Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2437.01
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Tekin'den yeni sınav sistemine dair açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ÜLKE TV canlı yayınında eğitim-öğretime dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Tekin'den yeni sınav sistemine dair açıklamalar
22 Eylül 2023 22:26:21
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ÜLKE TV canlı yayınında eğitim-öğretime dair önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ülke TV'de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

'Test sistemini kaldırmayı arzu ediyoruz'

"Öyle bir dönem başlasın ki anadil eğitiminin güçlü olduğu, geleneksel değerlerimizi okul bahçelerinde yaşayabildiğimiz bir ortam olsun istiyoruz. Bu dönemin ana ruhunu burada aramak gerekiyor. Onun dışında konuştuğumuz mevzuat düzenlemeleri bunun aparatları. Önümüzdeki haftada bir yönetmelik yayınlanacak. Çocukların daha hareketli, daha fazla kelimeyle konuşması, Türkçeyi doğru kullanmasını odağa alan bir başka yönetmelik yayınlayacağız.

Herkesin çok eleştirdiği çocuklarımız 'Test, tost' oldu eleştirisini ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz. Bu tedbirleri alırken bakanlığına başladığım tarihten itibaren 30-40 tane öğretmenler odası toplantısı yaptık. Bu toplantılarda rutin değil."

'Ders kitaplarının sonuna kadar arkasındayız'

"Bastığımız ders kitaplarının sonuna kadar arkasındayız. Öğrencilerimizin hiçbir yardımcı kitaba ihtiyaçları yok. Ancak şöyle bir şey var. Okullara gidiyoruz, yardımcı kitap aldıran öğretmen arkadaşlarla görüşüyoruz, çok fazla velilerden öğretmenlere çocuklara baskı yapılması isteği var. Çocuklarımızın nerede basıldığı bilinmeyen kitapları almasının kesinlikle gereksiz olduğuna inanıyorum. Kitapların içerisindeki bilgiler denetlenmediği için yarın öbür gün sınava girdiğinde ikileme düşürmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Okullara bu konuda yazı da gönderdik."

'Kayıt parası yasak'

"Kayıt paraları bizim bakanlığın özellikle eğitim-öğretim yılı başladığında en çok karşı karşıya kaldığı konulardan birisi. Öncelikle şunu söyleyelim okullarda okul aile birliği var. Bizim okul müdürlerimizin kayıt parası almak, bağış istemek gibi bir yetkisi yok. Fakat Okul Aile Birlikleri'nin bunu yapma yetkisi var. Kamuoyunda bu karıştırılıyor. Bunu yapanlar da nihayetinde çocukların daha iyi eğitim almaları için yapıyorlar. Biz bunu kesinlikle Bakanlık olarak yasak olduğunu söylüyoruz. Bunlarla ilgili hesap bile açılmasına müsaade etmiyoruz. Aslında kayıt çevresi dediğimiz ilkokul, ortaokul düzeyinde o okula kayıt yaptıracak öğrencilerimizin kimler olduğu, bu okula kimlerin kayıt yaptırmaya hakkı olduğuna dair elektronik veriler var. Burada velilerimiz bazen "çocuğumu şuraya kaydedeyim, bağış yapayım" diyerekten girişimleri oluyor. Dolayısıyla bu yıl için değil ama önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere kayıt kısmında açık olan kısımları kapatmak için yönetmelik getireceğiz."

Açık liselerin durumu

"12'inci sınıfı okuyan bir öğrenci neden açık liseye gidebilir. Pandemiyle beraber açık lisedeki sınavlar çevrimiçi oldu. Ortaöğretim başarı puanı nedeniyle yüzbinlerce öğrenciyi geride bırakabilecek ortam oluştu. Çevrimiçi sınavlarla ortalamalarını yükselttiler. En basit gerekçelerden birisi bu. Ben Milli Eğitim Bakanı'yım. Milletin benden beklediği şey örgün eğitim çağındaki çocukların okula gitmesini temin etmek. Devletin zorunlu kaldığı halleder öğrencilerin yararlanması için ürettiği bir B planı açık liseler. Ben Milli Eğitim Bakanı olarak açık liselere bu kadar yoğun gidişin olması benim görevimi yapmadığım demektir. Dolayısıyla bizde bununla ilgili tedbirlerimizi aldık."

"Bu yıl Açık Lise sınavları yüz yüze olacak. Daha önceki yıllarda olduğu gibi online olmayacak."