Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Bolat'tan Gümrük Birliği mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yeni yılda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, çok daha olumlu günleri göreceğiz." açıklamasında bulundu.
Bakan Bolat'tan Gümrük Birliği mesajı
03 Aralık 2023 16:45:32
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yeni yılda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, çok daha olumlu günleri göreceğiz." açıklamasında bulundu.

Bakan Bolat, İstanbul'da bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Bolat, hükümetin kurulmasından bu yana devam eden siyasi yumuşama ve temas çerçevesinde, bakanların mevkidaşları ile yaptıkları görüşmelerde yapıcı ve olumlu bir diyaloğun görüldüğünü ifade etti. Bolat, görüşmelerdeki izlenimlerine ve görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgiler de paylaştı.

Bakan Bolat konuşmasında şu sözleri ifade etti:

"AB'deki hava şuydu; siyasi konulardaki eleştirel durum ve dili muhafaza etmekle birlikte onu öne çıkarmıyorlar, 'Yeni dönemde Türkiye ile daha fazla ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliği noktasında istekliyiz.' şeklinde yapıcı ve olumlu bir dil kullanıyorlar. Biz de aynı görüşe sahibiz. Şu an da öncelikli hedefimiz, AB ile yatırım, ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde ülkemize daha fazla yatırım çekmek, ülkemiz sanayicileri için daha fazla pazar imkanı açmak, var olan bazı güçlükleri de ortadan kaldırmak. Gümrük Birliği 1 ay sonra 28 yılı tamamlamış oluyor. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği'ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek istediğimizi ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük."

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi tarafından açıklanan bir raporun, Türkiye'nin beklentilerini doğruladığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, görüşmeleri "pamuk gibi, yapıcı, işbirliğine açık" olarak nitelendirdi. Bolat, bu görüşmelerin rapora da aynı şekilde yansıdığını ifade etti.

Bolat, "AB Liderler Zirvesi'nde de benzer bir eğilim çıkacağına inanıyorum. Yeni yılda Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme, iş insanlarının, öğrencilerin, nakliyecilerin, kültür sanat temsilcilerinin çok girişli ve uzun süreli vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, daha olumlu günleri göreceğiz." ifadelerini aktardı.

Pandemi dönemiyle tedarik zincirlerinin koptu

Son dönemde bazı ürünlerde yaşanan gerekçesiz fahiş fiyatlar hakkında görüşleri sorulan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, pandemi dönemiyle beraber arz talep dengesinde büyük kopukluklar meydana geldiğini, tedarik zincirlerinin koptuğunu ve bazı ürünlerde kıtlığın oluştuğunu ifade etti. Bolat, Türkiye'nin Kovid-19'un bitmeye başladığı dönemde artan yüksek talep ve maliyetlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, bu durumun dünyada genel bir eğilim olduğunu söyledi. Bakan, dünya genelinde son 40 yılda benzeri bir enflasyonist süreç yaşanmadığını vurguladı.
"Batılı merkez bankaları bu enflasyonu indirmek için sert bir fren uygulamaya başladılar. Kovid-19'dan sonra gerek mal kıtlığı olan ürünlerde gerekse aşırı yüksek talebin olması nedeniyle arzın yetmediği durumlarda fiyatlarla değerler arasında büyük kopukluklar meydana geldi. Kimi fırsatçı arayışta olanlar da bu faktörleri dikkate alarak, çok yüksek, fahiş fiyat uyguladıkları uygulamalara yöneldiler. Biz bakanlık olarak sektörlerle ilgili düzenleme ve denetleme yapma yetkisine sahibiz. Şikayetler ve tespit ettiğimiz bulgular üzerine fahiş fiyat uygulayan firmalara, denetim, somut bulgular tespit ettiğimizde de idari ceza uygulamaları yapıyoruz."

VF kat sağ