Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2443.79
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Koca'dan GATA duyurusu: İddialar asılsızdır!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "'Türkiye'nin en köklü askeri hastanesi GATA'daki malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi'' iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakan Koca'dan GATA duyurusu: İddialar asılsızdır!
22 Ağustos 2023 12:11:06
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "'Türkiye'nin en köklü askeri hastanesi GATA'daki malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi'' iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: (’Türkiye'nin en köklü askeri hastanesi GATA'daki malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi’’ iddasıyla ilgili: "Tamamen asılsızdır. Malzemenin temin edilmesi sonrasında, ameliyata alınmış yaklaşık 5 saat süren ameliyat başarıyla tamamlanmıştır.

Replantasyonun 3’üncü gününde hastanın fizik muayenesinde replante edilen parçanın canlı olduğu ve ameliyatın başarıyla geçtiği görülmüştür. Ameliyat sırasında malzeme temininde yaşanan aksaklıklarla ilgili kişiler hakkında hastane yönetimi tarafından gerekli inceleme ve idari soruşturma başlatılmıştır''.

GATA'nın açılımı nedir?

GATA açılımı: GATA açılımı Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ydi. Sonra adı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirildi.

Gülhane Tıp Fakültesi, 2016 yılı Temmuz ayında gerçekleşen meş'um darbe girişimi sonrasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne bağlı yüksek eğitim kurumlarının 31 Temmuz 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne devredilmesi sonrasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında, Ankara Etlik'teki yerleşkesinde faaliyet gösteren bir tıp fakültesidir.

gata-nedir-gata-ne-zaman-kuruldu-gata-tarihcesi-136468174amp_9e889b8aba4eeafe60fa059b569bf02f.jpg

Tarihçesi

Gülhane Tıp Fakültesinin temelleri Sultan II. Abdülhamid tarafından 1898 yılında atılmış olup farklı yerlerde ve farklı isimlerde, yurtiçi ve yurt dışında öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne olmak üzere sağlık personeli yetiştirmiş ve sağlık hizmeti sunmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) olarak 1947 yılından itibaren hizmete devam etmiş ve 1980 yılında bünyesinde Gülhane Askeri Tıp Fakültesi kurulmuştur. 2016 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan GATA, 31 Temmuz 2016 tarihinde çıkarılan kanun hükmünde kararname sonrası sağlık birimleri Sağlık Bakanlığına, yükseköğretim birimleri ise Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir.

Gülhane Tıp Fakültesi, 958 öğrencisi, 79 profesör, 53 doçent, 71 doktor öğretim üyesi, 4 öğretim görevlisi ve 190 araştırma görevlisi; 3 Bölüm ve 59 Anabilim Dalı Başkanlıkları ile Türkiye'nin kapsamlı tıp fakültelerinden birisi olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir.

Gülhane Tıp Fakültesi gelişmiş multidisiplin, beceri, anatomi, histoloji, patoloji, mikrobiyoloji, AR-GE ve deneysel hayvan laboratuvarları; haftanın yedi günü sabahtan gece 01.00'e kadar açık olan kapsamlı kütüphanesi ve araştırma olanakları; yeterli sayıdaki amfileri; tenis, basketbol, futbol başta olmak üzere açık ve kapalı spor alanları ve gelişmiş imkânları bulunan uygulama hastanesiyle Gülhane Külliyesinde ülkemize ve tüm insanlığa farklı tıbbi bilim sahalarında hizmet veren ülkemizin güçlü kuruluşlarından birisi olarak geleceğe doğru emin adımlarla yürümektedir.