira toplum; mutlu bireyin birlikte oluşturduğu mutlu ailelerden oluşmaktadır. Mutlu olmayan insanların mutlu etmesi imkansızdır. Mutlu olmak mutlu etmeyi de gerekli kılmaktadır. Mutlu edemeyen zaten mutlu da olamayacaktır.

Evlilik, bir bakıma idare etme sanatıdır. İdare etmek de bir sanat işidir. Her sanatçı yıldız değildir. Lakin bu sanatı öğrenme gayretinde olan, hayata kazanma endeksli bakan her insan yeryüzündeki yıldızlar gibi olacaktır. Kendini mutlu etmek; ne istediğini bilmeye ve bu isteği için emek sarf etmeye bağlıdır. Bu emeği verirken yaratan ona destekçiler gönderecektir. Zira ne istediğini bilen şu şekilde dua edecektir;

“Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi sağla, çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla. Bana tarafından, hakkıyla yardım edici bir kuvvet ver.” (İsra 80)

Evlilikte bir yere girmek ve işler yolunda gitmezse çıkmak da vardır. Dürüstlük ise girişi ve çıkışın parolasıdır. Katından yardımcı bir güç talebi de, ancak ne isteğini bilenlere verilecek bir lütuftur. Hele de bu yardımı kendini çok iyi bilen, gecesine ve gündüzüne şahit olan ve bütün imkanların oluşumunda desteği olan eşi olursa önemi daha da artacaktır. Her başarılı erkeğin/kadının arkasında eşi olması bundan dolayıdır. Bu da ancak kim olduğunu, nereden ve niçin geldiğini sorgulamakla, varlık sorularına cevap vermekle olacaktır.

Ailede bireylerinin varlık sorularına verdiği cevapla sorumluluk duygusu oluşur. Sorumluluğunun farkında olan her birey, dünyanın geçici olduğunu ve Yaratıcıya vereceği hesabın derdine düşünecektir. Evlilik de sorumluluk gerektiren en büyük eylemdir.