Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.11
Gram Altın
2470.11
BIST 100
10168.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Yerlikaya uyardı! Karadeniz'de turuncu alarm!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güvenlik ve Acil Durum Merkezinde, selden etkilenen bölgedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Yerlikaya uyardı! Karadeniz'de turuncu alarm!
10 Temmuz 2023 08:35:03
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güvenlik ve Acil Durum Merkezinde, selden etkilenen bölgedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya, turuncu kodlu alarmın devam ettiğini belirterek sel tehlikesinin geçmediğini ifade etti.

Karadeniz Bölgesi, şiddetli yağışların ardından sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Afetin boyutu zaman ilerledikçe artarken devletim tüm imkanları vakit kaybetmeden seferber edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da afet bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.

"Turuncu uyarı devam ediyor"

İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'ne (GAMER) gelen Bakan Tunç ve Bakan Yerlikaya, burada kentteki sele ilişkin son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Yerlikaya, meteorolojinin cumartesi günü toplam 19 ilde uyarı verdiğini; Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Rize, Sinop, Zonguldak ve Karabük'te "turuncu" uyarının devam ettiğini söyledi.

sel2_d6d9a50bf9003b234253ab1640b1a56d.jpg

Bakan Yerlikaya, aşırı yağışlar sonucu uyarı verilen illerin tamamında 2 bin 156 ihbar alındığını bildirerek "Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, Devlet Su İşleri, Özel İdareler, Karayolları, Kızılay, UMKE ve belediye ekiplerimiz gelen her ihbarı hassasiyetle değerlendiriyorlar. Bölgedeki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.

Yağışlar sonucu mahsur kalan 23 kişinin helikopterler, 570 vatandaşın da botlar ve iş makineleriyle kurtarıldığını aktaran Yerlikaya, AFAD Başkanlığınca bölgeye 449 arama ve kurtarma personeli, 25'i dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 283 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildiğini kaydetti.

"Saat 15.00'a kadar sağanak yağış beklenmekte"

Bakan Yerlikaya, Bartın'daki aşırı yağışlar sonucu 588 ihbar alındığına değinerek, "Son 24 saatte metrekareye Arıt beldesine 201, Amasra ilçemizde 183, Bartın merkeze 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımızı helikopter, bot ve iş makineleriyle kurtardık. Yine ilimizde meteoroloji verilerine göre yarın saat 15.00'a kadar sağanak yağış beklenmekte ve turuncu uyarı devam etmektedir." diye konuştu.

Çalışmalara destek olmak üzere bölgede 1297 personelin görev yaptığını ifade eden Yerlikaya, "Yarın gelecek personelle toplamda 3 bin 333 rakamına inşallah ulaşacağız. 170 iş makinesi, 1 helikopter, 150 araç, 20 ambulans, 11 kurtarma botu ve 1 mobil ikram aracı görevlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara dere yataklarında uzak durma çağrısı

Bakan Yerlikaya, enerji verilen köylere enerji verilmesi ve kapalı yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek yağışların bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi beklendiğini aktardı.

sel_0e9b3aa3c7c01ffe63106dc197c84dd4.jpg

Meteorolojinin bugün ve yarın 15.00'a kadar, metrekareye 100 kilogram yağış düşmesi yönünde uyarı yaptığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bartın ve yağış alan diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bölümü depolanarak feyzanın daha da büyümesi hamdolsun önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Hasar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın ilimize AFAD Acil'den 30 milyon lira ödenek Valiliğimizin hesabına aktarılacaktır. Diğer illerimize de gerekli ödenekler gönderilmiştir."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişmeleri anbean takip ettiğini Yerlikaya, diğer ilgili bakanlıklarla sürekli koordinasyonu sağladıklarını anlattı.

Bakan Yerlikaya, kuvvetli yağış alan illerde vatandaşların dere yataklarından uzak durmaları, yüksek kesimlerde bulunmaları, zemin ve düşük kodlu binalarda bulunmamalarını istedi.

DOĞU KARADENİZ'DE FIRTINA UYARISI!

AFAD'DAN TURUNCU VE SARI KODLU ALARM!