Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Koca: Hepatit A aşısında sıkıntı yok

"Hepatit A aşısı bulunamıyor" başlığıyla yapılan haberler ardından Halk sağlığı tehdit altında: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hepatit A aşısı tedarikinde sorun yaşandığına yönelik iddiaları yalanladı.
Bakan Koca: Hepatit A aşısında sıkıntı yok
15 Temmuz 2023 11:21:54
"Hepatit A aşısı bulunamıyor" başlığıyla yapılan haberler ardından Halk sağlığı tehdit altında: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hepatit A aşısı tedarikinde sorun yaşandığına yönelik iddiaları yalanladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, stoklarda 312thumbsbccfdeefe444f265dfddb4c114bb18534c_4e857f39b0b3d8cb4cbe10b90d872dd4.jpg bin doz pediatrik Hepatit A aşısı bulunduğunu, 1 milyon doz aşının alım sürecinin de devam ettiğini belirterek, "Hepatit A aşısı sıkıntısı olduğu iddiası asılsızdır." dedi.

Bakan Koca, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Halen stoklarımızda 312 bin doz pediatrik Hepatit A aşısı bulunuyor, 1 milyon doz aşının alım süreci ise devam ediyor. Buna mukabil, bir de Hepatit A aşısı sıkıntısı olduğu iddiası mevcuttur ve asılsızdır."

Hepatit A nedir? Hepatit A aşısı kimlere yapılır?

Hastalık çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Yemek hazırlayan ve gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik önlemlerine dikkat etmemesi, kanalizasyon suları ile kirlenmiş besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmesi en sık bulaşma yollarıdır. Bunun dışında yanında bir diğer bulaş yolu da eşcinsel/biseksüel cinsel ilişkidir. Hijyenik şartların kötü olduğu ülkelerde sıktır.

HEPATİT A belirtileri

Hepatit A virüs enfeksiyonları erişkinlerde çoğunlukla belirti verirken, 6 yaşından küçük çocuklarda genellikle hafif seyreder. İleri yaşlarda hastalığın ciddiyeti giderek artar. Genellikle bulgular virüsle temas ettikten sonra 15-50 gün (ortalama 28 gün) sonra ortaya çıkar. Belirtiler:

Halsizlik, yorgunluk

İştah kaybı

Bulantı-kusma, mide rahatsızlığı

İshal

Karın ağrısı

Kilo kaybı

Ateş

Gözlerde ve ciltte sararma

Koyu renkli (çay rengi) idrar

Çamur gibi veya beyazımsı dışkı

SICAK ÇARPMASINA DİKKAT!

Korunma yöntemleri

Hepatit A enfeksiyonunun esas bulaş yolu göz önüne alındığında virüsün yiyecek, su ve çevreye bulaşmasının önlenmesi en önemli kontrol yöntemidir.

Genel temizlik kurallarına uyulmalı

Eller su ve sabunla yıkanılmalı

Gıda sektöründe çalışan kişilerin kontrol edilmeli

Temiz olduğundan ve iyice piştiğinden emin olunan yiyecekler tüketilmeli

Bölgede kuyu suyu ya da depo suyu kullanılıyorsa, klor kullanma talimatına uygun şekilde mutlaka sular klorlanmalı

Zorunlu hallerde su en az 10 dakika kaynatılarak kullanılmalı

Çöplerin, ağzı kapalı çöp kutularında toplanmalı ve çöp poşetlerinin ağzı kapatılarak bırakılmalıdır.

Hepatit A hastalığından korunmanın bir diğer yöntemi de aşılanmadır.

Ülkemizde 2012 yılı sonunda çocukluk dönemi aşı takvimine girmiş olup 1 Mart 2011 ve daha sonra doğan çocuklara 18 ve 24 ay sonunda olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.

VF kat sağ