Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakanlıktan aldatıcı reklamlara milyonluk ceza!

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 5 ayında belirlenen 664 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edildiğini duyurdu. Bu dosyalara durdurma cezası yanı sıra toplamda 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.
Bakanlıktan aldatıcı reklamlara milyonluk ceza!
23 May 2024 09:58:08
Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 5 ayında belirlenen 664 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edildiğini duyurdu. Bu dosyalara durdurma cezası yanı sıra toplamda 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

Reklam Kurulu'nun 16 Mayıs 2024 tarihli 345 numaralı toplantısında, 119 dosyadan 110'unun mevzuata aykırı olduğu belirlendi. Tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar için durdurma cezası ile birlikte toplamda 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası kesildi. Sağlık reklamlarından sosyal medya etkileyicilerinin tanıtımlarına, gıda takviyesi reklamlarından indirimli satış kampanyalarına kadar geleneksel ve dijital mecralarda birçok sektör incelendi.

İndirimli satışları denetleyen kurum, bir firmanın çeşitli platformlarda yayınladığı kampanya ilanlarında altı aylık bir sürenin indirimli satış dönemi olarak belirlendiğini tespit etti. Yapılan incelemede, "sezon indirimi" başlığı altında kış, ilkbahar ve yaz mevsimlerini kapsayan ve sürekli değişen ürünlerin kampanyaya dahil edilmesinin tüketiciler arasında belirsizlik oluşturacağı ve sürekli bir indirim ve kampanya izlenimi oluşturacağı belirtildi. Bu nedenle söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildi.

'Anne tarifi' ifadesine durdurma cezası

Hızlı tüketim ürünlerinin tanıtımlarında “anneler tarafından hazırlan ürünlere eş değer olduğu vurgusu yapan” ifadelerin kullanımının aykırı olduğuna karar verildi.

Gıda sektörü başta olmak üzere hedef kitlesini hassas tüketici grubunda yer alan çocukların oluşturduğu ürünlere ilişkin tanıtımlarda; imalat, işleme, hazırlanma, ambalajlama ve paketleme gibi muhtelif üretim süreçlerine tabi tutulan ürünlerin, anneler tarafından hazırlan ürünlere eş değer olduğu vurgusunu yapan “anne tarifi”, “anne formülü”, “anne dokunuşu” gibi ifadelerle tanıtımının yapılmasının, ev koşullarında herhangi bir işlenme yöntemine tabi tutulmadan hazırlanan ve bu nedenle çocukların tüketimine rahatlıkla sunulabilecek bir gıda ürünü olduğu izlenimi yarattığı, dolayısıyla, tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve ilgili mevzuata aykırı olduğu değerlendirmesiyle durdurma cezası verilmesine karar verildi.

5 ayda 756 adet dosya incelendi

Reklam Kurulu yılın ilk beş ayında toplam 756 adet dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 664 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

VF kat sağ