Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2408.04
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Koca duyurdu! Eris varyantı 9 kişide görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurdu.
Bakan Koca duyurdu! Eris varyantı 9 kişide görüldü
15 Eylül 2023 09:17:42
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurdu.

Bakan Koca yaptığı açıklamada: "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz.

Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Eris varyantının yurt dışı temaslı kişilerde görüldüğünü belirterek, şunları aktardı:

"Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı, Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

corona-virisu_44fdb81eefd4f582be02ddad3ef12aaa.jpg

Eris varyantı nedir?

"Eris varyantı" ifadesi, 2021 yılında COVID-19 virüsüne karşı ortaya çıkan yeni bir varyantı tanımlamak için kullanılmamıştır. Ancak "varyant" terimi, COVID-19 virüsünün farklı sürümlerini veya türevlerini ifade etmek için kullanılır. Bu tür varyantlar, virüsün genetik materyalinin zaman içinde değişmesi sonucu ortaya çıkabilir.

COVID-19 virüsü için önemli olan, bu varyantların bazen daha hızlı yayılabilme, daha yüksek bulaşıcılık, aşıya karşı direnç geliştirme veya daha ciddi hastalık semptomlarına neden olabilme gibi özellikler taşıyıp taşımadığıdır. Bu nedenle, sağlık otoriteleri ve bilim insanları dünya genelinde virüsün farklı varyantlarını yakından izlemektedirler.

COVID-19 varyantlarına örnek olarak, Alfa (İngiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya), Delta (Hint) gibi varyantlar gösterilebilir. Ancak bu yazının bilgi kesim tarihi olan Eylül 2021'den sonraki gelişmeleri yansıtmamaktadır ve bu tarihten sonra yeni varyantlar veya değişiklikler meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle, en güncel bilgilere erişim için sağlık otoritelerinin ve uzmanların açıklamalarını takip etmek önemlidir.

Corona virisü

Koronavirüs, virüs ailesine ait bir grup virüsün genel adıdır. Bu virüsler, hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilirler. İnsanlarda yaygın olarak soğuk algınlığına sebep olan bazı koronavirüs türleri bulunurken, diğerleri daha ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. COVID-19, 2019 yılında Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve insanlarda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yeni bir koronavirüs türüdür.

COVID-19, SARS-CoV-2 adı verilen bu yeni koronavirüsün yol açtığı bir hastalıktır. Hastalık, ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları, baş ağrısı ve diğer semptomlarla kendini gösterebilir. Ciddi vakalarda zatürre ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gibi komplikasyonlar gelişebilir ve bu durumlar ölüme neden olabilir.

COVID-19, hızla yayılan bir pandemi haline gelmiştir ve dünya genelinde birçok insanı etkilemiştir. Salgının yayılmasını kontrol altına almak için bir dizi önlem, maske takma, sosyal mesafe, el hijyeni gibi önlemler alınmıştır. Ayrıca, aşılar da dünya genelinde dağıtılarak COVID-19'un yayılmasını engelleme çabalarına katkı sağlamıştır.