Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.10
Gram Altın
2466.25
BIST 100
10161.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bahar Bayramı

"Baharın Gelişi" olarak kutlanmasına rağmen önceki yıllarda çatışma görüntüleri eşliğinde izlediğimiz Nevruz bayramında bu sene huzur hakimdi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında on binlerce insan barış şarkıları eşliğinde baharın gelişini kutladı.
Bahar Bayramı
18 Mart 2013 01:04:00
"Baharın Gelişi" olarak kutlanmasına rağmen önceki yıllarda çatışma görüntüleri eşliğinde izlediğimiz Nevruz bayramında bu sene huzur hakimdi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında on binlerce insan barış şarkıları eşliğinde baharın gelişini kutladı.

"Baharın Gelişi" olarak kutlanan Nevruz Bayramı yaklaşıyor. Bu sene kutlanacak olan Nevruz Bayramı AK Parti'nin başlatmış olduğu İmralı Görüşmeleri'yle birlikte daha anlamlı bir hale büründü.

EKİN GÜN / ANKARA

Her yıl gerginliklerle devam eden Nevruz Bayramı kutlamaları bu sene İmralı Görüşmeleriyle daha anlamlı bir hale geldi. Toplumun önde gelen kesimleri ise bayrama sağduyunun hakim olmasını temenni etti.

AK Parti Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, "Bu seneki Nevruz barış ve demokrasi havasında geliyor. Ve bu durum Nevruzu daha da bir anlamlı kılıyor. Türkiye silahların gölgesinde değil, şiddetin olmadığı bir ortamda sorunlarını konuşmalı, tartışmalı. Yaşadığımız bu süreç oldukça olumlu olarak ilerliyor. Bu noktada iyimser olmalıyız. Tabi her an bir yara almaya karşı da temkinli olmayı elden bırakmamalıyız. Aktörlerce söylenen sözlerin ölçüsü önemliu2026" dedi.

Eylemsizlik diliyoruz

"Ben bu Nevruz'da PKK'nın geri çekilme sürecini başlatmasını ve eylemsizliği kalıcı hale getirmesini diliyorum" diyen Ekmen, "2009'a göre çok daha iyi bir süreçle karşı karşıyayız. Kürtlerin çok önemli bir kısmı silahlı mücadelenin miadını doldurduğunu söylüyor. Fikirlerin konuşulacağı bir ortam olunca da sivil anayasayla birlikte temel hak ve özgürlükleri, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini konuşabilecek ve hayata geçirebileceğiz. Sonuç olarak Türkiye irtica korkusunu yendiği gibi bölünme korkusunu da yeneceği bir hale doğru ilerliyor. Çözüm süreci bir son değil başlangıçtır. Bu yeni başlangıç yepyeni bir anayasa, demokratik bir devlet ve farklılıkların teminat altına alınacağı bir başlangıçtır" şeklinde konuştu.

Barış ve coşku bir arada

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, "Nevruz Bayramı barış ve coşku içinde kutlanmalı, kutlanacağına da inanıyorum. Nevruz hem bir bahar bayramı hem de Kürtlerin varlıklarıyla ilgili olan bir bayram. Son zamanlarda yaşanan gelişmeleri de baz alırsak sadece Kürtler değil, genel olarak toplumun barışı kilitlendiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu kilit çözülmeden demokratikleşmenin hızlanarak devam etmesi en büyük temennimiz. Çünkü baktığımız zaman bu dönem zarfında yaşadığımız İmralı Görüşmeleri geçmişteki süreçlerden çok daha iyi bir şekilde ilerliyor. İnşallah bu durum böyle devam eder ve selamete ulaşırız. Barışın konuşulduğu şu günlerde biz de BDP olarak Nevruz'u 17 Mart'tan itibaren Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kutlamaya başlayacağız" dedi.

Sağduyu galip gelecek

SDE Uzmanı Prof. Dr. Talip Özdeş de, "Oluşabilecek bu tip durumları tashihe yönelik iyi niyete dayalı eleştiri, uyarı ve ikazların yapılması meşru olmanın ötesinde halkın, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve medyanın üzerine düşen demokratik bir görevdir. Ama amaç üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek olursa, o zaman durum farklılaşır. Gelişmeler karşısında müspet-menfi ayrımı yapmaksızın sırf süreci darbelemek, iktidarı zayıflatmak için kuru eleştiriye, itham ve iftiraya yönelerek çığırtkanlık yapmaları; etnik, mezhebi ve ideolojik ayrılıkları kışkırtarak düşmanlıklar yaratmaya çalışmaları en bariz vasıfları olarak göze çarpmaktadır. Ama bu milletin sağduyusu, süreci baltalamaya yönelik bütün provokasyonların üstesinden gelecektir."