Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2410.01
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bağcılar''da gönül sofraları

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Ramazanda gönül sofralarını dünyanın dört bir tarafındaki mazlumlara açtıklarını söyledi. Bağcılar''da Suriyeliler ve diğer mazlum milletler için iftar programları düzenlenirken, Kazakistan ve Almanya gibi soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerle iftar sofralarında gönül bağı kuruldu.
Bağcılar''da gönül sofraları
23 Haziran 2016 10:07:00
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Ramazanda gönül sofralarını dünyanın dört bir tarafındaki mazlumlara açtıklarını söyledi. Bağcılar''da Suriyeliler ve diğer mazlum milletler için iftar programları düzenlenirken, Kazakistan ve Almanya gibi soydaşlarımızın yaşadığı bölgelerle iftar sofralarında gönül bağı kuruldu.

İSMAİL ZELVİ/İSTANBUL

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Ramazanda gönül sofralarını dünyanın dört bir tarafındaki mazlumlara açtıklarını açıkladı.

Kayısı bahçesinde düzenlenen iftar programı öncesinde sorularımızı cevaplandıran Çağırıcı, belediye hizmetleri ve ramazan programlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlginizi çekeceğini umduğumuz söyleşiyi takdirlerinize sunuyoruz.

Sn. Başkanım kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Giresun Bulancak doğumluyum. 1978 yılından beri Bağcılarda ikamet ediyorum. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunuyum. Siyasete Refah Partisi Bağcılar gençlik kollarında başladım. Gençlik kolları başkanlığı yaptım. 1999-2004 yılları arasında meclis üyesi seçildim. Başkan yardımcısı ve başkan vekili görevleri yürüttüm. Kurucu Başkanımız Feyzullah Kıyıklık'ın milletvekili olmak amacıyla 11 Mayıs 2007'de istifa etmesi üzerine Belediye Başkanlığı'na seçildim. Yapılan iki seçimde oyumuzu rekor seviyede artırarak ilçemize hizmet etmeye devam ediyorum.

-Ramazan etkinlikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bağcılar'da, 21 yıl önce kıl çadırda başlattığımız Ramazan etkinliklerimiz bugün bütün ilçe sakinlerine dokunan, dünyadaki mazlumlarla gönül sofralarını açan etkinliklere dönüştü. Başı rahmet, ortası mağfiret sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek Ramazan ayında duygulu ve anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Kirazlı Metrosu Ramazan Etkinlik Alanımızda her akşam tüm hemşehrilerimizle bir araya geliyor, sosyal ve kültürel programlar düzenliyoruz. Etkinlik alanımızdaki 60 stantta sivil toplum kuruluşları yöresel ürünlerini tanıtarak yeni dostluklara kapı aralıyor.

Nostalji bahçelerinde 100 bin kişiye iftar

-Ramazan'da en çok fakirler akla gelir, dar gelirliler için neler yapıyorsunuz?

Ramazan ayı boyunca 22 mahallede kurduğumuz iftar sofralarında her gün 5 bin hemşerimizi ağırlıyoruz. Bu yıl iftarlarımızı nostalji bahçelerimizle buluşturduk. Bağcıların adına yaraşır şekilde üzüm bağında, kayısı, kestane, kızılcık, fındık, ceviz bahçesinde açık hava iftarlarımız yoğun katılımla sürüyor. Ramazan ayı sonuna kadar 100 bin hemşehrimizle iftar yapacağız. Hayırsever işadamlarının da katkısıyla ihtiyaç sahibi 1000 ilçe sakinine İftar Bileti dağıtıyoruz. Bakıma muhtaç, engelliler ile ihtiyaç sahipleri de evlerine yakın restoran ve lokantalarda iftarlarını yapabiliyor. Yine 10 bin ihtiyaç sahibi de kendilerine verdiğimiz 100 TL'lik Alışveriş Çeki ile marketlerden iftarlıklarını alabiliyor. Yine Osmanlı geleneği olan Askıda Ekmek Projesi kapsamında da ilçe sakinleri bir ekmek de ihtiyaç sahipleri için alıyor. Bu uygulama 12 ay devam edecek. Böylece Ramazan'da gündüzleri hizmet veremeyecek olan lokantalarımıza da destek vermiş olacağız.

Camiler gül kokuyor

-Ramazan'ın bir de ibadet yönü, manevi yönü var. Camilerimizle ilgili programlarınız var mı?

Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğümüze bağlı 23 kişilik ekiplerimiz ilçedeki 70 cami ile 19 mescidi baştan başa temizliyor. Camilerin kuru temizliğini yapan ekiplerimiz, halıları yıkıyor, mermer, kütüphane, ayakkabılık ve fayansları da nemli bezlerle siliyor. Temizlik çalışmaları kapsamında minber, mihrap, balkon ve avizeler de pırıl pırıl temizleniyor. Temizlik çalışmasının en son safhasında ise caminin içine gül suyu sıkılıyor.

Kardeşlerle gönül bağı

Programlarınız yalnızca Bağcılar'a mı yönelik?

Bağcılar'da yoğun bir Suriyeli kardeşimizi ağırlıyoruz. Onların iftar programlarımıza katılmalarına özel önem veriyoruz. Onlar için özel iftar programı düzenledik. Kardeş Belediyelerle Bereket Sofraları'nda buluşuyoruz. Bu yıl da kardeş Belediye olan Kazakistan'ın Almaata'nın Almalı ilçesi ile Astana'da iftar programı düzenledik. Türkler, Kazaklar ve Ahıska Türkleri birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşadık. Vefatının 850. yılında Hoca Ahmed Yesevi'yi de rahmet ile andık. Yine Almanya'nın Hamm kentinde de 30 Haziran 2016 tarihinde iftar vereceğiz.

-En çok önem verdiğiniz projeniz nedir?

-Bütün projelere özel önem veriyoruz. Tabii ki ilçe belediyesi olarak hizmet üretirken, Büyükşehirimizi unutmamak gerek. İlçemize desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. 2014 yılı Mart ayından beri gençlik merkezimiz 15-28 yaş arası gençlerimize hizmet veriyor. Şu an 23 binden fazla başvuru var. 6500 kursiyerimizin taleplerini yerine getirdik. Kurslarda KOSGEB Girişimcilik Eğitimi, Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak mezun öğrencilerimize Üniversite Hazırlık Destekleme ve Yetiştirme Kursu verdik. Halen bilgisayar, fotoshop, paket programlar eğitimleri veriyoruz. Diksiyon, drama, tiyatro, bağlama, şan, gitar, ney, bowling, tiyatro, body, fitness, judo, teak wondo, kursları veriyoruz. Gençlerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan içerisinde bilardo, masa tenisi, langırt,dart, satranç, air hokey, dama, oyunlarının bulunduğu salonumuz var. Düzenlediğimiz seminer ve konferanslarda ünlü isimleri gençlerimizle buluşturuyoruz. Gençlerimizin el emeği göz nuru ürünlerinden oluşan sergiler açıyoruz. Müzikal aktivitelerde bulunan gençlere yönelik her türlü teknik cihazın bulunduğu bir stüdyomuz da hizmet veriyor. Açık hava basketbol ve voleybol sahamız da ilgi görüyor. Şu ana kadar 12 bini aşkın kursiyerimize eğitim verdik.

Engelli Sarayı'ndan şampiyonlar yetişiyor

-Engellilerle ilgili güzel çalışmalarınız var. Dünya çapında sporcular yetiştirdiniz?

2011 yılında dünyada bir benzeri olmayan Engelliler Sarayı'nı hizmete sunduk. Burası engelli kardeşlerimizin ikinci adresi oldu. Burada rehabilite olan, 37 branşta meslek öğrenen engelli kursiyerler engelli yakınları aynı zamanda iş sahibi de oluyor. Dezavantajlı grupların eğitim aldığı ve rehabilite olduğu Engelliler Sarayı'nda kursiyerlere ahşap, çiçek yapma, kuaförlük, mantar yetiştirme, resim, kek ve pasta yapımı, müzik eğitiminin de aralarında bulunduğu 35 farklı branşta kurs veriliyor. Eğitim ve Öğretim Dönemi'nde Engelliler Sarayı'nda 1200 öğrenciye hizmet veriliyor. Saray'da dalında uzman 29 eğitimci ile 75 personel görev yapıyor. Gönüllü olarak eğitim almak isteyen engellilere uzman dalgıçlar tarafından suya dalış eğitimi de veriliyor. Uzman eğitmenler fiziksel engele göre kursiyerlere hidroterapide bulunuyor. Engelliler Sarayı'ndaki havuzda haftanın 6 günü düzenli olarak eğitim çalışması yapılıyor. 507 engelli ve 369 engelli yakını olmak üzere 876 kişiyi işe yerleştirdik. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) hazırlanan engellilere yönelik kurs düzenliyoruz. Toplam 10 sınıftaki kurslara 200 kursiyer katıldı. Engelli Basketbol takımımız, 1.Lig'i şampiyon olarak tamamlayarak Süper Lig'e çıkma başarısı gösterdi. Yine engelli atletlerimiz ülkemizi İtalya'da temsil etti. 7 madalyadan 5'ini Bağcılarlı engelli sporcularımız kazandı. Dünya 2'incisi olan Hamide Kurt ile Dünya 4'üncüsü Zübeyde Süpürgeci, aldıkları derecelerle Türkiye tarihinde ilk olarak atletizm dalında ülkemizi Rio Olimpiyatları'nda temsil etme hakkı kazandılar.

Kadınlar akademisi

-Sosyal belediyeciliğin nirengi taşlarından biri de, kadın ve istihdam. Bu konuda neler yapıyorsunuz?

-Türkiye'de bir ilk olarak inşa ettiği Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezimiz yoğun ilgi görüyor. Merkez'de İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılan Bağcılarlı kadınlar el becerilerini geliştirerek iş sahibi olabiliyor.Spor salonu ve konferans salonu bulunan merkezimizde psikolojik danışmanlık hizmeti de veriliyor. Aşçılık, resim, çocuk bakımı, iğne oyacılığı gibi farklı branşlarda mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlar kursun ardından sertifika alıyor. Özellikle, İŞKUR'la ortaklaşa düzenlediğimiz kurslarımız da yoğun ilgi görüyor. Uzman psikologların görev yaptığı merkezde kadınlar, her türlü sorununu psikologlara anlatabiliyor ve ücretsiz danışmanlık hizmeti alıyor. Yine uzman eğitmenler eşliğinde spor salonunda spor yapabilen kadınlar, açılan sergileri gezebiliyor, konferans salonunda düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklere de katılabiliyor. Belediyemiz, Kadın Meclisi Kadınlar Akademisi'nden mezun olan kadın kursiyerlerimiz, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlediğimiz törenle sertifikalarına kavuştu. Tanınmış akademisyenlerin de aralarında bulunduğu uzmanlardan dersler alan 336 kadın öğrenci 2015-2016 Mezuniyet Töreni'nde sertifikalarına kavuştu. Mezunlarımız, hep birlikte kep fırlatarak bu anlarını ölümsüzleştirdiler.

Bağcılar yeşille yaşıyor

-Belediyelerin öncelikli görevlerinden biri de yeşil, park ve bahçeler. Bu konuda neler yaptınız?

İlçemizde 22 yıl önce 11 park vardı. Ancak şimdi günümüzde 150'yi aşkın park hizmet veriyor. Nostalji Bahçeleri Projemiz de örnek gösteriliyor. Nostalji Bahçeleri yeni komşuluk duygularının gelişmesine yardımcı oluyor. Hemşehrilerimizle piknik yapıyoruz, dalından meyve tadıyoruz. Kiraz Bahçesi, Üzüm Bağı, Kayısı Bahçesi, Kestane Bahçesi, Fındık Bahçesi, Kızılcık Bahçesi ve Ceviz Bahçemizi hizmet sunmanın huzurunu yaşıyoruz. Elma Bahçesi'ni tamamladık. Yakında hizmete sunacağız. Sırada Nar Bahçesi var. Bu yıl bahçelerimizde kurduğumuz iftar sofraları Ramazan'a ayrı bir hava verdi.

İstanbul'un yeni Maslak'ı

-Bağcılarda yaşanan değişim ve dönüşüm hakkında bilgi verir misiniz?

-Bağcılar, 757 bin nüfusuyla İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri. Ülke nüfusunun yüzde 1'inin yaşadığı Bağcılar 56 ilimizden daha büyük. 81 vilayetten insanın yaşadığı ilçe tam bir Türkiye mozaiği. İlçede, artık çevreyi kirleten fabrikaların yerinde dünya çapında önem kazanan iş merkezleri, 5 yıldızlı oteller, üniversite kampüsleri ve yeni yaşam alanları yükseliyor. Atatürk Hava Limanı, TEM Otoyolu üzerinde bulunan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarının geçtiği, İSTOÇ, MASSİT, Oto Center gibi Türkiye'nin çok önemli ticaret merkezlerinin de faaliyet gösterdiği Bağcılar, TEM Yolu kenarında ilan edilen MİA (Merkezi İş Alanı) Bölgesi ile son yıllarda İstanbul'un ve ülkemizin cazibe merkezi haline geldi.

Bağcılar artık yeni otel ve Batı Şehir, Nurol Park, Balance Güneşli gibi prestijli konut ve ofis projeleri ile de yatırımcıların gözdesi haline geldi. 'İstanbul'un yeni Maslak'ı' olarak adını duyuran Basın Ekspres Yolu üzeri ve yakınlarında 70'e yakın rezidans ve büyük çaplı konut projelerinin inşaatları devam ediyor. Dünya çapında tanınmış firmaların yönetim merkezini taşıdığı ilçemiz otel işletmecilerinin de gözdesi oldu. Basın Ekspres Yolu artık otelleriyle anılacak. 7'si hizmete açılan toplam 14 otel projesinin hayata geçirileceği ilçe, ülke turizmine de katkı sağlıyor. MİA bölgesinde inşa edeceğimiz Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi ile önemli toplantılara ev sahipliği yapacağız. Bağcılar, vizyon hedefimiz olan 'Turizm ve kongre şehri' olma yolunda hızla ilerliyor.

-Kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatır mısınız?

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında depreme dayanıklı, yeraltı otoparklı ve yeşil alanı daha fazla olan konutlar inşa ediliyor. Bağcılar Belediyesi kentsel dönüşümü vatandaşla yüzde yüz mutabakata vararak sürdürüyor. Yaklaşık 1.860 riskli yapı belirlenirken, toplam 1.370 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Güneşli Mahallesi 8. Sokak'ta 2 Ekim 2014'te yıkımı yapılan 14 bina yerine 18 ayda yeni konutlar inşa edildi. Toplam 99 konutun inşa edildiği projede, hak sahiplerine tapularını törenle teslim ettik.

Ulaşım'ın kalbi

İstanbul'un en büyük sıkıntılarından biri de ulaşım ve trafik, bağcılarda durum ne?

Bağcılarımız artık 6 metro hattı ve 2 tramvay hattı ile İstanbul'un raylı sistemlerden en çok yararlanan ilçelerinden biri oldu. Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattından sonra, Başakşehir-Bağcılar-Yenikapı Metro hattına kavuşan Bağcılar, Yenikapı'daki aktarma istasyonu sayesinde bir ayağı Sarıyer'e bir ayağı da Marmaray ile Kartal'a kadar metro ile ulaşım imkanına kavuştu. Mahmutbey-Kağıthane- Alibeyköy- Mecidiyeköy Metro Hattı ile Bakırköy İDO - Bağcılar Kirazlı Metro Hattı'nın inşaatları devam ediyor. Bağcılar (Kirazlı)- Küçükçekmece (Halkalı) Metro Hattı, Mahmutbey- Halkalı- Bahçeşehir Metro Hattı - Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli Metro Hattı, ve Şirinevler- Mahmutbey (Tavukçu Deresi) Tramvay Hattı'nın proje çalışmaları devam ediyor.

Bağcılar'a 3. üniversite

-Yeni kanunla belediyeler eğitime katkı verebiliyorlar. Siz eğitim konusunda neler yapıyorsunuz?

-1992 yılında ilçe olup belediye kurulduğunda 16 devlet okulu vardı. Şu an 100'ü devlet, 70'i özel okul olmak üzere 170 okulumuz mevcut. Şimdi 16 okul ve 2 yurt inşa edeceğiz. Hepsinin arsaları Belediyemizce sağlandı. Okullarımızın dış cephe kaplamasını da tamamladık. Okul bahçelerimize yeni spor salonları inşa ediyoruz. İlçemizde 160 bin öğrenci eğitim görürken, 7 bin öğretmen görev yapıyor. Kemerburgaz Üniversitesi Kampüsü ve Medipol Üniversitesi Hastanesi'nin hizmet verdiği ilçede üçüncü olarak bir üniversitemizin yüksekokul projesi çalışması devam ediyor. 22 Mahalle Konağı, 30 kütüphane, 8 kültür merkezi, 1 gençlik merkezi, Dil Evi, 8 D Sinema ve Planetaryum ve 7 kapalı yüzme havuzu, 3 B Güvenli İnternet gençlerin en iyi şekilde yetişmesi için hizmete sunduğumuz projelerimiz arasında yer alıyor. 16 Bilgi Evimizde şu an 40 bini aşkın öğrencimiz değişik branşlarda kurs alıyor.

Çocuklara trafik parkı

Bağcılarlılara proje bazında vereceğiniz müjdeler var mı?

- Mahmutbey Mahallesi'nde 13 bin 254 metrekarelik alana Trafik Eğitim Parkı' yapacağız. Kafeterya binası, eğitim binası, çocukların ölçeğine uygun tren istasyonu, benzin istasyonu, araç depolama alanı, okul ve hastane yapıları da bulunacak. Fevzi Çakmak Mahallesi'nde toplam 33 dönümlük alana Kent Park'ı inşa edeceğiz. Park'ta 204 m2'lik genişlikte bir kafeterya olacak. Park'ta piknik alanları, yürüyüş yolları, Zemin Altı Katlı Otopark ve Pazar, açık alan spor aletleri, hizmet birimleri, meydanlar ve çim amfi, 1 mini futbol, 3 basketbol sahası da yer alacak.

Bundan sonra yapmayı planladıklarınız?

Beşikten mezara kadar insana hizmeti amaçlayan belediyede hizmetler bitmez. Dönem sonuna kadar, hHer mahalleye bir havuz, bir bilgi evi, bir nostalji bahçesi yapacağız. Elektrik hatlarının yeraltına alınma işlemi 4 mahallede devam ediyor. 2016'da 10 mahallemizde daha yeraltına alma çalışmalarına başlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyemizle birlikte toplamda 3.376 araçlık, 8 yeni kapalı otopark inşa edeceğiz. Ebubekir Spor Kompleksi'nin ihalesi yapıldı. İnşallah önümüzdeki aylarda inşaatı başlayacak. İçerisinde kapalı havuz, açık ve kapalı spor tesisleri, otopark gibi fonksiyonları bünyesinde barındırmaktadır. Kayraklı Parkı Güneşli Mahallemizdeki parkın inşaatı sürüyor. Bağcılara, Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası, Meydan Düzenlemesi, Yeni Mahalle Gençlik Merkezi ve Yurt Binası, Okul bahçelerine Kapalı Spor Salonları yapmayı planlıyoruz