Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2381.97
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde temaslarını sürdüren Bakan Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği Küresel Görünüm Forumu'nda bir konuşma yaptı.
Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı!
18 Nisan 2024 09:54:55
Amerika Birleşik Devletleri'nde temaslarını sürdüren Bakan Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği Küresel Görünüm Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Amerika Birleşik Devletleri'nde temaslarını sürdürüyorlar.

Bakan Şimşek Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak için gittiği Washington'da, Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda konuştu.

'Nihai hedef herkes için refah sağlamak'

Şimşek, Türkiye'nin politika önceliklerini vurgulayarak, Orta Vadeli Plan'ın sağlam ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Program, fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden sağlamayı aynı zamanda cari açığın azaltılması gibi diğer bazı makroekonomik zorlukları da ele almayı amaçlıyor. Nihai hedef sürdürülebilir yüksek büyüme oranı ve herkes için refah sağlamak." dedi.

Kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirten Şimşek, " Maliye politikasıyla merkez bankasının enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Şimşek, programın esas hedeflerinin fiyat istikrarının sağlanması, rekabetçiliğin ve verimliliğin artırılması, ve yapısal reformlar olduğunu açıkladı.

Geçen yıl Türkiye'de yaşanan depremlerin bütçede önemli bir açığa yol açtığını hatırlatan Şimşek, bu açığın azaltılması için önemli adımlar attıklarını belirtti.

'Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz'

Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileşmenin dış talebi destekleyeceğini belirten Şimşek, "Cari açık program hedeflerimizin ötesinde daralıyor." ifadelerini kullandı.

Şimşek, aylık enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonun ise bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını kaydetti. Bakan Şimşek, "Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz. Bunun işaretlerini zaten aydan aya görüyoruz, ancak yıllık bazdaki eğilimi yılın ikinci yarısında göreceğiz. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz ve o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız." dedi.

Yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısı değişti

Şimşek, yatırımcılarla yapılan toplantılara dikkat çekerek, "Yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısı geçen seneye göre değişti. Geçen yıl yatırımcıların ortodoks politikalardan geri adım atılması, programın uygulanmaması ihtimali konusunda şüpheleri vardı. Bu yıl bu konuda neredeyse hiç soru gelmedi. Yani programın sürekliliğine dair soru gelmiyor, artık sorular daha çok programın detaylarına ilişkin oluyor." dedi.

Kamu maliyesi alanında Merkez Bankası'nı destekleme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, "Programı güçlendirecek ve ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracağız," dedi.

Şimşek, "Türk varlıklarına büyük bir ilgi var. Halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor," diye konuştu. Bakan Şimşek, piyasanın gelecek 12 ay için enflasyon beklentisinin yaklaşık yüzde 36 civarında olduğunu belirtti.

İstikrar açısından bolca zaman var

Türkiye'de Haziran 2028'e kadar seçim olmadığına işaret eden Şimşek, bunun da program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından bolca zaman vereceğini söyledi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduğunu vurgulayarak, ülkede canlı bir özel sektör ve güçlü girişimcilik kültürünün bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin diğer benzer ülkelerle karşılaştırıldığında uzun vadede avantajlarının olduğuna dikkat çeken Şimşek, küresel borçluluğun büyümeyi sınırlayan bir faktör olduğunu ve Türkiye'nin borç yükünün gayrisafi yurt içi hasılasına oranının gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına göre düşük seyrettiğini ifade etti. Şimşek, ticaretteki bölünmelere de değinerek, jeostratejik rekabetin ve jeopolitik gerginliklerin bölünmelere neden olduğunu açıkladı. Türkiye'nin bu durumdan en iyi şekilde faydalanabilecek adaylardan biri olduğunu vurgulayan Şimşek, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ile yakın ilişkilere dikkat çekti.

'⁠Türk ekonomisini karbondan arındıracağız'

Yeşil dönüşümün Türkiye'nin en büyük önceliklerinden biri olduğuna dikkat çeken Şimşek, geçen yıl itibarıyla kurulu güç kapasitesinin %55'inin rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjiye dayandığını belirtti. Ayrıca, inşaatı devam eden nükleer santralin de yakında devreye gireceğini ekledi.

Şimşek, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaldığına işaret ederek, "Yeşil dönüşüm ile rekabet gücü ve üretkenliği artırmaya yardımcı olacak yatırımlar yoluyla Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız." açıklamasını yaptı.