Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2438.69
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BAE'nin Türkiye'den SİHA alması ABD'ye mesaj

​ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'den SİHA almasıyla ilgili dikkat çeken bir analiz yayımladı.
BAE'nin Türkiye'den SİHA alması ABD'ye mesaj
27 Kasım 2022 17:18:42
​ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'den SİHA almasıyla ilgili dikkat çeken bir analiz yayımladı.

Milatgazetesi.com / ÖZEL

Katar Üniversitesi'nden Ali Bakeer'in kaleme aldığı analizde, BAE'nin savunma gerekçesinin yanı sıra ABD'ye mesaj vermek için Türkiye'den SİHA aldığını ifadeleri yer aldı.

BAE, Mart 2021'de Baykar ile görüşmelerde bulundu. Görüşmeler 120 TB2 uçağı, mühimmat, komuta ve kontrol birimleri ile eğitimleri kapsayan 2 milyar dolarlık listeyi içeriyordu. Baykar, geçtiğimiz Eylül ayında 20 adet SİHA'yı BAE'ye teslim etti.

3 önemli sebep

Ali Bakeer, söz konusu anlaşmanın arkasında 3 sebep olduğunu belirtti.

Bunlardan ilki, Bayraktar TB2'nin hibrit savaşın yanı sıra geleneksel olmayan çatışmalardaki performansı... TB2 düşük maliyetine rağmen yüksek verimli bir sistem. Bu da onu cazip bir silah haline getiriyor. Ayrıca farklı savaş alanlarında test edildi. Çin İHA'larından istediği verimi alamayan BAE için Bayraktar TB2'nin performansı yeni bir filo kurmak için yeterli.

İkinci sebep, ABD'ye bir mesaj işlevi görüyor. BAE, ''Bize silah satmazsanız, onları başka yerden alırız'' diyor. BAE, Donald Trump döneminde ABD'den F-35 savaş uçaklarının yanı sıra pek çok askeri sistemi satın almak istedi. Trump yönetimi bu talebe sıcak baktı, ancak Joe Biden ABD başkanı olunca BAE'nin talepleri askıya alındı.

Üçüncü sebep ise, Abu Dabi'nin Ankara ile ilişkileri yakınlaştırmak istemesi olabilir. 2 milyar dolarlık bir teklif, BAE'nin Türkiye'deki siyasi kurumlar ve yükselen savunma sanayisi ile güçlü ilişkiler oluşturması anlamına geliyor. Son zamanlarda BAE ve Türkiye, İran destekli Şii milislerin genişlemesinden kaynaklanan artan bir tehditle karşı karşıya . Bayraktar TB2; yüksek değerli askeri araçlara, silahlı gruplara ve milislere karşı oldukça etkili bir silah olduğunu kanıtladı.

Kazan - kazan durumu

Nihayetinde BAE ve Türkiye'nin TB2 anlaşması kazan-kazan durumu olarak değerlendiriyor. Türkiye, BAE'nin savunma ihtiyaçlarını acil zamanlarda bile güvence altına alabileceğini gösterdi. Aynı zamanda Abu Dabi, Ankara ile yeni bir sayfa açma ve ikili ilişkileri ilerletme adına maddi gücünü devreye sokabileceğini kanıtladı.