Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2404.74
BIST 100
10315.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Ersoy: Konya'yı örnek gösteriyoruz

Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla yapıldı. Merkez 2 yılda büyük emeklerle inşa edildi.
Bakan Ersoy: Konya'yı örnek gösteriyoruz
24 Kasım 2023 00:09:41
Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla yapıldı. Merkez 2 yılda büyük emeklerle inşa edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, merkezin Çatalhöyük için bir dönüm noktası olduğunu ve bir Çumralı olarak gurur duyduğunu ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti. Başkan Altay, büyük emeklerle inşa edilerek Konya’nın kültür mirasına kazandırılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin, hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı.

MİRASA EN İYİ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKMAK ÖNCELİĞİMİZ

Konya’nın Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti olduğunu anımsatarak, Çatalhöyük’le başlayan tarih yolcuğunun binlerce yıldır aralıksız şekilde sürdürdüğünü kaydeden Başkan Altay, bu bilinçle Konya’ya yakışır işler yaptık. Sahip olduğumuz bu mirasa en iyi şekilde sahip çıkmak ve Darü’l-Mülk Konya’mızı tarihine yakışır bir hale getirmek hep önceliğimiz oldu. Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Kilistra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara önemli destekler sağlıyoruz. Çatalhöyük’ün bizler için apayrı bir kıymeti ve önemi var. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Çatalhöyük; binlerce yıl önceki Anadolu yaşamına ve insanlık tarihine ışık tutuyor" dedi.

“MÜZE NİTELİĞİ TAŞIYOR”

Çatalhöyük’ün bu mirasını en güzel şekilde tanıtabilmek ve yarınlara güvenle taşıyabilmek için; Türkiye’nin en büyük tanıtım ve karşılama merkezlerinden birini inşa ettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Bu büyük eserin temelini 2021 yılında birlikte atmıştık. Hamdolsun açılışını da birlikte yapmak nasip oldu. 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz ile burayı ziyaret edenlerin 10 bin yıllık mirasımızı her yönüyle tanımalarını sağlayacağız. Aynı zamanda büyük bir müze niteliğinde olan merkezimiz 7 farklı bölümden oluşuyor. Merkez bünyesinde ziyaretçilerin buradan bir hatıra götürebilecekleri hediyelik eşya satış birimi de bulunuyor. Tüm bunlara ilave iki höyüğün yukarıdan seyredilebileceği bir seyir kulesi de inşa ettik” diye konuştu.

ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ

atalhoyuk16_cd740d76689bee0bf12f1a5d56ce2e1a.jpg

Başkan Altay, Çatalhöyük’ün artık kusursuz bir arkeolojik alan olarak anılmaya başlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “İnsanlar Çatalhöyük’ten söz ederken, bu bölgenin yalnızca görkemli tarihinden bahsetmekle kalmayıp, ne denli önem verildiğinden de bahsedecekler. Şehrimizin turizm potansiyeline büyük katkı sunacak bu merkezin maliyetinin bir kısmı da Mevlana Kalkınma Ajansı ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılandı. Merkezin inşası için 26 bin 500 metrekare araziyi belediyesi olarak kamulaştırdık. Merkezi’mizin, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Merkezin inşa edilmesinde bizlere büyük destek sunan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı ifade ediyorum. Sayın Bakanımızın Konya’nın bir turizm şehri olma noktasında bize verdiği cesaret ve vizyon bizi bu tür çalışmalar yapmaya itti. Kendisine her gittiğimizde Konya’nın turizmine çok büyük katkılar sundu. İnşallah, onun desteğiyle Konya’yı sanayi şehri, tarım şehri, turizm şehri yapmış olacağız.”

DÜNYADA TANINAN EN ÖNEMLİ YERLEŞİM YERLERİ

Merkezin yapım sürecindeki katkıları için Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı’ya, YİKOB’a, Kazı Başkanımız Ali Umut Türkcan’a, projenin mimarı Mehmet Kütükçüoğlu’na, sergi düzenini hazırlayan Cem Kozar’a, yüklenici firmaya, mühendislere, işçilere ve emeği geçenlere de teşekkür eden Başkan Altay, “Türkiye’nin en güzel binalarından birisini birlikte inşa etmiş olduk. İnşallah, bu karşılama ve tanıtım merkezi, Çatalhöyük için yeni bir başlangıç olacak. Çatalhöyük sadece Türkiye’de değil, dünyada tanınan en önemli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum. Konya, Darü’l-Mülk Projesi, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Yerköprü Şelalesi, Beyşehir Eşrefoğlu Camii’sinin listeye girmesi, Akşehir Evleri, İvriz gibi çok önemli doğal yapılarıyla da, İnşallah, turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak.”

TÜRKİYE’YE YAKIŞAN BİR BİNA

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Konya’nın bir evladı olarak Çatalhöyük’ün ne kadar önemli olduğunu yıllar yılı hep dillendirirdik, konuşurduk. Ama ilk defa böyle düzenli tertipli Konya’ya yakışan, Türkiye’ye yakışan, bizim vizyonumuza yakışan bir binaya kavuşmamız gerçekten harika oldu. Yıllar yılı arkadaş çevremizde, eşimizle, dostumuza, Konya’ya gelen misafirlerimize anlatırdık ama böyle bir tesisle artık bizim şahsi çabalarımıza gerek kalmadan bizzat yerinde ve yaşayarak artık Çatalhöyük’ün kıymeti anlaşılacak. Ben gerçekten emeklerinden, vizyonundan ötürü Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

BU ŞEHRE BU MERKEZ ÇOK YAKIŞTI

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, “Çatalhöyük’ü daha çok anlatmamız gerekiyor. Anadolu’nun her tarafı bir miras. Tarımın ilk yapıldığı topraklar olarak dünya literatürüne geçmiş durumda. Konya’yı tarif ederken çağlar öncesi uygarlıkların beşiği diyerek Çatalhöyük’le başlarız. Selçuklu payitahtı deriz. Osmanlı şehzadeler şehri deriz. Cumhuriyet döneminin tarihiyle cumhuriyet döneminde devletiyle barışık, devletine katkı sağlayan bir yapı olarak, varlık olarak bahsederiz. Bu şehre bu merkez çok yakıştı. Çatalhöyük, İnşallah, ilk uğrak noktamız olacak ve Konya’ya gelen misafirlerimizi ilk gezmeye götüreceğimiz mekan olacak” cümlelerini kullandı.

PROJE NİHAİ BİR NOKTAYA GELDİ

konya-valisi-vahdettin-ozkan_076b4f1c4813f45dd9aaf11d33814268.jpg

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Bakan Ersoy’a ve Başkan Altay’a teşekkür ederek, “Çatalhöyük, insanlık tarihine ışık tutan bir odak oldu. Hem finansmanıyla diğer tüm alanlarıyla belediyemizin ihtiyari görevlerinden olmasına rağmen bunu alıp hem şehrimize hem ülkemize hem de bütün dünya insanlığına tanıttı. Devasa bir hizmet alanı. Biz de bugün bunu nihai bir noktaya gelmiş olmasından büyük bir keyif alıyoruz. İnşallah, bu çalışmalar medeniyet değerlerimizi, tarihimizi, insani değerlerimizi istikamet üzere gelecek nesillere aktarmaya vesile olur” değerlendirmesini yaptı.

KONYA’DA ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ KARŞILANACAK

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy1_4834cafdba8924f477b376a487eaf68c.jpg

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen ve bakanlık olarak yapımına destek verdikleri Çatalhötük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin Konya’da çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

MEDENİYETİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI YER

Çatalhöyük’ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, “Bu değer dünyaya insanlığın 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair bilgiler sunmakta. Evlerin biçimlerinden, yapı malzemelerine, doğa resimlerinden rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutuyor. Çatalhöyük o dönem Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretim ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk. Çatalhöyük tıpkı Göbeklitepe gibi asırlar ötesinden medeniyetin temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeri oldu. 1958’den itibaren aralıklarla süren kazılar bize bu arkeolojik değerleri kazandırdı” dedi.

GÖĞSÜMÜZÜ KABARTAN ÇOK ÖZEL MERKEZ

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi değerlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Bakan Ersoy şu değerlendirmeleri yaptı: “Bugün açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almakta. Koruma amaçlı imar planında özel proje alanı olarak belirlenmiş sahada mülkiyeti belediyemize ait arazide 26.500 metrekarelik bir alanda yer almakta. 2021 yılında temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz sürmüş ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıkmıştır.”

BU GÜZİDE ESERİN KONYA'YA ÇOK BÜYÜK KATKILARI OLACAK

Bakan Ersoy konuşmasına şöyle devam etti: “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi 4.500 metrekarelik sergi niteliği taşıyan kapalı alana sahiptir. Bu alanda ziyaretçilere Çatalhöyük ve çevresi kazı alanları, dönemin ev, yaşam ve ölüm temaları hakkında temel bilgiler sunulmakta. Merkezin çatısı hariç tamamen ahşaptan yapılmış, özgür mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Çalışma ofisleri, hediyelik eşya satış alanı, çok amaçlı salonu, seyir kulesi, kafeterya alanları, 151 araç kapasiteli otoparkına sahip merkez hem bilgi veren, hem estetik arayışları karşılayan hem de teknolojinin en gelişmiş biçimi ile bir çalışma mantığına sahip. Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide eserin Konya'mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.”

KONYA BÜYÜKŞEHİR’İN TURİZM MASTER PLANINI

konya-buyuksehir-belediye-baskani-ugur-ibrahim-altay_48be8620f2479c54af151e64f5fc1781.jpg

Konuşmasında Başkan Uğur İbrahim Altay’a teşekkür eden Bakan Ersoy, “2018 yılının sonuna doğru başkanımız bana; ‘Artık ben Konya'mızın bir turizm şehri olarak da anılmasını istiyorum. Lütfen Konya'ya gelin ve bize yerinde, tespitlerinizi, görüşlerinizi aktarın. Biz sizinle beraber hızlı bir şekilde Konya’yı turizm şehrine dönüştürmek istiyoruz’ demişti. Biz de bakanlık olarak hep yanınızda olacağımızı söylemiştik. Bu kadar hızlı sonuç almasından dolayı başkanımızı takdir ediyorum. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin tekrar hayırlı olmasını diliyorum” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından dualarla Türkiye'nin en büyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı yapıldı. Daha sonra protokol merkezi gezerek incelemelerde bulundu. Programa; Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, BBP Konya İl Başkanı Seyit Özcan, İlçe Belediye Başkanları da katıldı.