Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2411.58
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakanlık harekete geçti: 2. el araç satışında yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı, 2. el araç satışıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakanlık, ikinci elde fiyattan sıfır atılarak verilen arac satış ilanlarına para cezası uygulanacağını duyurdu.
Bakanlık harekete geçti: 2. el araç satışında yeni düzenleme
06 Temmuz 2023 19:37:55
Ticaret Bakanlığı, 2. el araç satışıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakanlık, ikinci elde fiyattan sıfır atılarak verilen arac satış ilanlarına para cezası uygulanacağını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç fiyatlarının sıfır liste fiyatından yüksek gösterilmesini önlemek amacıyla hazırlanan yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımladı.

Ancak, bazı araç satıcıları bu kısıtlamayı dolanmak için ilanlarda fiyatları düşürmek yerine üç sıfır atma yöntemine başvurdu. Ticaret Bakanlığı, bu tür sahte fiyat gösterenlere de ceza uygulanacağını duyurdu.

Ceza uygulanacak

Bakanlık, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olan bu ilanların da kısıtlama kapsamında değerlendirileceğini ve bu ilanları verenlere idari para cezası uygulanabileceğini belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

"Kamuoyunun malumları olduğu üzere, 6.7.2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilerek, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir.

'300 bin TL’ye kadar idari para cezası'

Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir.

Ancak, düzenlemenin yayımlanmasıyla birlikte, ilan sitelerinde taşıt ilan fiyatlarının sıfır atılarak girildiği veyahut güncellendiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu nitelikteki ilanlara ilişkin sosyal medyada yer alan haberler Bakanlığımıza ulaşmaktadır.

Söz konusu düzenlemeyi dolanmak amacıyla hem tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı hem de gerçeklik taşımayan bu nitelikteki ilanlar da söz konusu ilan kısıtlaması kapsamında değerlendirilecek ve bu ilanları verenler hakkında Bakanlığımızca idari para cezası uygulanabilecektir. Bu kapsamda, Bakanlığımızca, ilan platformlarıyla görüşmeler yapılmış ve ilan girişlerinde üyelerinin bu kısıtlama kapsamında uyarılması ile bu hususta gerekli tüm tedbirlerin alınması konusunda uyarılarda bulunulmuştur.

Bakanlığımızca otomotiv sektöründe gerçekleşen stokçuluk eylemleri ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak adına her türlü ilave tedbirin alınmasına devam edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."