Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Fidan, Fransız mevkidaşı ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde önemli konuları ele aldı. Telefon görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti'nin Pile-Yiğitler Yolu projesi ve Karadeniz Tahıl Girişimi gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldı.
Bakan Fidan, Fransız mevkidaşı ile telefonda görüştü
17 Ağustos 2023 22:35:03
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde önemli konuları ele aldı. Telefon görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti'nin Pile-Yiğitler Yolu projesi ve Karadeniz Tahıl Girişimi gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldı.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, görüşmenin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna'nın talebi üzerine gerçekleştirildiği belirtildi.

Görüşmede, Bakan Fidan'ın, sorusu üzerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında muhatabını bilgilendirdiği ifade edildi.

thumbsbc3860c6f5d9099912898ffc0903743733_3625ee8d25fedf7f4921bbd9f44347df.jpg

Fidan-Colonna görüşmesinde ayrıca Karadeniz Tahıl Girişimi de ele alındığı kaydedildi.

Pile-Yiğitler Yolu Projesi

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin hazırlandığını bildirmişti.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının, bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı kaydedilmişti.

Pile-Yiğitler Yolu Projesi nedir?

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının, bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı kaydedildi.

Açıklamada, 25 yıldır Türk tarafının, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'yle ilgili olarak yapıcı tutumu, iyi niyeti ve bu yöndeki çağrılarının karşılık görmediği, Pile'de yaşayan vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmadığı vurgulanarak "Kıbrıs Rum tarafının, yol yapımları da dahil olmak üzere ara bölgede (Yeşil Hat) yaptığı çeşitli ihlallere sessiz kalan Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ile, insani boyutu tarafımızca defaten gündeme getirilen Pile – Yiğitler Yolu konusunda, bugüne kadar yürüttüğümüz istişareler sonuçsuz kalmıştır. Ada'da Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetiyle mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG'den bu hususta yapıcı ve işbirliğine açık bir tutum benimsemesini bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

thumbsbcd705d0b08149e8d6dae16da5cdb66ac1_1c5f385de86e83ec8feb3303098a6c9c.jpg

Pile köyünde yaşayan vatandaşların, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgelerine hiçbir gümrük kontrolünden geçmeden ve İngiliz Egemen Üs Bölgeleri'nde hiçbir kısıtlayıcı önleme tabi tutulmadan gidebildiklerine, buna karşın KKTC'ye ulaşımda vatandaşların kısıtlama ve kontrole tabi tutulduğu hatırlatılan açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin tamamen insani nedenlerle hazırlandığına dikkat çekildi.

Uygulamaya geçirilecek projeye göre Pile-Yiğitler kara yolunun toplam uzunluğunun 11,6 kilometre olacağı aktarılan açıklamada, yolun ilk 7,5 kilometrelik kısmının Yiğitler sınırları içerisinde, 4,1 kilometrelik kısmının da Pile sınırları içerisinde kalacağı bilgisine yer verildi.

VF kat sağ