Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2391.03
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Koca'dan Eris varyantına ilişkin dikkat çeken mesaj

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: (Eris varyantı ile ilgili son durum nedir?) Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz. Virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı.
Bakan Koca'dan Eris varyantına ilişkin dikkat çeken mesaj
27 Eylül 2023 11:59:41
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: (Eris varyantı ile ilgili son durum nedir?) Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz. Virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı.

Bakan Koca yaptığı açıklamada: "Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiç bir durum yok."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumu değerlendirirken şunları söyledi:

"Covid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliği içeriyordu. Hem virüs hem de hastalıklar açısından bu süreçte mücadele etmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu süreçte artık hastalığı iyi anlıyoruz, virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar yaşanan mutasyonlarda virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisinde (virülans) artış yaşanmadı. Bu mutasyonlar, daha az hasta yapma potansiyeline sahipti. Dolayısıyla, Eris varyantı için özel yeni bir tedbire gerek duymuyoruz. Hastalığı artık çok iyi anlıyoruz ve herhangi bir endişeye yer yok."

Bakan Koca, Eris varyantının mevcut önlemler ve aşı programı kapsamında ele alınabileceğini ve özel bir tedbir gerektirmediğini belirtti.

Yeni bir aşı programı düşünmüyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir gazetecinin "Bazı ülkeler yeni varyanta özel aşı geliştirdiklerini ifade ederek yeni aşılama programlarına başlıyorlar. Türkiye'de böyle bir aşılama programı söz konusu olacak mı?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Bazı ülkelerin aşı baskısıyla yeni aşılar geliştirmeye çalıştığını görüyoruz. Ancak şunu belirtmeliyim ki, bazı ülkelerin aşı programlarını değiştirmesi, Türkiye'nin de aynı şekilde değiştireceği anlamına gelmez. Küresel çapta Covid-19 aşısıyla ilgili baskılara boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye, kendi aşı programını belirlemiş durumda ve başkalarının isteği üzerine aşı programı değiştirmeyecektir. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an için kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı düşünmüyoruz. Bu konu son derece nettir."

Bakan Koca, Türkiye'nin mevcut aşı programını koruyacağını ve başka ülkelerin aşı programlarına tepkiyle değil, kendi bilimsel ve sağlık değerlendirmeleri doğrultusunda hareket edeceğini vurguladı.

Bulaşıcılığı daha fazla

Bakan Koca, hasta sayısında artış olup olmadığıyla ilgili de, "Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor; hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları gerekiyor. Riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok. Fakat bu dönemde grip aşısını önemsiyoruz. Risk gruplarında olup, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını öneriyoruz. Riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Çocukluk çağındaki aşı programı

Koca ayrıca, çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle takip ettiklerini ve önemsediklerine dikkat çekerek, "Vatandaşlarımız bu konuda hassas davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı. Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Altyapı inşaatımız devam ediyor. Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi esas alıyoruz. Ayrıca teknoloji transferiyle daha önce ilan ettiğimiz 3 aşının süreci de başladı; suçiçeği, kuduz ve Hepatit A aşısının teknoloji transferi ile üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz" dedi.